Draadjesvlees een ouderwets populair gerecht

Draadjesvlees is een populair gerecht dat vaak wordt gemaakt van taaie stukken rundvlees, zoals sukadelappen of riblappen. Het vlees wordt langzaam gestoofd in een smaakvolle bouillon of saus, waardoor het vlees zacht wordt en in draadjes uit elkaar valt.

Er zijn veel verschillende manieren om draadjesvlees te bereiden, maar een traditionele methode is om het vlees eerst aan te braden en vervolgens te stoven met uien, knoflook, wortels, laurierblaadjes en eventueel andere kruiden en specerijen. Dit kan op het fornuis of in de oven op een temperatuur van 150 graden worden gedaan.

Een veelzijdig gerecht

Draadjesvlees is een zeer veelzijdig gerecht en kan worden geserveerd met aardappelen, rijst, pasta of brood, en wordt vaak gecombineerd met rode kool met appeltjes. Het is een heerlijk en stevig gerecht dat perfect is voor de koudere maanden van het jaar en dat ook gemakkelijk kan worden ingevroren voor later gebruik.

Rode kool

Rode kool is een groente die behoort tot de kruisbloemigenfamilie en staat bekend om zijn diepe paarse kleur en knapperige textuur. Het wordt vaak gebruikt in salades en stoofgerechten en heeft een zoetige en licht bittere smaak.

Rode kool bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, vezels en antioxidanten. Het eten van rode kool kan bijdragen aan een gezond immuunsysteem, een gezonde spijsvertering en een vermindering van ontstekingen in het lichaam.

Een populaire manier om rode kool te bereiden is door het te stoven met appels en uien. Dit gerecht staat bekend als ‘rode kool met appeltjes’ en is een traditioneel bijgerecht in de Nederlandse en Belgische keuken. Rode kool kan ook rauw worden gegeten, bijvoorbeeld geraspt in een salade of als toevoeging aan een sandwich.

Kortom, rode kool is een gezonde en veelzijdige groente die op vele manieren kan worden bereid en gegeten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Oma's draadjesvleese en rode kool met appeltjes

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen. Oma begon er s morgens al mee en liet het de hele dag stoven op een petroleumstel. Tegenwoordig kun je het stoofvlees ook op 150 graden in de oven bereiden of in een slow cooker. Maar niet alleen tijd, ook de toevoeging van een zuur zorgt ervoor dat je draadjesvlees heerlijk mals wordt. Vaak is dit wijn, azijn of tomatenpuree,. In dit recept voor oma’s draadjesvlees maak ik gebruik van appelazijn.
Het zuur in azijn zorgt ervoor dat het bindweefsel afgebroken wordt. Hierdoor wordt vlees lekker zacht en valt het na lang genoeg stoven uit elkaar. Je ziet dan allemaal strengetjes vlees, de draadjes dus. Neem voor oma’s draadjesvlees een dik stuk stoofvlees en snij of laat dit door je slager in dikke plakken snijden. Riblappen zijn meestal al iets dikker gesneden dus ook zeer geschikt voor oma’s draadjesvlees.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Oma's draadjesvlees

  • 1 runderbouillontablet
  • 100 gram bakboter b.v. croma of blue band
  • 750/1.000 gram Sucade- of riblappen
  • 3 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn.
  • 5 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 2 el (appel)azijn
  • 1 el bloem
  • 1 scheutje ketjap manis eventueel

Rode kool met appeltjes

  • 1 rode kool van ongeveer een kilo fijngesneden
  • 3 goudreinet appels
  • 1 tl kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 jeneverbessen
  • 3 el bruine suiker
  • 2 el appelazijn
  • 400 ml water
  • 1 el boter
  • peper en zout

Instructies
 

Oma's draadjesvlees

  • Maak een halve liter runderbouillon van tablet.
  • Verhit een stukje bakboter van 50 gram in een stoofpan. Bestrooi 750/1.000 gram sucade- of riblappen met zout en peper. Braad het rundvlees aan beide kanten aan in de boter. Snipper 1 ui en voeg de ui toe aan het aangebraden vlees. Voeg tevens 2 laurierblaadjes, 2 takjes rozemarijn, 5 jeneverbessen, 3 kruidnagels en 2 eetlepels appelazijn toe. Giet de halve liter runderbouillon erbij
  • Breng het aan de kook en laat het daarna op een lage hittebron in 3 uur gaar stoven. Je kunt de stoofpan ook 3 uur in de oven zetten op 150 graden.
  • Tegen het einde van de stooftijd verhit je in een andere pan het andere stukje boter van 50 gram. Snij 2 uien in halve ringen en bak de uiringen 3 minuten in de boter. Roer er 1 eetlepel bloem door.
  • Haal het rundvlees uit met een schuimspaan uit de stoofpan. Als het goed is, is het nu zo gaar dat het bijna uit elkaar valt. Breng de rundvleesjus opnieuw aan de kook en roer de gebakken uien erdoor. Voor een donkerder kleur van de jus kun je er eventueel een scheutje ketjap manis doorroeren.

Rode kool met appeltjes

  • Doe de fijngesneden rode kool in een pan met het water (2 tl zout op 400 ml water), kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn.
  • Meng het geheel even goed door en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen onder af en toe omscheppen.
  • Roer na een uur de appelstukjes erdoor en laat nog 5 minuten meestoven.
  • Roer er een eetlepel boter door en breng op smaak met peper en zout.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Oud Hollandse gehaktballen
Oud-Hollandse-gehaktballen
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More
Omas-draadjesvlees-en-rode-kool-met-appeltjes
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp