Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Kerststol-Feeststol-Paasstol-met-spijs-rozijnen-en-hazelnoten

Zo maak je zelf een luxe feeststol

Een feeststol, of kerst-, paas-, of pinkerstol is een luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Het brood heeft een rijke historie. Ruim 650 jaar geleden namen de kruisridders van hun tochten onbekende ingrediënten mee zoals hazelnoten, sukade en rozijnen. Van deze ingrediënten worden al eeuwenlang de heerlijkste feeststollen gebakken, maar dankzij een prijzenoorlog in de winkels moeten de prijzen omlaag en worden er veelal inferieure ingrediënten gebruikt voor het bakken van de stollen. Zo wordt amandelspijs in de meeste gevallen vervangen door witte bonen met suiker.
Daar neem je natuurlijk geen genoegen mee en kun je beter je feeststol zelf bakken. Het is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen een beetje tijd nodig, omdat het deeg 2 keer een uur moet rijzen. Maar daar heb je verder geen omkijken naar.
No ratings yet
Cuisine Duits, Nederlands

Keukenspullen

  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 500 gram patentbloem
  • 14 gram droge gist
  • 50 gram krentenbroodpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 3 gram rozijnen
  • 2 handjes hazelnoten
  • 1 scheutje honing
  • 300 ml halfvolle melk
  • 100 gram roomboter
  • 1 ei
  • 6 gram zout
  • 250 gr amandelspijs
  • 1 bus poedersuiker

Instructies
 

  • Begin met de rozijnen. Doe 350 gram rozijnen in een kom, zet ze onder water en laat dit 25 minuten staan. Laat de rozijnen uitlekken in een vergiet.

TIP

  • Is je feeststol na een aantal dagen een beetje uitgedroogd? Je kunt de plakken feesstol prima oppeppen in een tosti apparaat
  • Smelt 100 gr roomboter in een steelpan.
  • Schenk 300 ml lauwe melk in de mengkom van de keukenmachine. Voeg 1 ei toe, een scheutje honing, het meeste van de gesmolten roomboter (maar hou een beetje over voor het invetten), 500 gr patentbloem, 50 gr krentenbroodpoeder, 6 gr zout, 1 tl speculaaskruiden en 14 gr droge gist.
  • Meng de ingrediënten met de kneedhaak van de keukenmachine tot een deeg. Voeg daarna de gewelde rozijnen en 2 handjes hazelnoten toe en kneed deze ook door het deeg. (Als je geen keukenmachine hebt kun je de ingrediënten ook met de hand kneden in een kom).
  • Vet een kom in met de gesmolten boter die je nog over hebt. (Maak de boter nog niet helemaal op). Haal het deeg uit de keukenmachine, vorm er een bal van en leg deze in de ingevette kom. Doe er een schone theedoek overheen en laat het deeg een uur rijzen op een tochtvrije en liefst warme plek.
  • Leg na een uur het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk het een beetje plat tot een rechthoekige vorm. Maak een rolletje van het stukje amandelspijs en leg dat in het midden van het deeg. Vouw het deeg 1 keer dicht en maak het met je handen iets compacter, zodat het de vorm van een stol krijgt.
  • Dek het deeg weer af met de theedoek en laat het nog een uur rijzen.
  • Verwarm 15 minuten voor tijd de oven op 200 graden.
  • Zet de bakplaat met het gerezen deeg 45 minuten in de oven.
  • Controleer na de baktijd of het brood helemaal gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er schoon uitkomt is het brood gaar.
  • Smeer de bovenkant van het brood in met de rest van de gesmolten boter en laat de stol een beetje afkoelen voordat je 'm aansnijdt.
  • Bestrooi de stol royaal met poedersuiker, snij een plak af en smeer eventueel met roomboter.

Video

TIP

Probeer ook eens deze 3 bijzondere brunchrecepten.
3 SUPERLEKKERE BRUNCH RECEPTEN
3 superlekkere brunch ideeen voor zondagmorgen
Keyword Amandelspijs, Brood, Kerstmis, Krentenbrood, Pasen, Rozijnen, Stol
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
Kerststol-Feeststol-Paasstol-met-spijs-rozijnen-en-hazelnoten
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp