Feest, familie en comfortfood

Chicken Biryani is misschien wel het bekendste rijstgerecht uit India. Deze geurige en rijk gekruide schotel staat symbool voor feest, familie en comfortfood. Vaak geserveerd op bruiloften en tijdens grote diners, maar ook gewoon geliefd als weekendgerecht thuis.

Biryani in de Instant Pot

In mijn versie bereid ik de biryani in de Instant Pot, waardoor je tijd wint zonder concessies te doen aan smaak. En in plaats van de traditionele gefrituurde uitjes gebruik ik een verrassende garnering: krokant gebakken kippenvel. Lekker hartig, extra crunch en een mooie manier om alles van de kip te gebruiken. Ideaal voor een moderne, smaakvolle biryani!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Afgewerkte Chicken Biryani met topping van kippenvel en verse koriander

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

In dit recept laat ik je mijn versie zien van Chicken Biryani – gemaakt in de Instant Pot, zodat je sneller klaar bent zonder in te leveren op smaak. En in plaats van gefrituurde uitjes, geef ik er een eigen draai aan: ik bak het kippenvel uit tot het krokant is, breek het in stukjes en gebruik dat als een hartige, knapperige topping. Echt heerlijk!
No ratings yet
Cuisine Indiaas
Servings 4 personen

Keukenspullen

Ingrediënten
  

  • zonnebloemolie
  • 1 el ghee
  • 2 laurierblaadjes
  • een gebroken kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 2 kardemompeulen
  • 1 zwarte kardemompeul indien niet verkrijgbaar kun je dit weglaten
  • 6 kruidnagels
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 groene pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 grote uien
  • 2 tomaten
  • 1 el gemberpuree
  • 4 kippenbouten
  • 1 kop Griekse yoghurt
  • verse koriander
  • 3 takjes munt
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 tl zout
  • 3 koppen Basmatirijst
  • ½ citroen

Instructies
 

  • Selecteer de Sauté functie op de Instant Pot (of verhit een stoofpan) en verhit een scheut zonnebloemolie en 1 el ghee.
  • Voeg 2 laurierblaadjes, een gebroken kaneelstokje, 1 steranijs, 2 kardemompeulen, 1 zwarte kardemompeul (indien verkrijgbaar), 6 kruidnagels en 1 tl komijnzaad toe. Laat het bakken tot de geuren vrijkomen en de komijnzaadjes gaan poppen.
  • Snij 2 groene pepers in de lengte doormidden en voeg toe. Snij 2 grote uien in reepjes, voeg toe en laat de uien ± 5 minuten bakken.
  • Snij intussen 2 teentjes knoflook fijn en 2 tomaten in blokjes. Voeg toe samen met 1 el gemberpuree.
  • Trek het vel van 4 kippenbouten af en bewaar het vel. Snij het kippenpootje van de dij af en kerf het vlees aan de bovenkant een paar keer in met je mes. Gooi de kippenpoten erbij en voeg 1 kop Griekse yoghurt toe. Roer alles door elkaar.
  • Hak een klein bosje verse koriander met steeltjes en al fijn, haal de blaadjes van 3 takjes munt en hak die ook fijn. Voeg toe.
  • Roer er 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen koriander, 1 tl chilivlokken en 2 tl zout door. Voeg 3 koppen Basmatirijst toe en 3 koppen water. Roer alles door elkaar en knijp tot slot een halve ½ citroen erboven uit.
  • Druk op cancel om de Sauté functie van de Instant Pot uit te zetten. Selecteer Pressure Cook en zet de tijd op 5 minuten. (in een stoofpan laat je alles zo'n 20 minuten pruttelen).
  • Bak intussen de kippenvellen. Verhit een koekenpan en bak de kippenvellen aan beide kanten bruin en krokant. Haal uit de pan en laat de krokante vellen uitlekken op keukenpapier.
  • Na de bereidingstijd in de Instant Pot laat je de lucht met het ventiel op de deksel ontsnappen voordat je deze openmaakt. Schep de Chicken Biryani uit de binnenpot in een grote schaal. Breek het krokante kippenvel in stukjes en strooi erover. Garneer met extra koriander.

TIP

Probeer ook eens deze Indiase Vega Curry!
Complete vegetarische Indiase maaltijd met curry, basmatirijst en versgebakken naanbrood
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bowl met Chicken Biryani uit de Instant Pot met kip en saffraanrijst
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp
<script type="application/ld+json"> { "@context": "https://schema.org/", "@type": "Recipe", "name": "Chicken Biryani uit de Instant Pot", "author": { "@type": "Person", "name": "Rene van der Linden" }, "description": "Deze Chicken Biryani is snel klaar in de Instant Pot en wordt afgetopt met krokant gebakken kippenvel in plaats van gefrituurde uitjes. Een rijke, kruidige rijstschotel met malse kip, specerijen en saffraan.", "image": "https://reneindekeuken.nl/wp-content/uploads/2025/04/biryani.jpg", "recipeYield": "4 personen", "prepTime": "PT20M", "cookTime": "PT25M", "totalTime": "PT45M", "recipeCategory": "Hoofdgerecht", "recipeCuisine": "Indiaas", "keywords": "Chicken Biryani, Indiaas recept, Instant Pot recept", "recipeIngredient": [ "zonnebloemolie", "1 el ghee", "2 laurierblaadjes", "1 gebroken kaneelstokje", "1 steranijs", "2 kardemompeulen", "1 zwarte kardemompeul (optioneel)", "6 kruidnagels", "1 tl komijnzaad", "2 groene pepers", "2 teentjes knoflook", "2 grote uien", "2 tomaten", "1 el gemberpuree", "4 kippenbouten (zonder vel)", "1 kop Griekse yoghurt", "verse koriander", "3 takjes munt", "1 tl kurkuma", "1 tl gemalen koriander", "1 tl chilivlokken", "2 tl zout", "3 koppen Basmatirijst", "3 koppen water", "½ citroen" ], "recipeInstructions": [ { "@type": "HowToStep", "text": "Zet de Instant Pot op 'Sauté'. Verhit zonnebloemolie en ghee. Voeg laurier, kaneel, steranijs, kardemom, kruidnagel en komijn toe. Laat geuren vrijkomen." }, { "@type": "HowToStep", "text": "Voeg groene pepers en uien toe, bak 5 minuten. Voeg knoflook, tomaat en gemberpuree toe." }, { "@type": "HowToStep", "text": "Trek het vel van de kippenbouten en bewaar apart. Snijd de kip in, voeg toe samen met yoghurt, gehakte koriander, munt en specerijen." }, { "@type": "HowToStep", "text": "Voeg rijst, water en citroensap toe. Roer goed door. Zet de Instant Pot op 'Pressure Cook' voor 5 minuten. Laat druk handmatig ontsnappen." }, { "@type": "HowToStep", "text": "Bak intussen het kippenvel krokant in een koekenpan. Laat uitlekken op keukenpapier." }, { "@type": "HowToStep", "text": "Schep de biryani uit de pot. Breek het krokante vel in stukjes en strooi over de rijst. Garneer met verse koriander." } ], "aggregateRating": { "@type": "AggregateRating", "ratingValue": "5", "reviewCount": "12" }, "video": { "@type": "VideoObject", "name": "Chicken Biryani maken in de Instant Pot", "description": "Stap voor stap Chicken Biryani maken in de Instant Pot, met krokant gebakken kippenvel als topping.", "thumbnailUrl": "https://reneindekeuken.nl/wp-content/uploads/2025/04/biryani-thumb.jpg", "uploadDate": "2025-04-21", "contentUrl": "https://www.youtube.com/watch?v=JOUW_VIDEO_ID", "embedUrl": "https://www.youtube.com/embed/JOUW_VIDEO_ID" } } </script>