Bun Bo Hue weerspiegelt de diepgaande aandacht voor smaakbalans en regionale diversiteit die kenmerkend is voor de Vietnamese keuken. Het is een gerecht dat niet alleen de zintuigen prikkelt, maar ook de rijke culinaire erfenis van Vietnam viert, waarin lokale tradities samenkomen met invloeden van over de hele wereld.
Breng een grote pan water aan de kook met een eetlepel zout en een scheut azijn.
Kook 6 stukken varkenspoot in het water voor 5 minuten. Haal daarna de varkenspoot met een schuimspaan uit het kokende water.
Kook 1 kilo ossenstaart en 1 kalfsschenkel in het water voor 5 minuten. Haal daarna de ossenstaart en kalfsschenkel met een schuimspaan uit het kokende water.
Gooi de pan leeg en leg alle stukken vlees en botten in de pan. Zet alles onder water en breng het aan de kook. Snij 1 ui doormidden, haal de schil eraf en leg de twee helften erbij. Plet 2 stengels 2 citroengras en voeg toe. Voeg 2 el kandijsuiker en 2 el zout toe.
Zodra de bouillon kookt schep je het schuim eraf. Zet de hittebron lager en laat de bouillon 45 minuten pruttelen.
Haal na 45 minuten de varkenspoten en de kalfsschenkel eruit.
De ossenstaart blijft in de pan en laat je nog 1,5 a 2 uur pruttelen.
Haal na bereidingstijd het citroengras uit de bouillon. Voeg 1 el kippenbouillonpoeder, een scheutje vissaus en 2 eetlepels van de chilipasta toe of zoveel als je wilt). Laat nog 10 minuten trekken.
Chili Pasta (sate)
Snipper 1 sjalot. Snij het bovenste houtige gedeelte van een stengel 1 citroengras en haal de buitenschil eraf. Snij de citroengras heel fijn. Pers 4 teentjes knoflook uit.
Verhit een flinke scheut zonnebloemolie en bak alles hierin. Voeg 3 el chilivlokken, 2 el rietsuiker, een scheutje vissaus, een klein scheutje water en1 tl rode levensmiddelenkleurstof toe. Laat de saus een paar minuten pruttelen.
Krab-gehaktballetjes
Doe 400 gram half-om-half gehakt in een mengkom. Doe er 1 blikje krabvlees bij of 100 gram surimi. Als je in dit geval surimi krabsticks gebruikt, scheur dan de sticks in draadjes. Meng door elkaar.
Voeg zwarte peper toe, 1 el kippenbouillonpoeder en 2 el van de chilipasta. Meng goed door elkaar en vorm er dan ovale balletjes van. Laat de balletjes in de ossenstaart bouillon garen.
Wanneer ze gaar zijn haal je de balletjes uit de bouillon en hou ze zolang warm in de oven op 80 graden of in een warmhoudlade.
Kalfsvleesplakjes
Snij het stuk kalfsschenkel in nheel dunne plakjes. Verhit een scheutje zonnebloemolie en bak de plakjes vlees bruin en krokant. Giet het overtollige vet af en roer er 2 eetlepels van de chilpasta door. Haal de plakjes uit de pan en hou ze zolang warm in de oven op 80 graden of in een warmhoudlade.
Krokante varkenspoten
Verhit in dezelfde pan een flinke laag zonnebloemolie. Bak de stukken varkenspoot rondom goudbruin en knapperig. Doe een deksel op de pan want het kan spetteren. Haal de varkenspoten uit de pan en
Je kunt er voor kiezen om de ossenstaartstukken uit de bouillon te halen en het vlees eraf te halen en dat vlees weer terug te doen in de bouillon. Of je serveert de stukken ossenstaart met bot en al in de bowls. Ik heb dat laatste gedaan.
Serveren
Kook noedels naar keuze of gebruik voorgekookte noedels.
Snij 1 rode ui in halve ringen.
Leg een nestje noedels in een bowl. Als je de ossenstaart heel hebt gelaten leg je daar een stuk van in de bowl, een stukje varkenspoot, plakjes kalfsvlees, een paar krab-gehaktballetjes. Giet de bouillon erover. Garneer met rode uiringen, verse koriander en taugé.