Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Creatief en duurzaam

Het idee om overgebleven strooigoed zoals kruidnootjes te hergebruiken in gerechten is niet alleen creatief, maar ook duurzaam. Sinterklaaslekkernijen zoals kruidnootjes en ander strooigoed kunnen een tweede leven krijgen in verschillende smakelijke recepten. Door ze te verwerken in bijvoorbeeld een appeltaart, geef je restjes een nieuwe bestemming en voeg je een unieke twist toe aan een klassiek gerecht.

Appeltaart met kruidnootjes

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van een traditionele koekjesbodem kun je de kruidnootjes fijnmalen en mengen met wat gesmolten boter. Dit mengsel druk je stevig aan in de taartvorm om een stevige en kruidige basis te maken.

Het leuke van dit idee is dat het heel eenvoudig aan te passen is aan je eigen smaak. Zo maak je van je overgebleven strooigoed een feestelijk extraatje!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Maak een Kruidnoten-appeltaart

Kruidnootjes appeltaart

Een geweldig idee om je overgebleven kruidnootjes en ander strooigoed van Sinterklaas te gebruiken in een lekkere appeltaart.
No ratings yet
Course Taart
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • springvorm diameter 20 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

  • een pakje bladerdeeg of een rol vers taartdeeg
  • 3 appels
  • kaneel
  • 8 dadels ontpit
  • 1 zak kruidnootjes zonder chocola
  • schuimpjes
  • suikerhartjes
  • marsepein aardappeltjes
  • 1 potje appelcompote

Appeltaartdeeg

  • 300 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • een mespunt zout
  • een handje gemalen kruidnootjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Schil 3 appels en snij ze in stukjes. Gooi de stukjes in een mengkom en bestrooi ze met kaneel. Snij 8 dadels in stukjes en voeg toe. Gooi er 2 handjes 1 zak kruidnootjes bij en eventueel ander strooigoed zoals schuimpjes, suikerhartjes en marsepein aardappeltjes. meg door elkaar en roer er 1 potje appelcompote door.

Methode bladerdeeg

  • Bekleed een kleine springvorm van 20 cm met bakpapier en leg om te beginnen een plakje een pakje bladerdeeg of een rol vers taartdeegop de bodem. Laat de andere plakjes bladerdeeg aansluiten en duw ze omhoog tegen de rand aan. Knip de overhangende stukjes bladerdeeg af en gebruik deze stukjes om de gaatjes dichten die je nog ziet. Het is de bedoeling dat de vorm helemaal bedekt is met bladerdeeg.

Methode vers taartdeeg

  • Bekleed een kleine springvorm van 20 cm met bakpapier. Rol het een pakje bladerdeeg of een rol vers taartdeeg uit en duw het deeg voorzichtig in de springvorm. Knip de overhangende randen af. Het deeg wat je overhoudt kun je terug in de koelkast leggen en voor andere doeleinden gebruiken.
  • Maak een paar handjes 1 zak kruidnootjes fijn in bijvoorbeeld een vijzel of foodprocessor.
  • Prik gaatjes in het deeg op de bodem van de springvorm. Bestrooi de bodem met de helft van de fijngemaakte kruidnoten. Gooi de vulling met de appels en strooigoed in de vorm en druk aan met een lepel. Strooi de rest van de fijngemaakte kruidnoten erover. Verdeel een aantal hele kruidnootjes op de bovenkant.
  • Bak de taart een half uur in de oven op 200 graden. Voor een extra goudbruine rand kun je de taart na 20 minuten uit de oven halen, de rand van de springvorm verwijderen en voor 10 minuten terug zetten in de oven.
  • Laat de taart afkoelen alvorens aan te snijden.

Voor een taart met appeltaartdeeg

  • Doe 300 gram bloem, 200 gram roomboter, 150 gram witte basterdsuiker en een mespunt zout in een mengkom, kneed het deeg tot een deegbal (eventueel in de keukenmachine met de kneedhaak) en laat het een half uur in de koelkast in vershoudfolie rusten.
  • Bestuif een werkblad met een beetje bloem. Snij de deegbal doormidden en rol een helft uit met een deegroller tot ongeveer een halve centimeter. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpaper en snij met deze springvorm een cirkel uit de deeglap. Leg de lap deeg op de bodem van de springvorm. Rol de andere helft deeg ook uit met de deegroller en gebruik dit voor de zijkant. Strooi een handje gemalen kruidnootjes op de bodem om vocht uit de appels op te nemen.
  • Schil 3 appels en snij ze in stukjes. Gooi de stukjes in een mengkom en bestrooi ze met kaneel. Snij 8 dadels in stukjes en voeg toe. Gooi er 2 handjes 1 zak kruidnootjes bij en eventueel ander strooigoed zoals schuimpjes, suikerhartjes en marsepein aardappeltjes. meg door elkaar en roer er 1 potje appelcompote door.
  • Gooi de vulling met de appels en strooigoed in de vorm en druk aan met een lepel. Strooi de rest van de fijngemaakte kruidnoten erover. Verdeel een aantal hele kruidnootjes op de bovenkant.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar.

TIP

Maak ook eens de appeltaart zoals van Dudok
Maak zelf appelkruimeltaart zoals bij Dodok
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Kruidnoten-appeltaart
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Gado Gado Wrap
Gado Gado Wrap
Maak deze Gado Gado Wrap op de camping: ei, pindasaus, groente en sambal in een warme wrap. Snel, lekker en alles is houdbaar zonder koelkast!
Lees meer
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp