Streetfood uit Hanoi

Bún chả is een traditioneel Vietnamees gerecht dat bijzonder populair is in de hoofdstad Hanoi. Het bestaat uit gegrild varkensvlees (chả) dat wordt geserveerd met rijstnoedels (bún), een salade met verse kruiden, een zoetzure saus en vaak ook loempia’s.

Bún chả wordt meestal geserveerd als een losse samenstelling waarbij de verschillende elementen apart worden gepresenteerd. De noedels, het vlees, de kruiden en de saus worden in aparte kommen of op schalen gelegd, zodat de eter zijn eigen ideale hap kan samenstellen. Vaak wordt een deel van het vlees en de kruiden in de kom met noedels gelegd, waarna er wat saus overheen wordt gegoten. Het resultaat is een perfect gebalanceerde hap van hartig gegrild vlees, verfrissende kruiden, zachte noedels en een pittige, zoetzure saus.

Vietnamese culinaire cultuur

Bún chả is niet alleen een gerecht, maar ook een symbool van de Vietnamese culinaire cultuur. Het weerspiegelt de balans van smaken en texturen die kenmerkend zijn voor de Vietnamese keuken. Bovendien is het een gerecht dat vaak wordt gedeeld met familie en vrienden, wat bijdraagt aan de gemeenschapszin en de gastvrijheid die zo belangrijk zijn in Vietnam.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bun Cha Vietnamese Noedelsalade

Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade

In 2016 kreeg bún chả internationale aandacht toen de Amerikaanse president Barack Obama het gerecht at tijdens een bezoek aan Hanoi, samen met de beroemde chef-kok Anthony Bourdain. Dit moment werd een iconisch beeld en bracht de wereldwijde interesse voor de Vietnamese keuken verder op gang.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Aziatisch, Vietnamees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Dressing

  • 3 el suiker
  • 3 el vissaus
  • 3 el rijstazijn
  • 1 limoen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rawit peper

Buikspek

Salade

  • ½ komkommer
  • 1 bosui
  • 1 babyrettich
  • 1 pakje peen julienne
  • taugé
  • een klein bosje koriander
  • een klein bosje munt
  • een klein bosje basilicum

Noedels

  • 4 nestjes rijstnoedels

Serveren

  • 1 pak Vietnamese loempia's
  • 2 handjes pinda's
  • 2 tabletten runderbouilllon

Instructies
 

Dressing

  • Meng in een kommetje 3 el suiker met 3 el vissaus, 3 el rijstazijn, het sap van 1 limoen, 3 uitgeperste teentjes 3 teentjes knoflook en 1 fijngesneden 1 rawit peper.
  • Zet apart tot gebruik.

Aziatisch Buikspek

Salade

  • Snij een halve ½ komkommer eerst in plakjes en daarna de plakjes in reepjes. Gooi in een saladeschaal of bowl.
    Snij 1 bosui in ringetjes en gooi erbij.
    Snij 1 babyrettich door de helft, bij de helften in plakjes en de plakjes en de plakjes in reepjes. Gooi erbij.
    Voeg 2 handjes 1 pakje peen julienne toe en een handje taugé.
    Pluk de blaadjes van een klein bosje koriander, een klein bosje munt en een klein bosje basilicum en gooi erbij.
    Meng alles door elkaar met schone handen.

Noedels

  • Kook 4 nestjes rijstnoedels.
    Giet de noedels af in een vergiet en spoel ze af onder de kraan.

Serveren

  • Maak 1 liter 2 tabletten runderbouilllon van tablet. Of gebruik de bouillon die is vrijgekomen na het sous vide klaarmaken van het buikspek.
  • Verwarm het buikspek (of de speklapjes) opnieuw.
  • Verhit een pan met een flinke laag zonnebloemolie en bak voor ieder twee 1 pak Vietnamese loempia's. Of bak ze in de frituur of airfryer.
  • Hak 2 handjes pinda's grof.
  • Snij het buikspek (of de speklapjes) in reepjes.
  • Doe in iedere bowl een handje gekookte rijstnoedels. Schenk er een beetje hete bouillon over. Leg de salade aan een kant van de bowl. De reepjes buikspek erbij. Snij 2 1 pak Vietnamese loempia's doormidden en zet ze rechtop met de open kant naar boven in de bowl. Schep de dressing in een klein schaaltje en zet in de bowl. Strooi de pinda's erover.
  • Wanneer je gaat eten giet je de dressing over de salade. Je kunt alles door elkaar husselen als je wilt en dan bij voorkeur met stokjes opeten.

TIP

Probeer ook eens deze Vietnamese Pho Bo
Vietnamese-Pho-Bo-Aziatische-Rundvlees-maaltijdsoep
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bun Cha Delicious Vietnamese noodle salad
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp