Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Beef wellington, een klassieker uit de Britse keuken

Beef Wellington met rode wijnsaus

Beef Wellington is al jaren hét klassieke kerstrecept. Maar veel mensen zijn huiverig om eraan te beginnen omdat het nog al eens kan mislukken. Maar niet als je mijn recept volgt. Dan lukt dit heerlijke gerecht altijd! Ik wikkel de ossenhaas eerst in parmaham met een champignonlaagje en daarna geef ik het een jasje van bladerdeeg. 30 minuten afbakken in de oven en klaar is Kees. Je kunt deze Beef Wellington ook prima van te voren bereiden zodat je 'm voor het kerstdiner alleen nog maar een half uurtje in de oven hoeft te schuiven.
No ratings yet
Servings 6 personen

Ingrediënten
  

Beef Wellington

  • 1 kilo ossenhaas aan één stuk
  • 3 takjes rozemarijn
  • Zout en peper
  • Roomboter
  • Olijfolie
  • 500 gr kastanjechampignons
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Worcestershiresauce
  • Truffelolie of truffel balsamico
  • Broodkruim, paneermeel of panko
  • Parmaham of Serranoham
  • 1 rol bladerdeeg b.v. Tante Fanny
  • 1 ei

Rode wijnsaus

  • 250 ml runderbouillon + een beetje
  • 1 glas rode wijn
  • 1 el donkere sojasaus

Aardappels en groenten

  • Culinaire aardappeltjes of krieltjes
  • Spruitjes of andere groenten naar keus

Instructies
 

Beef Wellington

  • Rits van een takje rozemarijn de naaldjes en hak deze fijn op een snijplank. Bestrooi de plank met zeezout en gemalen peper. Rol de ossenhaas er doorheen.
    Verhit in een pan een klont roomboter met een scheut olijfolie. Braad de ossenhaas in 4 minuten aan alle kanten aan. Haal daarna de ossenhaas uit de pan en laat het rusten op een bord. Bewaar de overgebleven jus.
    Verhit in een andere pan een klont roomboter met een scheut olijfolie. Scheur met je handen 500 gram kastanjechampignons on grove stukken en bak deze in de pan. Voeg 1 gesnipperde rode ui en 2 teentjes knoflook toe. Laat dit 15 minuten bakken. Breng de champignons op smaak met zout en peper. Voeg een scheutje worcestershiresauce en truffelolie toe en roer erdoor. Voeg een handje broodkruim of paneermeel toe en schep er door.
    Doe het champignonmengsel in de keukenmachine en draai het fijn. Je kunt het ook op een snijplank fijn hakken.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Leg 3 stukken vershoudfolie op het aanrecht en leg hier plakken parmaham op. Je moet zoveel plakken parmaham neerleggen zodat het heel de ossenhaas kan omhullen.
    Verdeel het fijngehakte champignonmengsel over de parmaham. Leg de gebraden ossenhaas net iets uit het midden op het champignonmengsel. Pak met beide handen een uiteinde vast van de vershoudfolie en rol alles op. Zorg dat het plastic niet tussen de etenswaar beland. Draai de zijkanten dicht zodat je een soort van grote toffee krijgt.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol hier het bladerdeeg op uit. Haal de ossenhaas uit de folie en leg deze op het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg om de ossenhaas heen. Snij de zijkanten af met een mes (als deze te lang zijn). Druk de zijkanten met een vork dicht.
    Kluts een eitje en smeer met een bakkwast het bladerdeeg hier mee in.
    Druk eventueel uit het afgesneden bladerdeeg vormpjes (sterren bv). Plak de vormpjes op de Beef Wellington. Smeer de vormpjes ook weer in met ei.
    Plaats de Beef Wellington in de oven en bak 'm in 30 tot 40 minuten goudbruin.
    Laat de Beef Wellington 5 minuten rusten voor 'm aan te snijden.
    Snij de Beef Wellington voorzichtig aan met een scherp (liefst gekarteld) mes. Probeer mooie plakken te snijden.

Rode wijnsaus

  • Verhit de jus van de ossenhaas opnieuw. Voeg een volle eetlepel bloem toe en roer door de jus. Laat de bloem even bakken. Roer er 250 ml runderbouillon door en 1 glas rode wijn. Breng de saus aan de kook en controleer de dikte van de saus. Indien te dik kun je nog een beetje runderbouillon toevoegen. Breng op smaak met zout, peper en scheutje donkere sojasaus.

Aardappels en groenten

  • Kook de krieltjes in de schil in 20 minuten gaar. Snij ze daarna door de helft.
    Kook de spruitjes maximaal 10 minuten in zout water. (Zout zorgt ervoor dat de spruitjes groener blijven).

Serveren

  • Verwarm de borden een korte tijd in de oven die nog warm is van de Beef Wellington.
    Schep 2 opscheplepels van de rode wijnsaus in een cirkel op het bord. Leg een plak afgesneden Beef Wellington in de saus. Snij de krieltjes doormidden en leg de krieltjes en spruitjes (of andere groenten) aan de andere kant van het bord in de rode wijnsaus. Bedruip alles met nog 1 lepel rode wijnsaus. Garneer eventueel met een takje rozemarijn.

Video

TIP

Probeer ook eens dit lekkere Engelse recept: Britse Fishpie
Britse-fishpie-met-tilapia-en-risotto
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Beef wellington, een klassieker uit de Britse keuken
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp