Spaanse gehaktballetjes

Albondigas, ook wel bekend als Spaanse gehaktballetjes, zijn heerlijke en smaakvolle tapashapjes uit de Spaanse keuken. Deze kleine balletjes worden gemaakt van gemengd gehakt samen met verschillende kruiden en specerijen om een ​​unieke smaak te creëren.

Het maken van albondigas begint met het mengen van het gehakt met fijngehakte knoflook, uien, peterselie en broodkruimels. Zodra het gehaktmengsel goed gemengd is, worden er kleine balletjes van gerold, meestal ter grootte van een golfbal. Deze balletjes worden vervolgens lichtjes gebakken in olijfolie om een ​​mooie bruine korst te krijgen. Na het bakken worden de gehaktballetjes uit de pan gehaald en apart gezet.

Nu komt het magische deel: de saus. Albondigas worden vaak geserveerd met een smaakvolle tomatensaus. De saus wordt gemaakt door ui en knoflook te fruiten in dezelfde pan waarin de gehaktballetjes zijn gebakken. Daarna wordt tomatensaus toegevoegd, samen met kruiden en een beetje suiker om de zuurgraad van de tomaten te balanceren. De gehaktballetjes worden dan terug in de pan geplaatst, waar ze zachtjes sudderen en de smaken van de saus absorberen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Albondigas-Spaanse-gehaktballetjes-in-kruidige-tomatensaus-tapas-gerecht

Albondigas. Spaanse gehaktballetjes.

Albondigas kunnen op verschillende manieren worden geserveerd. Ze kunnen als tapas worden gegeten, als onderdeel van een uitgebreidere maaltijd met andere Spaanse gerechten, of zelfs als vulling in een broodje voor een smakelijke gehaktbalburger. Hoe dan ook, ze worden vaak gegarneerd met gehakte peterselie en geserveerd met vers brood of rijst.
De combinatie van sappige gehaktballetjes en de smaakvolle tomatensaus maakt albondigas tot een geliefd gerecht onder liefhebbers van de Spaanse keuken. Of je ze nu als hapje serveert of als hoofdgerecht, albondigas bieden een heerlijke en bevredigende smaakervaring die je zeker niet wilt missen.
No ratings yet
Cuisine Spaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Gehaktballetjes

  • 750 gram half-om-half gehakt
  • 100 gram chorizo een halve worst
  • 50 gram paneermeel
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • ½ tl zout
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 scheutje olijfolie

Tomatensaus

  • 2 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el suiker
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 1 flinke scheut rode wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 125 ml runderbouillon
  • verse gehakte peterselie om te garneren

Instructies
 

Gehaktballetjes

  • Maal in de keukenmachine 100 gram grof gehakte chorizo, 2 sjalotjes en 2 knoflookteentjes fijn. 
  • Doe 750 gram gehakt in een grote mengkom. Voeg 50 gram paneermeel, de gehakte chorizo/sjalotjes/knoflook en 1 ei toe. Gebruik je handen om alles heel goed te mengen.
  • Voeg ½ tl zout, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gerookte paprika en 1 tl peper toe en meng opnieuw tot alles gemengd is. 
  • Rol met je handen balletjes van het gemengde gehakt ter grootte van een golfballetje.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes, in porties, tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn. Maak de pan niet te vol tijdens het bakken van de gehaktballetjes – ze hebben wat ruimte nodig om een ​​mooi goudbruin korstje te krijgen.
  • Haal de balletjes uit de pan en zet opzij – ze hoeven in dit stadium nog niet helemaal gaar te zijn, omdat ze in de saus verder garen.

Haal ze uit de pan en zet opzij – ze hoeven in dit stadium nog niet helemaal gaar te zijn, omdat ze in de saus verder garen.

  • Voeg in dezelfde pan nog een beetje olie toe, pers 4 teentjes knoflook uit en fruit de knoflook en 2 laurierblaadjes 3-4 minuten op laag vuur.
  • Roer de 1 el suiker, 1 tl paprikapoeder, een scheut rode wijn en 1 kaneelstokje erdoor, zet het vuur hoger en laat het ongeveer 5 minuten koken tot het vocht is ingekookt.
  • Voeg 2 blikken tomatenblokjes en 125 ml runderbouillon toe en breng de tomatensaus aan de kook. Zet het vuur lager en laat het 10 minuten koken, af en toe roeren.
  • Voeg de gehaktballetjes toe en roer om ze met de saus te bedekken. Laat 15 minuten sudderen tot de saus is ingedikt en de gehaktballetjes gaar zijn. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Garneer met gehakte peterselie toe en serveer met knapperig brood om mee in de saus te dopen.

TIP

Albondigas zijn ook heel lekker in combinatie met Patatas Bravas
Patatas-bravas-en-andere-tapas
 
Keyword Tapas
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Albondigas Taps balletjes in Spaanse tomatensaus
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp