Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Voedzame peulvruchten

Sperziebonen, ook wel bekend als prinsessenbonen, zijn heerlijke en voedzame peulvruchten die tot de familie van de vlinderbloemigen behoren. Deze slanke, groene bonen zijn een veelvoorkomende groente in veel keukens over de hele wereld vanwege hun veelzijdigheid en smaak.

Sperziebonen hebben een knapperige textuur en een milde, aangename smaak. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende variëteiten, waaronder gewone groene sperziebonen, haricot verts (dunne sperziebonen) en waxbonen (gele sperziebonen). Het is een populair ingrediënt in salades, roerbakgerechten, stoofschotels en meer.

Waar zijn sperziebonen goed voor?

Naast hun geweldige smaak zijn sperziebonen ook zeer voedzaam. Ze zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine K, vitamine C en foliumzuur. Bovendien bevatten ze ook mineralen zoals kalium, magnesium en ijzer. Sperziebonen zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten en bevatten weinig calorieën, waardoor ze een gezonde keuze zijn voor mensen die letten op hun gewicht of die een gezond dieet volgen.

Sperziebonen kunnen een heerlijke aanvulling zijn op een gebalanceerde maaltijd en passen goed bij veel andere groenten en proteïnebronnen zoals kip, vis of tofu. Ze voegen niet alleen smaak en textuur toe aan gerechten, maar verrijken ze ook met voedingsstoffen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. Sperziebonen met spek en ui in mosterdsaus is een heerlijk en smaakvol bijgerecht dat perfect past bij verschillende hoofdgerechten. Deze combinatie van knapperige sperziebonen, zoute spekjes, zoete ui en romige mosterdsaus zorgt voor een uitstekende smaakbalans. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram sperziebonen
  • 250 gram spekreepjes
  • 2 uien
  • zwarte peper uit de molen
  • 2 volle eetlepels mosterd
  • 300 ml halfvolle melk
  • krokant gebakken uitjes

Instructies
 

  • Kook water in de waterkoker.
  • Was 500 gram sperziebonen onder de kraan. Haal de steeltjes van de bonen door een bosje op de snijplank te leggen, er even met je mes tegenaan te tikken en dan met 1 snede van je mes alle steeltjes eraf te snijden. Ga zo door tot alle bonen afgehaald zijn.
  • Verhit een pan op het vuur, doe de bonen erin, bestrooi met zout en giet het gekookte water erbij. Breng aan de kook (wat snel gaat met het gekookte water wat toegevoegd is) en laat de bonen met de deksel op de pan ± 15 minuten koken. Voor zachtere bonen laat je ze wat langer koken.
  • Verhit een hapjes- of stoofpan zonder olie of boter. Bak 250 gram spekreepjes in de pan. Snipper 2 uien en zodra de spekjes vet beginnen los te laten, voeg je de gesnipperde uien toe. Bak mee met de spekjes.
  • Intussen zullen de sperziebonen lang genoeg gekookt hebben. Giet ze af en doe over in een mooie presenteerschaal.
  • Bestrooi de spekjes en ui met versgemalen zwarte peper. Voeg 2 volle eetlepels mosterd toe en roer erdoor. Roer er ± 300 ml halfvolle melk door. Breng aan de kook en kijk of de saus voldoende gaat binden. Door de mosterd zal de saus vanzelf gaan binden. Als de saus te dik wordt voeg je nog een beetje melk toe. Als de saus te dun blijft, kun je 'm een beetje laten inkoken of nog wat mosterd toe voegen.
  • Giet de saus over de sperziebonen en strooi er als garnering nog een beetje Indonesisch gebakken uitjes over. Lekker met gekookte aardappels of een aardappelcurry, waarvan het recept op deze site te vinden is: https://travelandfoodblog.nl/indiasespitskool/

Video

TIP

Probeer ook eens deze Indiase spitskool curry
Indiase-spitskoolcurry-met-gehakt-en-aardappel-kikkererwten-masala
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Sperciebonen met een Hollandse spekjes-ui-mosterdsaus
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp