VLAG FRANKRIJK

Frankrijk | Noord Europese Recepten

Ga naar alle recepten

Sale juli 2024Sale juli 2024
KokenKoken
Elzasser-zuurkool-met-spek-en-worst

Elzasser zuurkool met spek, worst en karbonade

'Eet je met nieuwjaar zuurkool met spek. Dan heb je de rest van het jaar geen geldgebrek'. Het is een oud gezegde, en of het echt werkt betwijfel ik. Maar baat het niet, schaad het niet denk ik dan maar, en het is leuke traditie.
Met dit recept maak je 'Choucroute', een Elzasser zuurkool schotel uit Frankrijk. De zuurkool wordt gestoofd in zoete witte wijn waardoor het een stuk minder zuur smaakt. De familieschotel wordt geserveerd met romige salie aardappels en verschillende stukken vlees waaronder natuurlijk spek.
No ratings yet
Cuisine Frans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo naturel zuurkool
  • 1 kilo aardappels
  • 2 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 jeneverbessen
  • 10 zwarte peperkorrels
  • roomboter
  • 200 gram pekelspek of zuurkoolspek
  • 1 ambachtelijke rookworst
  • 6 plakken bacon
  • 4 karbonades
  • 100 ml zoete witte wijn (bv Riesling of Muscat)

Instructies
 

Elzasser zuurkool

  • Spoel de zuurkool af in een vergiet onder de koude kraan en laat het uitlekken.
    Snij 2 uien in halve ringen.
    Verhit 50 gram roomboter in een hapjes- of stoofpan. (Niet te heet want roomboter kan verbranden). Voeg de gesneden ui toe en laat het 5 minuten fruiten op een lage hittebron.
    Snij het stukje pekel- of zuurkoolspek in stukjes. Leg de stukjes spek op de uien. Daar bovenop leg je de uitgelekte zuurkool. Voeg 2 laurierblaadjes, 8 jeneverbessen en 10 zwarte peperkorrels toe. Giet er een flinke scheut zoete witte wijn bij (ongeveer 100 ml) en breng het aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht 1,5 uur op een lage hittebron stoven.
    Leg na 1 uur stoven de plakken bacon en de rookworst op de zuurkool en laat het nog een half uur stoven.
    Intussen bestrooi je de karbonades met zout en peper en smeer je beide kanten in met mosterd en honing. Braad ze op een hoge hittebron snel aan en laat ze daarna op een lage hittebron in een uur gaar worden.

Salie aardappels

  • Schil een kilo aardappels en snij ze door midden. Kook de aardappels (afhankelijk van de grootte) in ± 20 minuten gaar. Giet af en smelt een paar kontjes roomboter bij de aardappels. Voeg zout en peper te en een handje gehakte salie. (Mag ook peterselie zijn). Schud alles om in de pan.

Serveren

  • Leg de aardappels aan de zijkant van een grote schaal. Doe de Elzasser zuurkool erbij in het midden van de schaal. Snij de rookworst in plakjes en leg bovenop de zuurkool en leg de plakken bacon en de karbonades aan de zijkanten daarvan.

Video

Keyword Choucroute, Elsazzer zuurkool, karbonade, Rookworst, Spek, Witte wijn, Zuurkool
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Gedroogde banaan in de voedseldroger

Het drogen van bananen in een voedseldroger is niet alleen praktisch en duurzaam, maar ook een geweldige manier om te...
Read More

Caldo Verde. Portugese maaltijdsoep.

Caldo verde, wat letterlijk "groene soep" betekent, is een hartverwarmende maaltijdsoep die zijn oorsprong vindt in het noorden van Portugal,...
Read More

Bún bò Huế

Bun Bo Hue weerspiegelt de diepgaande aandacht voor smaakbalans en regionale diversiteit die kenmerkend is voor de Vietnamese keuken. Het...
Read More

Vegetarische Quesadillas met cheddar

Quesadillas zijn heerlijk en eenvoudig om te maken op de camping en perfect voor een snelle en voedzame maaltijd. Deze...
Read More

Lasagne uit de Airfryer

Het bereiden van lasagne in de Airfryer is dus niet alleen praktisch en snel, maar levert ook een heerlijk resultaat...
Read More

Spaanse kikkererwtensoep met chorizo

Spaanse kikkererwtensoep met chorizo is niet alleen lekker en voedzaam, maar ook een praktisch en eenvoudig recept voor kampeerders die...
Read More

Pasta Arrabiata met Burrata

Dit recept is perfect voor op de camping: eenvoudig, snel en vol van smaak, en het brengt een beetje Italiaanse...
Read More

Banaan Havermout Pannenkoekjes

Met een paar eenvoudige ingrediënten en een beetje improvisatie kun je op een camping genieten van heerlijke maaltijden zoals deze...
Read More

Sous-Vide gegaarde spareribs

Het sous-vide garen van spareribs voordat je ze gaat barbecuen, biedt veel voordelen die bijdragen aan een perfecte bereiding
Read More

Mountain Man Breakfast

Dit klassieke kampeerontbijt bestaat uit eieren met kaas, worst en groenten en wordt in slechts één koekenpan bereid, maar er...
Read More

Bacalhau à Brás

Portugese Bacalhau à Brás is een geliefd gerecht dat prachtig de rijke culinaire tradities van Portugal weerspiegelt. Het hoofdingrediënt is...
Read More

Portugese rijst met vis en spicy worst: Arroz con Chouriço y Marisco

Een klassiek voorbeeld van de Portugese keuken is "Arroz con Chouriço y Marisco", een smakelijk rijstgerecht dat de hartige smaken...
Read More

Gedroogde chilipepers maken in de voedseldroger

Het drogen van chilipepers in een voedseldroger is dus een effectieve manier om hun intense smaak en pittigheid te behouden,...
Read More

Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade

Bún chả is een traditioneel Vietnamees gerecht dat bijzonder populair is in de hoofdstad Hanoi. Het bestaat uit gegrild varkensvlees...
Read More

Cambodjaanse Fish Amok

Fish Amok is een van de meest iconische gerechten uit de Cambodjaanse keuken en wordt vaak beschouwd als het nationale...
Read More

Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard

Sous vide gegaard buikspek met een Vietnamese marinade en daarna krokant gebakken in de oven of op de barbecue, is...
Read More

Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.

Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht en wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja. Zowel in restaurants en...
Read More

Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker

Een van de beste voorbeelden van de veelzijdigheid van een rijstkoker is het maken van een complete maaltijd. Zo maak...
Read More

Laab Salad uit Laos

Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege...
Read More

Rijst uit de rijstkoker & stomer

Ontdek een gezondere manier om je maaltijden te bereiden met tot 40% MINDER KOOLHYDRATEN en suiker - onze innovatieve CarbReduce-technologie...
Read More
Elzasser-zuurkool-met-spek-en-worst
Gedroogde banaan in de voedseldroger
Gedroogde banaan in de voedseldroger
Het drogen van bananen in een voedseldroger is niet alleen praktisch en duurzaam, maar ook een geweldige manier om te genieten van deze heerlijke vrucht op elk moment van de dag, terwijl je profiteert...
Lees meer
Caldo Verde. Portugese maaltijdsoep.
Caldo Verde. Portugese maaltijdsoep.
Caldo verde, wat letterlijk "groene soep" betekent, is een hartverwarmende maaltijdsoep die zijn oorsprong vindt in het noorden van Portugal, met name in de regio Minho. Het is een eenvoudig maar voedzaam...
Lees meer
Bún bò Huế
Bún bò Huế
Bun Bo Hue weerspiegelt de diepgaande aandacht voor smaakbalans en regionale diversiteit die kenmerkend is voor de Vietnamese keuken. Het is een gerecht dat niet alleen de zintuigen prikkelt, maar ook...
Lees meer
Vegetarische Quesadillas met cheddar
Vegetarische Quesadillas met cheddar
Quesadillas zijn heerlijk en eenvoudig om te maken op de camping en perfect voor een snelle en voedzame maaltijd. Deze quesadillas zijn niet alleen smaakvol, maar ook praktisch, vooral als je kampeert...
Lees meer
Lasagne uit de Airfryer
Lasagne uit de Airfryer
Het bereiden van lasagne in de Airfryer is dus niet alleen praktisch en snel, maar levert ook een heerlijk resultaat op. Of je nu een traditionele vleeslasagne maakt, een vegetarische variant met groenten,...
Lees meer
Spaanse kikkererwtensoep met chorizo
Spaanse kikkererwtensoep met chorizo
Spaanse kikkererwtensoep met chorizo is niet alleen lekker en voedzaam, maar ook een praktisch en eenvoudig recept voor kampeerders die een smakelijke maaltijd willen bereiden met minimale moeite en kookgerei.
Lees meer
Pasta Arrabiata met Burrata
Pasta Arrabiata met Burrata
Dit recept is perfect voor op de camping: eenvoudig, snel en vol van smaak, en het brengt een beetje Italiaanse flair naar je buitenavontuur! Eet smakelijk!
Lees meer
Banaan Havermout Pannenkoekjes
Banaan Havermout Pannenkoekjes
Met een paar eenvoudige ingrediënten en een beetje improvisatie kun je op een camping genieten van heerlijke maaltijden zoals deze banaan havermout pannenkoekjes. Het is een geweldige manier om de dag...
Lees meer
Sous-Vide gegaarde spareribs
Sous-Vide gegaarde spareribs
Het sous-vide garen van spareribs voordat je ze gaat barbecuen, biedt veel voordelen die bijdragen aan een perfecte bereiding
Lees meer
Mountain Man Breakfast
Mountain Man Breakfast
Dit klassieke kampeerontbijt bestaat uit eieren met kaas, worst en groenten en wordt in slechts één koekenpan bereid, maar er kan naar eigen smaak gevarieerd worden met de ingrediënten door bijvoorbeeld...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp