Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Authentieke-hummus-van-kikkererwten-en-olijfolie

Zo maak je de lekkerste Hummus

Inmiddels is Hummus aardig ingeburgerd in Nederland. Hummus is een puree op basis van kikkererwten, tahin en enkele andere ingrediënten. 
Hummus is afkomstig uit de de Libanese keuken, maar populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. En ook in Europa, waaronder Nederland en België, wordt het steeds meer gegeten.
Hummus wordt onder andere met pitabrood en Turks brood gegeten. Over een schaaltje hummus wordt meestal een beetje olijfolie gegoten en gegarneerd met verse peterselie of koriander en kikkererwten. Vaak wordt het ook als dip bij falafel geserveerd.
Dit recept is de zijdezachte gladde hummus zoals je ‘m ook in een restaurant in het Midden-Oosten krijgt. Het is iets meer werk omdat de vliesjes verwijderd moeten worden van de kikkererwten, maar dat is het echt waard. Je krijgt een hummus zoals je nog nooit gegeten hebt. Vergelijk het maar eens door hummus uit de supermarkt ernaast te eten. Je proeft echt het verschil.
No ratings yet
Cuisine Midden-Oosters
Servings personen

Keukenspullen

  • 1 Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 2 blikken kikkererwten 300 gram
  • olijfolie
  • 1 tl baksoda
  • ½ citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl zout
  • 4 el tahin te koop bij de Turkse supermarkt

Instructies
 

Hummus maken

  • Zet de waterkoker aan met 1 liter water.
  • Laat 2 blikjes kikkererwten van 300 gram uitlekken in een vergiet. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en voeg de uitgelekte kikkererwten samen met 1 tl baksoda toe. Bak dit 3 minuten.
  • Voeg vervolgens 1 liter gekookt water toe aan de kikkererwten en breng dit aan de kook. Kook de kikkererwten gedurende 5 minuten en haal met een schuimspaan steeds al het schuim en de bovendrijvende vliesjes uit het water. 
  • Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel af met koud water. Doe ze de daarna in een ruime kom met water. Wanneer je nu telkens een handje kikkererwten pakt is het eenvoudig om de achtergebleven vliesjes te scheiden van de kikkererwten. Haal zoveel mogelijk vliesjes eruit.
  • Doe de kikkererwten daarna over in de keukenmachine en maal tot een dikke puree. Voeg terwijl de keukenmachine draait het sap van een halve citroen, 2 teentjes uitgeperste knoflook, 1 tl gemalen komijn (djintan) 1 tl zout en 4 eetlepels tahin toe. Laat dit even draaien en voeg dan een scheutje olijfolie en en een scheutje water toe. Zet de keukenmachine stop, proef even en breng de hummus eventueel verder op smaak met wat extra zout, citroensap of tahin.

Serveren

  • Schep de hummus in een mooie schaal. Druppel er chili- of olijfolie over en garneer met wat je maar lekker vind: verse koriander, platte peterselie, extra kikkererwten, chilivlokken, paprikapoeder, gehakte pistachenoten of zongedroogde tomaat. Of een combinatie hiervan.

Video

Keyword Dip, Kikkererwten, Saus
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Vegetarische spekjes van tofu
Vegetarische spekjes van tofu
Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf heerlijke vegetarische spekjes maakt van tofu!
Lees meer
Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten
Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten
In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke crunch van walnoten. De smaken vullen elkaar prachtig aan en maken van een simpele pastaschotel...
Lees meer
Maqluba uit Jordanië
Maqluba uit Jordanië
Maqluba in betekent in Jordanië ondersteboven. Maqluba is een rijstgerecht met groenten zoals aubergine, tomaat en aardappelen en veel specerijen.
Lees meer
Mansaf uit Jordanië
Mansaf uit Jordanië
Mansaf is een traditioneel gerecht uit Jordanië dat diep geworteld is in de culturele en culinaire tradities van het land. Het wordt beschouwd als het nationale gerecht van Jordanië en staat bekend om...
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp