Rijke mix van smaken

De Vietnamese eetcultuur is een rijke mix van smaken, aroma’s en tradities die de diversiteit van het land weerspiegelen. Een opvallend gerecht dat de complexiteit en diepte van deze culinaire traditie belichaamt, is Bun Bo Hue.

Hartverwarmende noedelsoep

Bun Bo Hue is een hartverwarmende noedelsoep die zijn oorsprong vindt in de stad Hue, de voormalige keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Deze soep staat bekend om zijn pittige en kruidige smaak, verrijkt met verschillende lagen van umami en verse ingrediënten. Het gerecht bevat vaak plakkerige rijstnoedels (bun), gesneden rundvlees (bo), en wordt gekenmerkt door zijn levendige rode kleur, verkregen van annatto-olie die aan de bouillon wordt toegevoegd.

Sociale ervaring in Vietnam

Het eten van Bun Bo Hue is niet alleen een culinair genot, maar ook een sociale ervaring in Vietnam. Het wordt vaak geserveerd met een scala aan bijgerechten zoals gesneden rode ui, taugé, chili-pepers en knapperige varkenshuid. Het is gebruikelijk dat mensen hun kom naar smaak aanpassen door extra kruiden of specerijen toe te voegen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bun-Bo-Hue Vietnamese noedelsoep

Bún bò Huế

Bun Bo Hue weerspiegelt de diepgaande aandacht voor smaakbalans en regionale diversiteit die kenmerkend is voor de Vietnamese keuken. Het is een gerecht dat niet alleen de zintuigen prikkelt, maar ook de rijke culinaire erfenis van Vietnam viert, waarin lokale tradities samenkomen met invloeden van over de hele wereld.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Lunch
Cuisine Vietnamees
Servings 6 personen

Ingrediënten
  

De bouillon

  • zout
  • natuurazijn
  • 6 stukken varkenspoot of eventueel een ribkarbonade
  • 1 kilo ossenstaart
  • 1 kalfsschenkel
  • 1 ui
  • 2 citroengras
  • 2 el kandijsuiker
  • 1 el kippenbouillonpoeder
  • een scheutje vissaus

Chili Pasta (sate)

  • 1 sjalot
  • 1 citroengras
  • 4 teentjes knoflook
  • zonnebloemolie
  • 3 el chilivlokken
  • 2 el rietsuiker
  • een scheutje vissaus
  • 1 tl rode levensmiddelenkleurstof

Krab-gehaktballetjes

  • 400 gram half-om-half gehakt
  • 1 blikje krabvlees of surimi
  • zwarte peper
  • 1 el kippenbouillonpoeder

Serveren

  • noedels naar keuze
  • 1 rode ui
  • verse koriander
  • taugé

Instructies
 

De bouillon

  • Breng een grote pan water aan de kook met een eetlepel zout en een scheut azijn.
  • Kook 6 stukken varkenspoot in het water voor 5 minuten. Haal daarna de varkenspoot met een schuimspaan uit het kokende water.
  • Kook 1 kilo ossenstaart en 1 kalfsschenkel in het water voor 5 minuten. Haal daarna de ossenstaart en kalfsschenkel met een schuimspaan uit het kokende water.
  • Gooi de pan leeg en leg alle stukken vlees en botten in de pan. Zet alles onder water en breng het aan de kook. Snij 1 ui doormidden, haal de schil eraf en leg de twee helften erbij. Plet 2 stengels 2 citroengras en voeg toe. Voeg 2 el kandijsuiker en 2 el zout toe.
  • Zodra de bouillon kookt schep je het schuim eraf. Zet de hittebron lager en laat de bouillon 45 minuten pruttelen.
  • Haal na 45 minuten de varkenspoten en de kalfsschenkel eruit.
  • De ossenstaart blijft in de pan en laat je nog 1,5 a 2 uur pruttelen.
  • Haal na bereidingstijd het citroengras uit de bouillon. Voeg 1 el kippenbouillonpoeder, een scheutje vissaus en 2 eetlepels van de chilipasta toe of zoveel als je wilt). Laat nog 10 minuten trekken.

Chili Pasta (sate)

  • Snipper 1 sjalot. Snij het bovenste houtige gedeelte van een stengel 1 citroengras en haal de buitenschil eraf. Snij de citroengras heel fijn. Pers 4 teentjes knoflook uit.
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie en bak alles hierin. Voeg 3 el chilivlokken, 2 el rietsuiker, een scheutje vissaus, een klein scheutje water en 1 tl rode levensmiddelenkleurstof toe. Laat de saus een paar minuten pruttelen.

Krab-gehaktballetjes

  • Doe 400 gram half-om-half gehakt in een mengkom. Doe er 1 blikje krabvlees bij of 100 gram surimi. Als je in dit geval surimi krabsticks gebruikt, scheur dan de sticks in draadjes. Meng door elkaar.
  • Voeg zwarte peper toe, 1 el kippenbouillonpoeder en 2 el van de chilipasta. Meng goed door elkaar en vorm er dan ovale balletjes van. Laat de balletjes in de ossenstaart bouillon garen.
  • Wanneer ze gaar zijn haal je de balletjes uit de bouillon en hou ze zolang warm in de oven op 80 graden of in een warmhoudlade.

Kalfsvleesplakjes

  • Snij het stuk kalfsschenkel in nheel dunne plakjes. Verhit een scheutje zonnebloemolie en bak de plakjes vlees bruin en krokant. Giet het overtollige vet af en roer er 2 eetlepels van de chilpasta door. Haal de plakjes uit de pan en hou ze zolang warm in de oven op 80 graden of in een warmhoudlade.

Krokante varkenspoten

  • Verhit in dezelfde pan een flinke laag zonnebloemolie. Bak de stukken varkenspoot rondom goudbruin en knapperig. Doe een deksel op de pan want het kan spetteren. Haal de varkenspoten uit de pan en
  • Je kunt er voor kiezen om de ossenstaartstukken uit de bouillon te halen en het vlees eraf te halen en dat vlees weer terug te doen in de bouillon. Of je serveert de stukken ossenstaart met bot en al in de bowls. Ik heb dat laatste gedaan.

Serveren

  • Kook noedels naar keuze of gebruik voorgekookte noedels.
  • Snij 1 rode ui in halve ringen.
  • Leg een nestje noedels in een bowl. Als je de ossenstaart heel hebt gelaten leg je daar een stuk van in de bowl, een stukje varkenspoot, plakjes kalfsvlees, een paar krab-gehaktballetjes. Giet de bouillon erover. Garneer met rode uiringen, verse koriander en taugé.

Video

TIP

Probeer ook eens Vietnamese Pho Bo
Vietnamese-Pho-Bo-Aziatische-Rundvlees-maaltijdsoep
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bun-Bo-Hue Vietnamese noedelsoep
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp