Pilav betekent gekookte rijst

De naam “pilav” is afgeleid van het Perzische woord “pilāf”, wat gekookte rijst betekent. Pilav is een gerecht dat bestaat uit gekookte rijst, vaak bereid met bouillon en diverse kruiden en specerijen. Het is een populair gerecht in verschillende keukens over de hele wereld, met regionale variaties en ingrediënten.

Oorsprong

De oorsprong van pilav is niet eenduidig vast te stellen, omdat het door de geschiedenis heen door verschillende culturen is overgenomen en aangepast. Het wordt echter vaak geassocieerd met het Midden-Oosten, Centraal-Azië en India. Pilav heeft een lange geschiedenis en heeft zich verspreid via handelsroutes en migratie.

In veel landen zijn er lokale versies van pilav met specifieke ingrediënten en bereidingswijzen. Het is een veelzijdig gerecht dat kan worden aangepast aan de culinaire tradities en smaken van verschillende regio’s.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Vegetarische Midden Oosterse Pilav met geroosterde pompoen

Pilav met geroosterde pompoen en sjalot

De vegetarische pilav met geroosterde pompoen en sjalot volgens dit recept, is een heerlijk en voedzaam gerecht dat de rijke smaken van geroosterde groenten combineert met de aromatische basiskruiden van pilav. Dit recept biedt een perfecte balans tussen zachte, gestoomde rijst en knapperige, geroosterde groenten, wat resulteert in een smaakvolle en bevredigende maaltijd.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Midden-Oosters, Vegetarisch
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Vijzel

Ingrediënten
  

Pilav

  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 3 kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 2 cm gemberwortel
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 kop zilvervliesrijst
  • 1 bol burrata
  • basilicum

Geroosterde pompoen

  • 1 pompoen
  • 3 sjalotten
  • olijfolie
  • zout uit de molen
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl venkelzaad
  • 1 tl chilivlokken
  • ½ limoen
  • honing

Instructies
 

Pilav

  • Rooster in een droge koekenpan 1 tl korianderzaad, 1 tl venkelzaad, 1 tl komijnzaad, 3 kardemompeulen, 5 kruidnagels en een verkruimeld1 kaneelstokje. Gooi de specerijen na het roosteren in een vijzel en stamp het fijn tot een spice-mix
    Tip: Je kunt ook heel goed een kleine koffiebonenmaler gebruiken.
  • Kook ± 1 liter water in waterkoker.
  • Snij ± 2 cm gemberwortel en 2 teentjes knoflook fijn. Verhit in dezelfde koekenpan een scheutje olijfolie en fruit de gember en knoflook hierin. Snij 1 rode peper fijn (haal eventueel de zaadjes en zaadlijsten eruit) en voeg toe. Verkruimel er 1 groentebouillonblokje boven. Voeg 1 flinke1 kop zilvervliesrijst toe en roer erdoor. Giet er gekookt water bij tot de rijst ± 1 cm onder water staat. Roer de spice-mix uit de vijzel er door.
    Breng aan de kook, draai de hittebron laag en laat het gerecht in 20 minuten met de deksel op de pan gaar worden.

Geroosterde pompoen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij een middelgrote 1 pompoen doormidden. Haal met een lepel de zaden en draden eruit. Snij de helften in parten. Verdeel de parten op een met bakpapier beklede bakplaat. Snij 3 sjalotten in grove stukken en leg die bij de pompoen.
  • Smeer de pompoenparten met een bakkwast in met olijfolie en bestrooi met zout uit de molen. Zet de oven op grillstand en grill de pompoen 30 minuten.
  • Maak intussen de spice-mix voor de pompoen door 1 tl gemberpoeder, ½ tl komijnzaad, ½ tl venkelzaad en 1 tl chilivlokken in een kommetje te mengen.
  • Haal na 15 minuten de pompoen uit de oven en strooi de spice-mix erover. Knijp het sap van een halve ½ limoen en sprenkel er wat honing over. Zet de bakplaat terug in de oven voor de resterende 15 minuten.

Serveren

  • Leg als de rijst bijna is drooggekookt een 1 bol burrata in het midden van de rijst. Laat deze warm worden en een beetje smelten. Verdeel de pompoenparten en sjalotten over het rijstgerecht. Strooi er blaadjes basilicum over. Snij de bol burrata een stukje open zodat de gesmolten kaas eruit kan lopen.

Video

TIP

Probeer ook eens deze pastinaak linzen curry. Dat is ook lekker eten zonder vlees!
Vegetarische Pastinaak-Linzen-Curry
Keyword Vegetarisch.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Griekse Stifado

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Griekse salade

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More
Maak eenvoudig Midden-Oosterse pilav met pompoen
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp