Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Streetfood uit Hanoi

Bún chả is een traditioneel Vietnamees gerecht dat bijzonder populair is in de hoofdstad Hanoi. Het bestaat uit gegrild varkensvlees (chả) dat wordt geserveerd met rijstnoedels (bún), een salade met verse kruiden, een zoetzure saus en vaak ook loempia’s.

Bún chả wordt meestal geserveerd als een losse samenstelling waarbij de verschillende elementen apart worden gepresenteerd. De noedels, het vlees, de kruiden en de saus worden in aparte kommen of op schalen gelegd, zodat de eter zijn eigen ideale hap kan samenstellen. Vaak wordt een deel van het vlees en de kruiden in de kom met noedels gelegd, waarna er wat saus overheen wordt gegoten. Het resultaat is een perfect gebalanceerde hap van hartig gegrild vlees, verfrissende kruiden, zachte noedels en een pittige, zoetzure saus.

Vietnamese culinaire cultuur

Bún chả is niet alleen een gerecht, maar ook een symbool van de Vietnamese culinaire cultuur. Het weerspiegelt de balans van smaken en texturen die kenmerkend zijn voor de Vietnamese keuken. Bovendien is het een gerecht dat vaak wordt gedeeld met familie en vrienden, wat bijdraagt aan de gemeenschapszin en de gastvrijheid die zo belangrijk zijn in Vietnam.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bun Cha Vietnamese Noedelsalade

Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade

In 2016 kreeg bún chả internationale aandacht toen de Amerikaanse president Barack Obama het gerecht at tijdens een bezoek aan Hanoi, samen met de beroemde chef-kok Anthony Bourdain. Dit moment werd een iconisch beeld en bracht de wereldwijde interesse voor de Vietnamese keuken verder op gang.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Aziatisch, Vietnamees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Dressing

  • 3 el suiker
  • 3 el vissaus
  • 3 el rijstazijn
  • 1 limoen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rawit peper

Buikspek

Salade

  • ½ komkommer
  • 1 bosui
  • 1 babyrettich
  • 1 pakje peen julienne
  • taugé
  • een klein bosje koriander
  • een klein bosje munt
  • een klein bosje basilicum

Noedels

  • 4 nestjes rijstnoedels

Serveren

  • 1 pak Vietnamese loempia's
  • 2 handjes pinda's
  • 2 tabletten runderbouilllon

Instructies
 

Dressing

  • Meng in een kommetje 3 el suiker met 3 el vissaus, 3 el rijstazijn, het sap van 1 limoen, 3 uitgeperste teentjes 3 teentjes knoflook en 1 fijngesneden 1 rawit peper.
  • Zet apart tot gebruik.

Aziatisch Buikspek

Salade

  • Snij een halve ½ komkommer eerst in plakjes en daarna de plakjes in reepjes. Gooi in een saladeschaal of bowl.
    Snij 1 bosui in ringetjes en gooi erbij.
    Snij 1 babyrettich door de helft, bij de helften in plakjes en de plakjes en de plakjes in reepjes. Gooi erbij.
    Voeg 2 handjes 1 pakje peen julienne toe en een handje taugé.
    Pluk de blaadjes van een klein bosje koriander, een klein bosje munt en een klein bosje basilicum en gooi erbij.
    Meng alles door elkaar met schone handen.

Noedels

  • Kook 4 nestjes rijstnoedels.
    Giet de noedels af in een vergiet en spoel ze af onder de kraan.

Serveren

  • Maak 1 liter 2 tabletten runderbouilllon van tablet. Of gebruik de bouillon die is vrijgekomen na het sous vide klaarmaken van het buikspek.
  • Verwarm het buikspek (of de speklapjes) opnieuw.
  • Verhit een pan met een flinke laag zonnebloemolie en bak voor ieder twee 1 pak Vietnamese loempia's. Of bak ze in de frituur of airfryer.
  • Hak 2 handjes pinda's grof.
  • Snij het buikspek (of de speklapjes) in reepjes.
  • Doe in iedere bowl een handje gekookte rijstnoedels. Schenk er een beetje hete bouillon over. Leg de salade aan een kant van de bowl. De reepjes buikspek erbij. Snij 2 1 pak Vietnamese loempia's doormidden en zet ze rechtop met de open kant naar boven in de bowl. Schep de dressing in een klein schaaltje en zet in de bowl. Strooi de pinda's erover.
  • Wanneer je gaat eten giet je de dressing over de salade. Je kunt alles door elkaar husselen als je wilt en dan bij voorkeur met stokjes opeten.

TIP

Probeer ook eens deze Vietnamese Pho Bo
Vietnamese-Pho-Bo-Aziatische-Rundvlees-maaltijdsoep
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bun Cha Delicious Vietnamese noodle salad
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp