vlag Jordanie

Midden-Oosten

KokenKoken
GezondheidGezondheid
Authentieke-hummus-van-kikkererwten-en-olijfolie

Zo maak je de lekkerste Hummus

Inmiddels is Hummus aardig ingeburgerd in Nederland. Hummus is een puree op basis van kikkererwten, tahin en enkele andere ingrediënten. 
Hummus is afkomstig uit de de Libanese keuken, maar populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. En ook in Europa, waaronder Nederland en België, wordt het steeds meer gegeten.
Hummus wordt onder andere met pitabrood en Turks brood gegeten. Over een schaaltje hummus wordt meestal een beetje olijfolie gegoten en gegarneerd met verse peterselie of koriander en kikkererwten. Vaak wordt het ook als dip bij falafel geserveerd.
Dit recept is de zijdezachte gladde hummus zoals je ‘m ook in een restaurant in het Midden-Oosten krijgt. Het is iets meer werk omdat de vliesjes verwijderd moeten worden van de kikkererwten, maar dat is het echt waard. Je krijgt een hummus zoals je nog nooit gegeten hebt. Vergelijk het maar eens door hummus uit de supermarkt ernaast te eten. Je proeft echt het verschil.
No ratings yet
Cuisine Midden-Oosters
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 2 blikken kikkererwten 300 gram
  • olijfolie
  • 1 tl baksoda
  • ½ citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl zout
  • 4 el tahin te koop bij de Turkse supermarkt

Instructies
 

Hummus maken

  • Zet de waterkoker aan met 1 liter water.
  • Laat 2 blikjes kikkererwten van 300 gram uitlekken in een vergiet. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en voeg de uitgelekte kikkererwten samen met 1 tl baksoda toe. Bak dit 3 minuten.
  • Voeg vervolgens 1 liter gekookt water toe aan de kikkererwten en breng dit aan de kook. Kook de kikkererwten gedurende 5 minuten en haal met een schuimspaan steeds al het schuim en de bovendrijvende vliesjes uit het water. 
  • Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel af met koud water. Doe ze de daarna in een ruime kom met water. Wanneer je nu telkens een handje kikkererwten pakt is het eenvoudig om de achtergebleven vliesjes te scheiden van de kikkererwten. Haal zoveel mogelijk vliesjes eruit.
  • Doe de kikkererwten daarna over in de keukenmachine en maal tot een dikke puree. Voeg terwijl de keukenmachine draait het sap van een halve citroen, 2 teentjes uitgeperste knoflook, 1 tl gemalen komijn (djintan) 1 tl zout en 4 eetlepels tahin toe. Laat dit even draaien en voeg dan een scheutje olijfolie en en een scheutje water toe. Zet de keukenmachine stop, proef even en breng de hummus eventueel verder op smaak met wat extra zout, citroensap of tahin.

Serveren

  • Schep de hummus in een mooie schaal. Druppel er chili- of olijfolie over en garneer met wat je maar lekker vind: verse koriander, platte peterselie, extra kikkererwten, chilivlokken, paprikapoeder, gehakte pistachenoten of zongedroogde tomaat. Of een combinatie hiervan.

Video

Keyword Dip, Kikkererwten, Saus
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bacalhau à Brás

Portugese Bacalhau à Brás is een geliefd gerecht dat prachtig de rijke culinaire tradities van Portugal weerspiegelt. Het hoofdingrediënt is...
Read More

Portugese rijst met vis en spicy worst: Arroz con Chouriço y Marisco

Een klassiek voorbeeld van de Portugese keuken is "Arroz con Chouriço y Marisco", een smakelijk rijstgerecht dat de hartige smaken...
Read More

Gedroogde chilipepers maken in de voedseldroger

Het drogen van chilipepers in een voedseldroger is dus een effectieve manier om hun intense smaak en pittigheid te behouden,...
Read More

Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade

Bún chả is een traditioneel Vietnamees gerecht dat bijzonder populair is in de hoofdstad Hanoi. Het bestaat uit gegrild varkensvlees...
Read More

Cambodjaanse Fish Amok

Fish Amok is een van de meest iconische gerechten uit de Cambodjaanse keuken en wordt vaak beschouwd als het nationale...
Read More

Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard

Sous vide gegaard buikspek met een Vietnamese marinade en daarna krokant gebakken in de oven of op de barbecue, is...
Read More

Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.

Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht en wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja. Zowel in restaurants en...
Read More

Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker

Een van de beste voorbeelden van de veelzijdigheid van een rijstkoker is het maken van een complete maaltijd. Zo maak...
Read More

Laab Salad uit Laos

Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege...
Read More

Rijst uit de rijstkoker & stomer

Ontdek een gezondere manier om je maaltijden te bereiden met tot 40% MINDER KOOLHYDRATEN en suiker - onze innovatieve CarbReduce-technologie...
Read More

Chicken Paprikash

Chicken Paprikash is een heerlijk gerecht dat bestaat uit sappige stukjes kip, gestoofd in een romige saus op basis van...
Read More

Zongedroogde tomaten maken in de voedseldroger

Zongedroogde tomaten zijn een heerlijke toevoeging aan veel gerechten, en het maken ervan kan zowel een leuke activiteit als een...
Read More

Pad Thai

Pad Thai is een iconisch gerecht uit de Thaise keuken dat wereldwijd geliefd is vanwege zijn heerlijke smaken en veelzijdige...
Read More

Breakfast Burritos

Read More

Tandoori Chicken Sous Vide gegaard

Door tandoori chicken sous vide te bereiden, wordt de kip eerst gemarineerd in de traditionele kruidenmengeling en vervolgens vacuüm verpakt...
Read More

3 Paasbrunch recepten

Pasen is dé uitgelezen gelegenheid om eens uit te pakken met een heerlijke brunch. Maar je wilt natuurlijk ook niet...
Read More

Indiase Thali

Indiase Thali. Een dienblad vol schaaltjes gevuld met curry's, chapati, kruidige rijst, samosas, raïta en groenten die op verschillende manieren...
Read More

Chinese Ginger Chicken

Chinese ginger chicken weerspiegelt de harmonie van smaken en texturen die typerend zijn voor de Chinese keuken. Het combineert de...
Read More

Tropische en romige Mahi Mahi fish. Hawaiian style.

Een van de meest geliefde visgerechten op Hawaii is de Hawaiian Mahi Mahi, ook bekend als de dorado of dolphinfish....
Read More

Hawaiian Fried Rice

Een kleurrijk en smaakvol gerecht dat de diversiteit van de Hawaïaanse eetcultuur weerspiegelt. Als hoofdgerecht, bijgerecht of als vulling voor...
Read More
Gedroogde chilipepers maken in de voedseldroger
Gedroogde chilipepers maken in de voedseldroger
Het drogen van chilipepers in een voedseldroger is dus een effectieve manier om hun intense smaak en pittigheid te behouden, terwijl je profiteert van de voordelen van langdurige opslag en veelzijdig gebruik...
Lees meer
Zongedroogde tomaten maken in de voedseldroger
Zongedroogde tomaten maken in de voedseldroger
Zongedroogde tomaten zijn een heerlijke toevoeging aan veel gerechten, en het maken ervan kan zowel een leuke activiteit als een handige manier zijn om de smaak van zomerse tomaten te behouden voor later...
Lees meer
Breakfast Burritos
Breakfast Burritos
Lees meer
Indiase Thali
Indiase Thali
Indiase Thali. Een dienblad vol schaaltjes gevuld met curry's, chapati, kruidige rijst, samosas, raïta en groenten die op verschillende manieren bereid zijn.
Lees meer
Tropische en romige Mahi Mahi fish. Hawaiian style.
Tropische en romige Mahi Mahi fish. Hawaiian style.
Een van de meest geliefde visgerechten op Hawaii is de Hawaiian Mahi Mahi, ook bekend als de dorado of dolphinfish. Deze vis staat bekend om zijn stevige textuur en milde smaak, waardoor het een favoriet...
Lees meer
Marokkaanse Tajine met Kip en Abrikoos
Marokkaanse Tajine met Kip en Abrikoos
Dit recept voor tajine met kip, abrikozen en amandelen is een klassiek gerecht uit de Marokkaanse keuken dat een perfecte balans vindt tussen zoet, hartig en aromatisch. Het combineert malse stukjes kip...
Lees meer
Pilav met geroosterde pompoen
Pilav met geroosterde pompoen
Vegetarische pilav met geroosterde pompoen en sjalot is een heerlijk en voedzaam gerecht dat de rijke smaken van geroosterde groenten combineert met de aromatische basiskruiden van pilav. Dit recept biedt...
Lees meer
Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa
Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa
Dit recept voor Marokkaanse vis tajine is een heerlijk gerecht dat de overvloed aan verse vis in de Marokkaanse kuststreken weerspiegelt. Het is een populaire keuze in de Marokkaanse keuken, vooral in...
Lees meer
Shakshuka
Shakshuka
Shakshuka is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in Israël en de omliggende regio's. Het is een populair gerecht dat vaak wordt gegeten als ontbijt,...
Lees meer
Tabouleh salade
Tabouleh salade
Tabouleh is een klassiek gerecht uit de Midden-Oosterse keuken dat bekendstaat om zijn frisse smaken en gezonde ingrediënten. Deze salade komt uit de Libanese keuken en het is geliefd over de hele wereld...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp