Spaanse gehaktballetjes

Albondigas, ook wel bekend als Spaanse gehaktballetjes, zijn heerlijke en smaakvolle tapashapjes uit de Spaanse keuken. Deze kleine balletjes worden gemaakt van gemengd gehakt samen met verschillende kruiden en specerijen om een ​​unieke smaak te creëren.

Het maken van albondigas begint met het mengen van het gehakt met fijngehakte knoflook, uien, peterselie en broodkruimels. Zodra het gehaktmengsel goed gemengd is, worden er kleine balletjes van gerold, meestal ter grootte van een golfbal. Deze balletjes worden vervolgens lichtjes gebakken in olijfolie om een ​​mooie bruine korst te krijgen. Na het bakken worden de gehaktballetjes uit de pan gehaald en apart gezet.

Nu komt het magische deel: de saus. Albondigas worden vaak geserveerd met een smaakvolle tomatensaus. De saus wordt gemaakt door ui en knoflook te fruiten in dezelfde pan waarin de gehaktballetjes zijn gebakken. Daarna wordt tomatensaus toegevoegd, samen met kruiden en een beetje suiker om de zuurgraad van de tomaten te balanceren. De gehaktballetjes worden dan terug in de pan geplaatst, waar ze zachtjes sudderen en de smaken van de saus absorberen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Albondigas-Spaanse-gehaktballetjes-in-kruidige-tomatensaus-tapas-gerecht

Albondigas. Spaanse gehaktballetjes.

Albondigas kunnen op verschillende manieren worden geserveerd. Ze kunnen als tapas worden gegeten, als onderdeel van een uitgebreidere maaltijd met andere Spaanse gerechten, of zelfs als vulling in een broodje voor een smakelijke gehaktbalburger. Hoe dan ook, ze worden vaak gegarneerd met gehakte peterselie en geserveerd met vers brood of rijst.
De combinatie van sappige gehaktballetjes en de smaakvolle tomatensaus maakt albondigas tot een geliefd gerecht onder liefhebbers van de Spaanse keuken. Of je ze nu als hapje serveert of als hoofdgerecht, albondigas bieden een heerlijke en bevredigende smaakervaring die je zeker niet wilt missen.
No ratings yet
Cuisine Spaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Gehaktballetjes

  • 750 gram half-om-half gehakt
  • 100 gram chorizo een halve worst
  • 50 gram paneermeel
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • ½ tl zout
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 scheutje olijfolie

Tomatensaus

  • 2 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el suiker
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 1 flinke scheut rode wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 125 ml runderbouillon
  • verse gehakte peterselie om te garneren

Instructies
 

Gehaktballetjes

  • Maal in de keukenmachine 100 gram grof gehakte chorizo, 2 sjalotjes en 2 knoflookteentjes fijn. 
  • Doe 750 gram gehakt in een grote mengkom. Voeg 50 gram paneermeel, de gehakte chorizo/sjalotjes/knoflook en 1 ei toe. Gebruik je handen om alles heel goed te mengen.
  • Voeg ½ tl zout, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gerookte paprika en 1 tl peper toe en meng opnieuw tot alles gemengd is. 
  • Rol met je handen balletjes van het gemengde gehakt ter grootte van een golfballetje.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes, in porties, tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn. Maak de pan niet te vol tijdens het bakken van de gehaktballetjes – ze hebben wat ruimte nodig om een ​​mooi goudbruin korstje te krijgen.
  • Haal de balletjes uit de pan en zet opzij – ze hoeven in dit stadium nog niet helemaal gaar te zijn, omdat ze in de saus verder garen.

Haal ze uit de pan en zet opzij – ze hoeven in dit stadium nog niet helemaal gaar te zijn, omdat ze in de saus verder garen.

  • Voeg in dezelfde pan nog een beetje olie toe, pers 4 teentjes knoflook uit en fruit de knoflook en 2 laurierblaadjes 3-4 minuten op laag vuur.
  • Roer de 1 el suiker, 1 tl paprikapoeder, een scheut rode wijn en 1 kaneelstokje erdoor, zet het vuur hoger en laat het ongeveer 5 minuten koken tot het vocht is ingekookt.
  • Voeg 2 blikken tomatenblokjes en 125 ml runderbouillon toe en breng de tomatensaus aan de kook. Zet het vuur lager en laat het 10 minuten koken, af en toe roeren.
  • Voeg de gehaktballetjes toe en roer om ze met de saus te bedekken. Laat 15 minuten sudderen tot de saus is ingedikt en de gehaktballetjes gaar zijn. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Garneer met gehakte peterselie toe en serveer met knapperig brood om mee in de saus te dopen.

TIP

Albondigas zijn ook heel lekker in combinatie met Patatas Bravas
Patatas-bravas-en-andere-tapas
 
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Albondigas Taps balletjes in Spaanse tomatensaus
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp