Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Elzasser-zuurkool-met-spek-en-worst

Elzasser zuurkool met spek, worst en karbonade

'Eet je met nieuwjaar zuurkool met spek. Dan heb je de rest van het jaar geen geldgebrek'. Het is een oud gezegde, en of het echt werkt betwijfel ik. Maar baat het niet, schaad het niet denk ik dan maar, en het is leuke traditie.
Met dit recept maak je 'Choucroute', een Elzasser zuurkool schotel uit Frankrijk. De zuurkool wordt gestoofd in zoete witte wijn waardoor het een stuk minder zuur smaakt. De familieschotel wordt geserveerd met romige salie aardappels en verschillende stukken vlees waaronder natuurlijk spek.
No ratings yet
Cuisine Frans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo naturel zuurkool
  • 1 kilo aardappels
  • 2 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 jeneverbessen
  • 10 zwarte peperkorrels
  • roomboter
  • 200 gram pekelspek of zuurkoolspek
  • 1 ambachtelijke rookworst
  • 6 plakken bacon
  • 4 karbonades
  • 100 ml zoete witte wijn (bv Riesling of Muscat)

Instructies
 

Elzasser zuurkool

  • Spoel de zuurkool af in een vergiet onder de koude kraan en laat het uitlekken.
    Snij 2 uien in halve ringen.
    Verhit 50 gram roomboter in een hapjes- of stoofpan. (Niet te heet want roomboter kan verbranden). Voeg de gesneden ui toe en laat het 5 minuten fruiten op een lage hittebron.
    Snij het stukje pekel- of zuurkoolspek in stukjes. Leg de stukjes spek op de uien. Daar bovenop leg je de uitgelekte zuurkool. Voeg 2 laurierblaadjes, 8 jeneverbessen en 10 zwarte peperkorrels toe. Giet er een flinke scheut zoete witte wijn bij (ongeveer 100 ml) en breng het aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht 1,5 uur op een lage hittebron stoven.
    Leg na 1 uur stoven de plakken bacon en de rookworst op de zuurkool en laat het nog een half uur stoven.
    Intussen bestrooi je de karbonades met zout en peper en smeer je beide kanten in met mosterd en honing. Braad ze op een hoge hittebron snel aan en laat ze daarna op een lage hittebron in een uur gaar worden.

Salie aardappels

  • Schil een kilo aardappels en snij ze door midden. Kook de aardappels (afhankelijk van de grootte) in ± 20 minuten gaar. Giet af en smelt een paar kontjes roomboter bij de aardappels. Voeg zout en peper te en een handje gehakte salie. (Mag ook peterselie zijn). Schud alles om in de pan.

Serveren

  • Leg de aardappels aan de zijkant van een grote schaal. Doe de Elzasser zuurkool erbij in het midden van de schaal. Snij de rookworst in plakjes en leg bovenop de zuurkool en leg de plakken bacon en de karbonades aan de zijkanten daarvan.

Video

Keyword Choucroute, Elsazzer zuurkool, karbonade, Rookworst, Spek, Witte wijn, Zuurkool
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Elzasser-zuurkool-met-spek-en-worst
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp