In 2016 kreeg bún chả internationale aandacht toen de Amerikaanse president Barack Obama het gerecht at tijdens een bezoek aan Hanoi, samen met de beroemde chef-kok Anthony Bourdain. Dit moment werd een iconisch beeld en bracht de wereldwijde interesse voor de Vietnamese keuken verder op gang.
Meng in een kommetje 3 el suiker met 3 el vissaus, 3 el rijstazijn, het sap van 1 limoen, 3 uitgeperste teentjes 3 teentjes knoflook en 1 fijngesneden 1 rawit peper.
Snij een halve ½ komkommer eerst in plakjes en daarna de plakjes in reepjes. Gooi in een saladeschaal of bowl. Snij 1 bosui in ringetjes en gooi erbij.Snij 1 babyrettich door de helft, bij de helften in plakjes en de plakjes en de plakjes in reepjes. Gooi erbij.Voeg 2 handjes 1 pakje peen julienne toe en een handje taugé.Pluk de blaadjes van een klein bosje koriander, een klein bosje munt en een klein bosje basilicum en gooi erbij.Meng alles door elkaar met schone handen.
Noedels
Kook 4 nestjes rijstnoedels. Giet de noedels af in een vergiet en spoel ze af onder de kraan.
Serveren
Maak 1 liter 2 tabletten runderbouilllon van tablet. Of gebruik de bouillon die is vrijgekomen na het sous vide klaarmaken van het buikspek.
Verwarm het buikspek (of de speklapjes) opnieuw.
Verhit een pan met een flinke laag zonnebloemolie en bak voor ieder twee 1 pak Vietnamese loempia's. Of bak ze in de frituur of airfryer.
Hak 2 handjes pinda's grof.
Snij het buikspek (of de speklapjes) in reepjes.
Doe in iedere bowl een handje gekookte rijstnoedels. Schenk er een beetje hete bouillon over. Leg de salade aan een kant van de bowl. De reepjes buikspek erbij. Snij 2 1 pak Vietnamese loempia's doormidden en zet ze rechtop met de open kant naar boven in de bowl. Schep de dressing in een klein schaaltje en zet in de bowl. Strooi de pinda's erover.
Wanneer je gaat eten giet je de dressing over de salade. Je kunt alles door elkaar husselen als je wilt en dan bij voorkeur met stokjes opeten.