Een fusion van twee culinaire tradities

De fusion van de Nederlandse en Indiase keuken brengt twee culinaire tradities samen en creëert een smaakvolle mix van smaken, aroma’s en texturen. Deze combinatie resulteert in gerechten die zowel vertrouwd als verrassend zijn, waarbij het beste van beide keukens wordt benut.

De Nederlandse keuken staat bekend om zijn eenvoudige en stevige gerechten, vaak gebaseerd op lokale producten zoals aardappelen, vlees en zuivelproducten. Aan de andere kant staat de Indiase keuken bekend om zijn levendige en uitgebreide gebruik van specerijen, zoals kurkuma, kardemom, komijn en koriander, en een breed scala aan groenten, granen en peulvruchten.

De fusion van de Nederlandse en Indiase keuken biedt eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en nieuwe gerechten te creëren. Het is een viering van culturele diversiteit en culinaire creativiteit, waarbij het beste van beide werelden wordt gecombineerd. Of je nu een liefhebber bent van hartige stoofschotels, pittige curry’s, knapperige snacks of verfijnde desserts, de fusiekeuken heeft voor ieder wat wils. Het is een smakelijke reis die de smaakpapillen prikkelt en een unieke culinaire ervaring biedt.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Indiase-zuurkoolschotel-met-kerriegehakt-en-ananast

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd! Heerlijk comfort food voor tijdens de koude winterdagen.
No ratings yet
Cuisine Indiaas, Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 a 1,2 kilo aardappels
  • zout
  • 1 volle tl kurkuma
  • Plantaardige olie b.v. olijfolie
  • 300 à 500 gram rundergehakt
  • 1 flinke el kerrie
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 el aromat
  • 1 flinke el milde currypasta b.v. Pataks
  • 1 blikje ananasstukjes 227 gr
  • 2 el rozijnen of meer
  • 1 pak zuurkool 520 gr
  • 1 stukje roomboter
  • 1 flinke opscheplepel paneermeel
  • 2 tl mosterdzaad
  • 1 tl karwijzaad kümmel

Instructies
 

  • Zet een waterkoker op met een liter water.
  • Schil 1 a 1,2 kilo aardappels. Spoel ze af onder de kraan en snij de aardappels in stukken. Gooi ze in een pan en voeg wat zout en 1 volle tl kurkuma toe. Giet het gekookte water erbij tot de aardappels net onder staan en breng het aan de kook. Zodra het water kookt zet je de hittebron lager, deksel op de pan en laat je de aardappels in ± 20 minuten gaar worden.
  • Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een koekenpan en bak 300 à 500 gram rundergehakt rul.
  • Als het gehakt bruin is geworden voeg je 1 volle eetlepel kerrie, 1 tl chilivlokken, 1 afgestreken eetlepel aromat en een flinke eetlepel milde curry pasta toe. Roer door.
  • Giet de inhoud van een klein blikje ananasstukjes van 227 gr bij gehakt. Ook het sap mag erbij. Voeg tevens 2 eetlepels (of meer) rozijnen toe.
  • Spoel desgewenst de zuurkool af in een vergiet onder de stromende kraan. Zo wordt de zuurkool minder zuur. Laat uitlekken.
  • Verwarm, als de aardappels nog 10 minuten moeten koken, de oven voor op 200 graden.
  • Giet de aardappels af en vang het kookvocht op. Gooi een stukje roomboter bijk de aardappels en een scheutje van het opgevangen kookvocht. Maak een smeuïge aardappelpuree met een pureestamper. Voeg als het nodig is en de aardappels nog te droog zijn een extra scheutje kookvocht erbij.
  • Pak een ovenschaal en verdeel de zuurkool over de bodem van de schaal.
  • Verdeel het gehakt met ananas over de zuurkool en schep daarop de aardappelpuree. Smeer de aardappelpuree met een rubberen spatel erover.
  • Doe een flinke opscheplepel in een kommetje. Voeg 2 tl mosterdzaad, 1 tl karwijzaad en zout en peper toe. Meng door elkaar en strooi het gekruide paneermeel over de aardappelpuree in de ovenschaal. Sprenkel olijfolie over het paneermeel.
  • TIP: Als je een potje overhebt van zongedroogde tomaten of feta blokjes. Gooi de olie niet weg, dit is lekkere gekruide olie. Gebruik het bijvoorbeeld om over het paneermeel te sprenkelen.
  • Zet de ovenschaal 20 à 25 minuten in de oven op 200 graden.

Video

TIP

Probeer ook eens deze stamppot met een twist: Oosterse boernkoolstamppot met kip ketjap
Oosterse-boerenkoolstamppot-met-kip-ketjap-en-rode-peper
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp