vlag nederland

Nederland | Noord Europese recepten

Ga naar alle recepten

Sale juli 2024Sale juli 2024
KokenKoken
Kerststol-Feeststol-Paasstol-met-spijs-rozijnen-en-hazelnoten

Zo maak je zelf een luxe feeststol

Een feeststol, of kerst-, paas-, of pinkerstol is een luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Het brood heeft een rijke historie. Ruim 650 jaar geleden namen de kruisridders van hun tochten onbekende ingrediënten mee zoals hazelnoten, sukade en rozijnen. Van deze ingrediënten worden al eeuwenlang de heerlijkste feeststollen gebakken, maar dankzij een prijzenoorlog in de winkels moeten de prijzen omlaag en worden er veelal inferieure ingrediënten gebruikt voor het bakken van de stollen. Zo wordt amandelspijs in de meeste gevallen vervangen door witte bonen met suiker.
Daar neem je natuurlijk geen genoegen mee en kun je beter je feeststol zelf bakken. Het is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen een beetje tijd nodig, omdat het deeg 2 keer een uur moet rijzen. Maar daar heb je verder geen omkijken naar.
No ratings yet
Cuisine Duits, Nederlands

Keukenspullen

  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 500 gram patentbloem
  • 14 gram droge gist
  • 50 gram krentenbroodpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 3 gram rozijnen
  • 2 handjes hazelnoten
  • 1 scheutje honing
  • 300 ml halfvolle melk
  • 100 gram roomboter
  • 1 ei
  • 6 gram zout
  • 250 gr amandelspijs
  • 1 bus poedersuiker

Instructies
 

  • Begin met de rozijnen. Doe 350 gram rozijnen in een kom, zet ze onder water en laat dit 25 minuten staan. Laat de rozijnen uitlekken in een vergiet.

TIP

  • Is je feeststol na een aantal dagen een beetje uitgedroogd? Je kunt de plakken feesstol prima oppeppen in een tosti apparaat
  • Smelt 100 gr roomboter in een steelpan.
  • Schenk 300 ml lauwe melk in de mengkom van de keukenmachine. Voeg 1 ei toe, een scheutje honing, het meeste van de gesmolten roomboter (maar hou een beetje over voor het invetten), 500 gr patentbloem, 50 gr krentenbroodpoeder, 6 gr zout, 1 tl speculaaskruiden en 14 gr droge gist.
  • Meng de ingrediënten met de kneedhaak van de keukenmachine tot een deeg. Voeg daarna de gewelde rozijnen en 2 handjes hazelnoten toe en kneed deze ook door het deeg. (Als je geen keukenmachine hebt kun je de ingrediënten ook met de hand kneden in een kom).
  • Vet een kom in met de gesmolten boter die je nog over hebt. (Maak de boter nog niet helemaal op). Haal het deeg uit de keukenmachine, vorm er een bal van en leg deze in de ingevette kom. Doe er een schone theedoek overheen en laat het deeg een uur rijzen op een tochtvrije en liefst warme plek.
  • Leg na een uur het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk het een beetje plat tot een rechthoekige vorm. Maak een rolletje van het stukje amandelspijs en leg dat in het midden van het deeg. Vouw het deeg 1 keer dicht en maak het met je handen iets compacter, zodat het de vorm van een stol krijgt.
  • Dek het deeg weer af met de theedoek en laat het nog een uur rijzen.
  • Verwarm 15 minuten voor tijd de oven op 200 graden.
  • Zet de bakplaat met het gerezen deeg 45 minuten in de oven.
  • Controleer na de baktijd of het brood helemaal gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er schoon uitkomt is het brood gaar.
  • Smeer de bovenkant van het brood in met de rest van de gesmolten boter en laat de stol een beetje afkoelen voordat je 'm aansnijdt.
  • Bestrooi de stol royaal met poedersuiker, snij een plak af en smeer eventueel met roomboter.

Video

TIP

Probeer ook eens deze 3 bijzondere brunchrecepten.
3 SUPERLEKKERE BRUNCH RECEPTEN
3 superlekkere brunch ideeen voor zondagmorgen
Keyword Amandelspijs, Brood, Kerstmis, Krentenbrood, Pasen, Rozijnen, Stol
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Gedroogde banaan in de voedseldroger

Het drogen van bananen in een voedseldroger is niet alleen praktisch en duurzaam, maar ook een geweldige manier om te...
Read More

Caldo Verde. Portugese maaltijdsoep.

Caldo verde, wat letterlijk "groene soep" betekent, is een hartverwarmende maaltijdsoep die zijn oorsprong vindt in het noorden van Portugal,...
Read More

Bún bò Huế

Bun Bo Hue weerspiegelt de diepgaande aandacht voor smaakbalans en regionale diversiteit die kenmerkend is voor de Vietnamese keuken. Het...
Read More

Vegetarische Quesadillas met cheddar

Quesadillas zijn heerlijk en eenvoudig om te maken op de camping en perfect voor een snelle en voedzame maaltijd. Deze...
Read More

Lasagne uit de Airfryer

Het bereiden van lasagne in de Airfryer is dus niet alleen praktisch en snel, maar levert ook een heerlijk resultaat...
Read More

Spaanse kikkererwtensoep met chorizo

Spaanse kikkererwtensoep met chorizo is niet alleen lekker en voedzaam, maar ook een praktisch en eenvoudig recept voor kampeerders die...
Read More

Pasta Arrabiata met Burrata

Dit recept is perfect voor op de camping: eenvoudig, snel en vol van smaak, en het brengt een beetje Italiaanse...
Read More

Banaan Havermout Pannenkoekjes

Met een paar eenvoudige ingrediënten en een beetje improvisatie kun je op een camping genieten van heerlijke maaltijden zoals deze...
Read More

Sous-Vide gegaarde spareribs

Het sous-vide garen van spareribs voordat je ze gaat barbecuen, biedt veel voordelen die bijdragen aan een perfecte bereiding
Read More

Mountain Man Breakfast

Dit klassieke kampeerontbijt bestaat uit eieren met kaas, worst en groenten en wordt in slechts één koekenpan bereid, maar er...
Read More

Bacalhau à Brás

Portugese Bacalhau à Brás is een geliefd gerecht dat prachtig de rijke culinaire tradities van Portugal weerspiegelt. Het hoofdingrediënt is...
Read More

Portugese rijst met vis en spicy worst: Arroz con Chouriço y Marisco

Een klassiek voorbeeld van de Portugese keuken is "Arroz con Chouriço y Marisco", een smakelijk rijstgerecht dat de hartige smaken...
Read More

Gedroogde chilipepers maken in de voedseldroger

Het drogen van chilipepers in een voedseldroger is dus een effectieve manier om hun intense smaak en pittigheid te behouden,...
Read More

Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade

Bún chả is een traditioneel Vietnamees gerecht dat bijzonder populair is in de hoofdstad Hanoi. Het bestaat uit gegrild varkensvlees...
Read More

Cambodjaanse Fish Amok

Fish Amok is een van de meest iconische gerechten uit de Cambodjaanse keuken en wordt vaak beschouwd als het nationale...
Read More

Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard

Sous vide gegaard buikspek met een Vietnamese marinade en daarna krokant gebakken in de oven of op de barbecue, is...
Read More

Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.

Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht en wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja. Zowel in restaurants en...
Read More

Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker

Een van de beste voorbeelden van de veelzijdigheid van een rijstkoker is het maken van een complete maaltijd. Zo maak...
Read More

Laab Salad uit Laos

Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege...
Read More

Rijst uit de rijstkoker & stomer

Ontdek een gezondere manier om je maaltijden te bereiden met tot 40% MINDER KOOLHYDRATEN en suiker - onze innovatieve CarbReduce-technologie...
Read More
Kerststol-Feeststol-Paasstol-met-spijs-rozijnen-en-hazelnoten
Gedroogde banaan in de voedseldroger
Gedroogde banaan in de voedseldroger
Het drogen van bananen in een voedseldroger is niet alleen praktisch en duurzaam, maar ook een geweldige manier om te genieten van deze heerlijke vrucht op elk moment van de dag, terwijl je profiteert...
Lees meer
Caldo Verde. Portugese maaltijdsoep.
Caldo Verde. Portugese maaltijdsoep.
Caldo verde, wat letterlijk "groene soep" betekent, is een hartverwarmende maaltijdsoep die zijn oorsprong vindt in het noorden van Portugal, met name in de regio Minho. Het is een eenvoudig maar voedzaam...
Lees meer
Bún bò Huế
Bún bò Huế
Bun Bo Hue weerspiegelt de diepgaande aandacht voor smaakbalans en regionale diversiteit die kenmerkend is voor de Vietnamese keuken. Het is een gerecht dat niet alleen de zintuigen prikkelt, maar ook...
Lees meer
Vegetarische Quesadillas met cheddar
Vegetarische Quesadillas met cheddar
Quesadillas zijn heerlijk en eenvoudig om te maken op de camping en perfect voor een snelle en voedzame maaltijd. Deze quesadillas zijn niet alleen smaakvol, maar ook praktisch, vooral als je kampeert...
Lees meer
Lasagne uit de Airfryer
Lasagne uit de Airfryer
Het bereiden van lasagne in de Airfryer is dus niet alleen praktisch en snel, maar levert ook een heerlijk resultaat op. Of je nu een traditionele vleeslasagne maakt, een vegetarische variant met groenten,...
Lees meer
Spaanse kikkererwtensoep met chorizo
Spaanse kikkererwtensoep met chorizo
Spaanse kikkererwtensoep met chorizo is niet alleen lekker en voedzaam, maar ook een praktisch en eenvoudig recept voor kampeerders die een smakelijke maaltijd willen bereiden met minimale moeite en kookgerei.
Lees meer
Pasta Arrabiata met Burrata
Pasta Arrabiata met Burrata
Dit recept is perfect voor op de camping: eenvoudig, snel en vol van smaak, en het brengt een beetje Italiaanse flair naar je buitenavontuur! Eet smakelijk!
Lees meer
Banaan Havermout Pannenkoekjes
Banaan Havermout Pannenkoekjes
Met een paar eenvoudige ingrediënten en een beetje improvisatie kun je op een camping genieten van heerlijke maaltijden zoals deze banaan havermout pannenkoekjes. Het is een geweldige manier om de dag...
Lees meer
Sous-Vide gegaarde spareribs
Sous-Vide gegaarde spareribs
Het sous-vide garen van spareribs voordat je ze gaat barbecuen, biedt veel voordelen die bijdragen aan een perfecte bereiding
Lees meer
Mountain Man Breakfast
Mountain Man Breakfast
Dit klassieke kampeerontbijt bestaat uit eieren met kaas, worst en groenten en wordt in slechts één koekenpan bereid, maar er kan naar eigen smaak gevarieerd worden met de ingrediënten door bijvoorbeeld...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp