Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Kerststol-Feeststol-Paasstol-met-spijs-rozijnen-en-hazelnoten

Zo maak je zelf een luxe feeststol

Een feeststol, of kerst-, paas-, of pinkerstol is een luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Het brood heeft een rijke historie. Ruim 650 jaar geleden namen de kruisridders van hun tochten onbekende ingrediënten mee zoals hazelnoten, sukade en rozijnen. Van deze ingrediënten worden al eeuwenlang de heerlijkste feeststollen gebakken, maar dankzij een prijzenoorlog in de winkels moeten de prijzen omlaag en worden er veelal inferieure ingrediënten gebruikt voor het bakken van de stollen. Zo wordt amandelspijs in de meeste gevallen vervangen door witte bonen met suiker.
Daar neem je natuurlijk geen genoegen mee en kun je beter je feeststol zelf bakken. Het is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen een beetje tijd nodig, omdat het deeg 2 keer een uur moet rijzen. Maar daar heb je verder geen omkijken naar.
No ratings yet
Cuisine Duits, Nederlands

Keukenspullen

  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 500 gram patentbloem
  • 14 gram droge gist
  • 50 gram krentenbroodpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 3 gram rozijnen
  • 2 handjes hazelnoten
  • 1 scheutje honing
  • 300 ml halfvolle melk
  • 100 gram roomboter
  • 1 ei
  • 6 gram zout
  • 250 gr amandelspijs
  • 1 bus poedersuiker

Instructies
 

  • Begin met de rozijnen. Doe 350 gram rozijnen in een kom, zet ze onder water en laat dit 25 minuten staan. Laat de rozijnen uitlekken in een vergiet.

TIP

  • Is je feeststol na een aantal dagen een beetje uitgedroogd? Je kunt de plakken feesstol prima oppeppen in een tosti apparaat
  • Smelt 100 gr roomboter in een steelpan.
  • Schenk 300 ml lauwe melk in de mengkom van de keukenmachine. Voeg 1 ei toe, een scheutje honing, het meeste van de gesmolten roomboter (maar hou een beetje over voor het invetten), 500 gr patentbloem, 50 gr krentenbroodpoeder, 6 gr zout, 1 tl speculaaskruiden en 14 gr droge gist.
  • Meng de ingrediënten met de kneedhaak van de keukenmachine tot een deeg. Voeg daarna de gewelde rozijnen en 2 handjes hazelnoten toe en kneed deze ook door het deeg. (Als je geen keukenmachine hebt kun je de ingrediënten ook met de hand kneden in een kom).
  • Vet een kom in met de gesmolten boter die je nog over hebt. (Maak de boter nog niet helemaal op). Haal het deeg uit de keukenmachine, vorm er een bal van en leg deze in de ingevette kom. Doe er een schone theedoek overheen en laat het deeg een uur rijzen op een tochtvrije en liefst warme plek.
  • Leg na een uur het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk het een beetje plat tot een rechthoekige vorm. Maak een rolletje van het stukje amandelspijs en leg dat in het midden van het deeg. Vouw het deeg 1 keer dicht en maak het met je handen iets compacter, zodat het de vorm van een stol krijgt.
  • Dek het deeg weer af met de theedoek en laat het nog een uur rijzen.
  • Verwarm 15 minuten voor tijd de oven op 200 graden.
  • Zet de bakplaat met het gerezen deeg 45 minuten in de oven.
  • Controleer na de baktijd of het brood helemaal gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er schoon uitkomt is het brood gaar.
  • Smeer de bovenkant van het brood in met de rest van de gesmolten boter en laat de stol een beetje afkoelen voordat je 'm aansnijdt.
  • Bestrooi de stol royaal met poedersuiker, snij een plak af en smeer eventueel met roomboter.

Video

TIP

Probeer ook eens deze 3 bijzondere brunchrecepten.
3 SUPERLEKKERE BRUNCH RECEPTEN
3 superlekkere brunch ideeen voor zondagmorgen
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Kerststol-Feeststol-Paasstol-met-spijs-rozijnen-en-hazelnoten
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp