Chinees-Indische keuken

De Chinees-Indische keuken is een unieke culinaire traditie die ontstaan is uit de kruisbestuiving van de Chinese en Indonesische keukens. Het is ontstaan door de Chinese migranten die naar Indonesië trokken en zich aanpasten aan de lokale ingrediënten en smaken.

Kenmerkend voor de Chinees-Indische keuken is het gebruik van veel specerijen, zoals gember, knoflook, sereh en trassi. Ook wordt er veel gewerkt met zoete, zure en hartige smaken. Populaire gerechten zijn bijvoorbeeld Babi Pangang, Foe Yong Hai en Tjap Tjoy.

Nederlandse eetcultuur

In Nederland is de Chinees-Indische keuken zeer populair en is het een vast onderdeel van de Nederlandse eetcultuur geworden. Veel Nederlanders zijn opgegroeid met het bestellen van Chinees eten bij afhaalrestaurants en hebben zo kennisgemaakt met deze keuken.

Hoewel de Chinees-Indische keuken in Nederland vooral bekend staat om de gerechten die je bij de afhaalchinees kunt krijgen, is het ook bekend om de grote hoeveelheden eten wat je mee naar huis krijgt. in veel gevallen kun je dat niet in een keer opeten. Vandaar dat ik ben gaan experimenteren met dit lekkere left-over recept van overgebleven restjes Chinees.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Maak iets nieuws en lekkers van left-over chinees eten FoeYongTjapBabiHaiPanggang

Foe Yong Tjap Babi Hai Panggang

Je kent het wel, je hebt Chinees eten gehaald en je krijgt zoveel eten dat je een heel weeshuis er mee kan voeden. Veel mensen gooien dat overgebleven eten weg, en dat is eigenlijk doodzonde. Voedselverspilling. Nu kun je natuurlijk het Chinese eten, de volgende dag, simpelweg in de magnetron opwarmen. Maar dan is het vaak niet zo lekker meer als de dag dag daarvoor. Je moet er kortom iets mee doen. Met dit recept maak ik een nieuw gerecht van alle overgebleven restjes bij elkaar.
No ratings yet
Cuisine Chinees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • Restjes Chinese afhaalgerechten. B.v. Nasi, Babi Panggang, Foe Yong Hai, Tjap Tjoi, Loempia
  • 6 eieren
  • Zout en witte peper
  • 2 tl maizena
  • Zonnebloemolie

Instructies
 

  • Bak nasi of bami opnieuw in scheutje zonnebloemolie in een wok.
  • Breek 6 eieren in een kom en kluts ze met een garde. Voeg zout en witte peper toe. Meng 2 tl maizena met een scheutje water. Roer door het ei. Gooi de restjes Chinees eten in de kom met het ei en roer erdoor.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok. Laat het goed heet worden en schep dan 2 pollepels in de wok. Bak het ei snel goudbruin in de hete olie. Haal het ei met een schuimspaan uit de wok en laat even uitlekken.
  • Serveer het Chinese restjes-ei op een bord met een bolletje van de opgebakken nasi. Doe er een schep (zelfgemaakte) Atjar Tjampoer) bij.
  • Het recept voor Atjar Tjampoer vind je hier: https://travelandfoodblog.nl/atjartjampoer/

Video

TIP

Lekker met zelfgemaakte Atjar Tjampoer
Zelf Atjar Tjampoer maken. Indonesisch tafelzuur. Lekker fris bij de rijsttafel.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Maak iets nieuws van overgebleven chinees eten
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp