Een Hollandse klassieker

Zuurkoolstamppot is een echte Hollandse klassieker, maar wist je dat de manier waarop we ‘m nu vaak maken anders is dan vroeger? Dit recept komt uit het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool uit 1935 en laat zien hoe zuurkoolstamppot écht bedoeld is.

In tegenstelling tot moderne varianten worden de aardappels en de zuurkool apart gekookt. Waarom? Omdat zuurkool de aardappels taai maakt, waardoor ze niet goed gaar worden. Daarnaast krijgt de zuurkool een zachtere, rondere smaak doordat hij wordt gekookt met zuurkoolspek in plaats van gerookt spek. Een subtiel snufje karwijzaad (kummel) voegt net dat beetje extra toe voor een diepe, kruidige smaak.

De kunst van het stampen

De stamppot wordt niet zomaar door elkaar geprakt, maar begint met een romige aardappelpuree waarin de zuurkool luchtig wordt doorgeroerd. Aan tafel schep je de zuurkool op je bord, maakt een kuiltje gebonden jus en serveer je het met plakjes zuurkoolspek en ambachtelijke rookworst. Precies zoals het in 1935 werd gegeten!

Benieuwd hoe je deze klassieke stamppot zelf maakt? Bekijk de video en proef de nostalgie!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Gezellig winterdiner met een traditioneel Hollandse zuurkoolstamppot en rookworst

Zuurkoolstamppot

Zuurkoolstamppot zoals in 1935! Dit traditionele recept komt uit het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool en bevat een paar verrassende verschillen met de moderne variant. Wil jij weten hoe je een écht smaakvolle zuurkoolstamppot maakt? Lees dit recept!
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Hollands, Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 a 1,5 kilo iets kruimige aardappels afhankelijk van hoe groot de eters zijn
  • een stukje zuurkoolspek
  • 500 gram zuurkool
  • zout
  • 50 gram roomboter
  • een scheut warme melk
  • 1 tl karwijzaad kummel
  • gebonden juspoeder
  • 1 à 2 ambachtelijke rookworsten

Instructies
 

  • Kook een stukje zuurkoolspek een half uur in een pan met water. Het stukje spek hoeft maar net onder te staan.
  • Voeg na een half uur 500 gram zuurkool en 1 tl karwijzaad toe. Laat de zuurkool nog een half uur meekoken met het spek.
  • Schil intussen 1 a 1,5 kilo iets kruimige aardappels. Snij ze in stukjes en gooi ze in een pan met water en een beetje zout. Breng de pan aan de kook, zet de hittebron lager en laat de aardappels in een half uur gaar worden. Je kunt controleren of de aardappels gaar door er met een vork in te prikken.
    Giet de aardappels af. Voeg 50 gram roomboter en een scheut warme melk toe. Maak met behulp van een pureestamper aardappelpuree.
  • Maak jus van een pak gebonden juspoeder.
  • Verwarm 1 à 2 ambachtelijke rookworsten in heet (maar niet kokend) water.
  • Haal het stukje zuurkoolspek uit de pan. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet met fijn gaas en roer de zuurkool door de aardappelpuree.

Serveren

  • Snij het stukje zuurkoolspek in plakjes. Snij de rookworsten in plakjes.
  • Schep de zuurkool op je bord. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de gebonden jus in. Leg er een paar plakjes spek bij en de in plakjes gesneden rookworst. Je kunt natuurlijk ook de rookworst er als stukje bij leggen. Bestrooi met zwarte peper en eet smakelijk!

TIP

Maak ook eens zo’n tradionele boerenkoolstamppot
Hollandse boerenkoolstamppot met kruimige aardappelen, ambachtelijke rookworst en spekjes
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Traditionele zuurkoolstamppot met een kuiltje jus, plakjes rookworst en spek, zoals in 1935 werd gegeten
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp