Chinees-Indische keuken

De Chinees-Indische keuken is een unieke culinaire traditie die ontstaan is uit de kruisbestuiving van de Chinese en Indonesische keukens. Het is ontstaan door de Chinese migranten die naar Indonesië trokken en zich aanpasten aan de lokale ingrediënten en smaken.

Kenmerkend voor de Chinees-Indische keuken is het gebruik van veel specerijen, zoals gember, knoflook, sereh en trassi. Ook wordt er veel gewerkt met zoete, zure en hartige smaken. Populaire gerechten zijn bijvoorbeeld Babi Pangang, Foe Yong Hai en Tjap Tjoy.

Nederlandse eetcultuur

In Nederland is de Chinees-Indische keuken zeer populair en is het een vast onderdeel van de Nederlandse eetcultuur geworden. Veel Nederlanders zijn opgegroeid met het bestellen van Chinees eten bij afhaalrestaurants en hebben zo kennisgemaakt met deze keuken.

Hoewel de Chinees-Indische keuken in Nederland vooral bekend staat om de gerechten die je bij de afhaalchinees kunt krijgen, is het ook bekend om de grote hoeveelheden eten wat je mee naar huis krijgt. in veel gevallen kun je dat niet in een keer opeten. Vandaar dat ik ben gaan experimenteren met dit lekkere left-over recept van overgebleven restjes Chinees.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Maak iets nieuws en lekkers van left-over chinees eten FoeYongTjapBabiHaiPanggang

Foe Yong Tjap Babi Hai Panggang

Je kent het wel, je hebt Chinees eten gehaald en je krijgt zoveel eten dat je een heel weeshuis er mee kan voeden. Veel mensen gooien dat overgebleven eten weg, en dat is eigenlijk doodzonde. Voedselverspilling. Nu kun je natuurlijk het Chinese eten, de volgende dag, simpelweg in de magnetron opwarmen. Maar dan is het vaak niet zo lekker meer als de dag dag daarvoor. Je moet er kortom iets mee doen. Met dit recept maak ik een nieuw gerecht van alle overgebleven restjes bij elkaar.
No ratings yet
Cuisine Chinees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • Restjes Chinese afhaalgerechten. B.v. Nasi, Babi Panggang, Foe Yong Hai, Tjap Tjoi, Loempia
  • 6 eieren
  • Zout en witte peper
  • 2 tl maizena
  • Zonnebloemolie

Instructies
 

  • Bak nasi of bami opnieuw in scheutje zonnebloemolie in een wok.
  • Breek 6 eieren in een kom en kluts ze met een garde. Voeg zout en witte peper toe. Meng 2 tl maizena met een scheutje water. Roer door het ei. Gooi de restjes Chinees eten in de kom met het ei en roer erdoor.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok. Laat het goed heet worden en schep dan 2 pollepels in de wok. Bak het ei snel goudbruin in de hete olie. Haal het ei met een schuimspaan uit de wok en laat even uitlekken.
  • Serveer het Chinese restjes-ei op een bord met een bolletje van de opgebakken nasi. Doe er een schep (zelfgemaakte) Atjar Tjampoer) bij.
  • Het recept voor Atjar Tjampoer vind je hier: https://travelandfoodblog.nl/atjartjampoer/

Video

TIP

Lekker met zelfgemaakte Atjar Tjampoer
Zelf Atjar Tjampoer maken. Indonesisch tafelzuur. Lekker fris bij de rijsttafel.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Maak iets nieuws van overgebleven chinees eten
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp