Go Back
+ servings
Albondigas-Spaanse-gehaktballetjes-in-kruidige-tomatensaus-tapas-gerecht

Albondigas. Spaanse gehaktballetjes.

Albondigas kunnen op verschillende manieren worden geserveerd. Ze kunnen als tapas worden gegeten, als onderdeel van een uitgebreidere maaltijd met andere Spaanse gerechten, of zelfs als vulling in een broodje voor een smakelijke gehaktbalburger. Hoe dan ook, ze worden vaak gegarneerd met gehakte peterselie en geserveerd met vers brood of rijst.
De combinatie van sappige gehaktballetjes en de smaakvolle tomatensaus maakt albondigas tot een geliefd gerecht onder liefhebbers van de Spaanse keuken. Of je ze nu als hapje serveert of als hoofdgerecht, albondigas bieden een heerlijke en bevredigende smaakervaring die je zeker niet wilt missen.
No ratings yet
Cuisine Spaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Gehaktballetjes

  • 750 gram half-om-half gehakt
  • 100 gram chorizo een halve worst
  • 50 gram paneermeel
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • ½ tl zout
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 scheutje olijfolie

Tomatensaus

  • 2 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el suiker
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 1 flinke scheut rode wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 125 ml runderbouillon
  • verse gehakte peterselie om te garneren

Instructies
 

Gehaktballetjes

  • Maal in de keukenmachine 100 gram grof gehakte chorizo, 2 sjalotjes en 2 knoflookteentjes fijn. 
  • Doe 750 gram gehakt in een grote mengkom. Voeg 50 gram paneermeel, de gehakte chorizo/sjalotjes/knoflook en 1 ei toe. Gebruik je handen om alles heel goed te mengen.
  • Voeg ½ tl zout, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gerookte paprika en 1 tl peper toe en meng opnieuw tot alles gemengd is. 
  • Rol met je handen balletjes van het gemengde gehakt ter grootte van een golfballetje.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes, in porties, tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn. Maak de pan niet te vol tijdens het bakken van de gehaktballetjes - ze hebben wat ruimte nodig om een ​​mooi goudbruin korstje te krijgen.
  • Haal de balletjes uit de pan en zet opzij - ze hoeven in dit stadium nog niet helemaal gaar te zijn, omdat ze in de saus verder garen.

Haal ze uit de pan en zet opzij - ze hoeven in dit stadium nog niet helemaal gaar te zijn, omdat ze in de saus verder garen.

  • Voeg in dezelfde pan nog een beetje olie toe, pers 4 teentjes knoflook uit en fruit de knoflook en 2 laurierblaadjes 3-4 minuten op laag vuur.
  • Roer de 1 el suiker, 1 tl paprikapoeder, een scheut rode wijn en 1 kaneelstokje erdoor, zet het vuur hoger en laat het ongeveer 5 minuten koken tot het vocht is ingekookt.
  • Voeg 2 blikken tomatenblokjes en 125 ml runderbouillon toe en breng de tomatensaus aan de kook. Zet het vuur lager en laat het 10 minuten koken, af en toe roeren.
  • Voeg de gehaktballetjes toe en roer om ze met de saus te bedekken. Laat 15 minuten sudderen tot de saus is ingedikt en de gehaktballetjes gaar zijn. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Garneer met gehakte peterselie toe en serveer met knapperig brood om mee in de saus te dopen.

TIP

Albondigas zijn ook heel lekker in combinatie met Patatas Bravas
Patatas-bravas-en-andere-tapas
 
Keyword Tapas
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel