Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Wildzwijnen

Jagen op wildzwijn is een eeuwenoude traditie die wereldwijd wordt beoefend. Het is een activiteit die niet alleen een sportieve uitdaging biedt, maar ook een manier is om te voorzien in voedselbehoeften. Het vlees van wildzwijnen staat bekend om zijn smaak en veelzijdigheid in de keuken.

Wildzwijnen zijn robuuste dieren die zich aanpassen aan verschillende habitats, waaronder bossen, graslanden en moerassen. Ze zijn bekend om hun sterke kaken en slagtanden, waarmee ze zich kunnen verdedigen tegen roofdieren. Deze eigenschappen maken de jacht op wildzwijn een uitdagende en opwindende activiteit voor jagers.

Wanneer een wildzwijn succesvol is gevangen, wordt het vlees ervan beschouwd als een waardevolle beloning. Het vlees van wildzwijnen is over het algemeen stevig en smaakvol, met een rijke en karakteristieke wildsmaak. Dit komt doordat wildzwijnen een dieet hebben dat bestaat uit natuurlijke voeding, zoals wortels, bessen, noten en gras, in tegenstelling tot gedomesticeerd vee dat vaak wordt gevoed met commercieel voer.

Wildzwijnenvlees is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden gebruikt in stoofpotten, geroosterd, gegrild of verwerkt tot worstjes. Vanwege de stevige textuur en de intense smaak van het vlees, leent het zich goed voor kruidige marinades en kruidenmengsels die de natuurlijke smaken aanvullen.

Voordelen voor het ecosysteem

Naast de culinaire aspecten heeft het jagen op wildzwijn ook voordelen voor het ecosysteem. Wildzwijnen hebben de neiging om overpopulaties te vormen, wat kan leiden tot schade aan gewassen en habitats. Het beheren van de wildzwijnpopulatie door middel van gecontroleerde jacht helpt de balans in de natuur te behouden en voorkomt schade aan landbouwgrond en ecosystemen.

In veel culturen wordt de jacht op wildzwijn gezien als een traditie die wordt doorgegeven van generatie op generatie. Het is een manier om verbonden te blijven met de natuur, vaardigheden door te geven en respect te tonen voor de omgeving. Het genieten van een maaltijd met zelfgejaagd wildzwijnvlees kan een bijzondere ervaring zijn, waarbij men de vruchten plukt van het jagen en een diepere waardering krijgt voor de natuurlijke wereld om ons heen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Hou jij van wildgerechten en van stoofpotjes? Zet dan deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan. Je kunt deze wildstoof makkelijk vooraf bereiden, dus als je gasten krijgt en je wilt ze hier mee verrassen, dan hoef je het gerecht op het moment dat je wilt gaan eten alleen nog even op te warmen. Bovendien is de stoof de dag na bereiding alleen nog maar lekkerder omdat alle smaken dan goed zijn ingetrokken.
Deze stoofpot wordt klaargemaakt van procureur van wildzwijn. Natuurlijk kun je, als niet van een sterke wildsmaak houdt, deze stoof klaarmaken met varkensprocureur. Of gebruik een stuk doorregen rundvlees, dat is ook heel goed om te stoven.
Serveer de wildstoof met bijvoorbeeld zelfgemaakte patat frites. Het recept vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=WNSKy8ZUccU&t=2s
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Stoofpan

Ingrediënten
  

  • 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • 1 kilo procureur van wildzwijn of varkensprocureur
  • zout en peper naar smaak
  • 1 volle el bloem
  • 1 klont roomboter
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el tijm
  • 1 el jeneverbessen
  • 4 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • 4 grote aardappels
  • 400 gram wortels
  • 1 flesje bruin bier of bokbier
  • verse peterselie

Instructies
 

  • Verhit de oven op 150 graden.
  • Maak 500 ml bouillon van 1 bospaddenstoelbouillonblokje.
  • Snij 1 kilo procureur van wildzwijn (of varkensprocureur) in stukjes. Bestrooi de stukjes vlees met zout en peper en meng er een volle eetlepel bloem door.
  • Verhit in een stoofpan een klont roomboter met een scheut olijfolie en bak het vlees hier rondom bruin in.
  • Snipper intussen 2 uien en 4 teentjes knoflook. Verhit een koekenpan en bak hier 200 gram spekblokjes in uit. Wanneer het spek wat vet heeft vrijgegeven voeg je de uien en knoflook toe en bak je dit in het spekvet.
    Voeg 1 el tijm, 1 el jeneverbessen, 4 laurierblaadjes en 5 kruidnagels toe.
  • Gooi het uien en kruidenmengsel bij de stoofpot en roer door elkaar.
  • Schil 4 grote aardappels, snij ze in stukjes en voeg toe.
  • Snij 400 gram wortels in stukken en voeg toe.
  • Giet 1 flesje bruin bier of bokbier in de stoofpan en de halve liter bospaddenstoelbouillon. Breng het geheel aan de kook.
  • Zet de stoofpan 2,5 uur in de oven op 150 graden. Je kunt de stoofpan ook 2,5 uur op een laag pitje laten sudderen.
  • Serveer de wildstoof in een diep bord met verse bladpeterselie. Dit gerecht is ook lekker met verse patat frites en rode kool.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp