Voedzame peulvruchten

Sperziebonen, ook wel bekend als prinsessenbonen, zijn heerlijke en voedzame peulvruchten die tot de familie van de vlinderbloemigen behoren. Deze slanke, groene bonen zijn een veelvoorkomende groente in veel keukens over de hele wereld vanwege hun veelzijdigheid en smaak.

Sperziebonen hebben een knapperige textuur en een milde, aangename smaak. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende variëteiten, waaronder gewone groene sperziebonen, haricot verts (dunne sperziebonen) en waxbonen (gele sperziebonen). Het is een populair ingrediënt in salades, roerbakgerechten, stoofschotels en meer.

Waar zijn sperziebonen goed voor?

Naast hun geweldige smaak zijn sperziebonen ook zeer voedzaam. Ze zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine K, vitamine C en foliumzuur. Bovendien bevatten ze ook mineralen zoals kalium, magnesium en ijzer. Sperziebonen zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten en bevatten weinig calorieën, waardoor ze een gezonde keuze zijn voor mensen die letten op hun gewicht of die een gezond dieet volgen.

Sperziebonen kunnen een heerlijke aanvulling zijn op een gebalanceerde maaltijd en passen goed bij veel andere groenten en proteïnebronnen zoals kip, vis of tofu. Ze voegen niet alleen smaak en textuur toe aan gerechten, maar verrijken ze ook met voedingsstoffen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. Sperziebonen met spek en ui in mosterdsaus is een heerlijk en smaakvol bijgerecht dat perfect past bij verschillende hoofdgerechten. Deze combinatie van knapperige sperziebonen, zoute spekjes, zoete ui en romige mosterdsaus zorgt voor een uitstekende smaakbalans. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram sperziebonen
  • 250 gram spekreepjes
  • 2 uien
  • zwarte peper uit de molen
  • 2 volle eetlepels mosterd
  • 300 ml halfvolle melk
  • krokant gebakken uitjes

Instructies
 

  • Kook water in de waterkoker.
  • Was 500 gram sperziebonen onder de kraan. Haal de steeltjes van de bonen door een bosje op de snijplank te leggen, er even met je mes tegenaan te tikken en dan met 1 snede van je mes alle steeltjes eraf te snijden. Ga zo door tot alle bonen afgehaald zijn.
  • Verhit een pan op het vuur, doe de bonen erin, bestrooi met zout en giet het gekookte water erbij. Breng aan de kook (wat snel gaat met het gekookte water wat toegevoegd is) en laat de bonen met de deksel op de pan ± 15 minuten koken. Voor zachtere bonen laat je ze wat langer koken.
  • Verhit een hapjes- of stoofpan zonder olie of boter. Bak 250 gram spekreepjes in de pan. Snipper 2 uien en zodra de spekjes vet beginnen los te laten, voeg je de gesnipperde uien toe. Bak mee met de spekjes.
  • Intussen zullen de sperziebonen lang genoeg gekookt hebben. Giet ze af en doe over in een mooie presenteerschaal.
  • Bestrooi de spekjes en ui met versgemalen zwarte peper. Voeg 2 volle eetlepels mosterd toe en roer erdoor. Roer er ± 300 ml halfvolle melk door. Breng aan de kook en kijk of de saus voldoende gaat binden. Door de mosterd zal de saus vanzelf gaan binden. Als de saus te dik wordt voeg je nog een beetje melk toe. Als de saus te dun blijft, kun je 'm een beetje laten inkoken of nog wat mosterd toe voegen.
  • Giet de saus over de sperziebonen en strooi er als garnering nog een beetje Indonesisch gebakken uitjes over. Lekker met gekookte aardappels of een aardappelcurry, waarvan het recept op deze site te vinden is: https://travelandfoodblog.nl/indiasespitskool/

Video

TIP

Probeer ook eens deze Indiase spitskool curry
Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masala
Keyword Bonen, Makkelijk, Moestuin, Snel klaar, Zomer
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Sperciebonen met een Hollandse spekjes-ui-mosterdsaus
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp