Rijke smaken en hartige combinaties

Risotto di Bologna is een heerlijk Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de stad Bologna. Deze risotto staat bekend om zijn rijke smaken en hartige combinaties. Een van de populaire varianten van Risotto di Bologna is die met pompoen, kastanjechampignons en walnoten.

De basis van deze risotto begint met Arborio-rijst, een korte, dikke korrelrijst die bekend staat om zijn vermogen om veel vocht op te nemen en een romige textuur te geven. De risotto wordt langzaam gekookt in een bouillon, waarbij regelmatig roeren de zetmeelrijke korrels helpt om een fluweelzachte consistentie te bereiken.

Pompoen, champignons en walnoten

Voor de pompoenvariant van Risotto di Bologna wordt verse pompoen gebruikt. De pompoen wordt geschild, ontpit en in kleine blokjes gesneden. Deze blokjes worden vervolgens licht geroosterd om hun zoete smaak te versterken voordat ze aan de risotto worden toegevoegd. De pompoen voegt een zachte textuur en een aardse zoetheid toe aan het gerecht, waardoor het een perfecte combinatie vormt met de romige rijst.

Kastanjechampignons worden vaak gekozen vanwege hun nootachtige smaak en stevige textuur. Ze worden in plakjes gesneden en kort gebakken om hun natuurlijke aroma’s naar voren te brengen. Deze champignons voegen een hartige en aardse smaak toe aan de risotto, waardoor het een heerlijke umami-dimensie krijgt.

Om de smaakcombinaties te verrijken, worden gehakte walnoten toegevoegd aan de Risotto di Bologna met pompoen en kastanjechampignons. De walnoten geven een knapperige textuur en een lichte bitterheid, waardoor ze een perfecte aanvulling vormen op de romige risotto en de andere ingrediënten.

Risotto di Bologna is een geweldige keuze voor liefhebbers van de Italiaanse keuken die op zoek zijn naar een hartig, bevredigend en smaakvol gerecht. De combinatie van de romige risotto, de zoete pompoen, de aardse kastanjechampignons en de knapperige walnoten zorgt voor een perfecte balans van smaken en texturen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Risotto di Bologna met pompoen, walnoten en kastanjechampignons

Risotto di Bologna met pompoen en walnoten

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Bij mij was risotto nog nooit goed gelukt. Tot het moment dat mijn zoon Hugo in Italië op kamers ging en met dit geweldige recept naar huis kwam. Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z'n smaak!
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 flespompoen
  • 1 takje rozemarijn
  • 5 blaadjes salie
  • olijfolie
  • zout en peper uit de molen
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 ui
  • 300 gram arborio risottorijst
  • 1 scheut droge witte wijn
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 100 gram grana padano of Parmezaanse kaas of pecorino
  • 2 handjes walnoten
  • 1 klontje roomboter
  • verse basilicum

Instructies
 

Risotto maken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij een flespompoen doormidden en snij de schil eraf. Snij vervolgens het vruchtvlees van de pompoen in blokjes van ± 2 cm. Leg de pompoenblokjes op een met bakplaat bekleed met een stuk bakpapier.
  • Rits de naaldjes van 1 takje rozemarijn en hak 5 blaadjes salie fijn. Strooi over de pompoenblokjes. Besprenkel de blokjes met olijfolie en meng er door. Bestrooi met zout en peper uit de molen.
  • Zet de bakplaat 20 minuten in de oven op 200 graden. Daarna zet je de oven uit, maar laat de bakplaat in de oven staan om warm te blijven.
  • Maak 1,5 liter groentebouillon klaar van tabletten.
  • Snipper 1 ui grof. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan en fruit de ui een paar minuten hierin. Voeg 300 gram arborio risottorijst toe, meng door de ui en olie en laat 3 mimuten meebakken zodat de rijstkorrels glazig gaan zien. Giet er een scheut droge witte wijn wij om het af te blussen.
  • Doe een opscheplepel bouillon bij de rijst, roer door en laat de rijst de bouillon opnemen. Blijf roeren en voeg telkens een opscheplepel bouillon toe als je ziet dat het droog begint te koken. Herhaal dit tot alle bouillon op is.
  • Maak intussen 250 gram (1 bakje) kastanjechampignons schoon met een keukenpapiertje. Niet in water wassen want de champignons nemen water op. Snij de kastanjechampignons in kwarten.
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak de kastanjechampignons hier in.
  • Verhit een (liefst) gietijzeren pannetje en rooster hier een paar handjes walnoten in.
  • Haal de bakplaat met pompoenblokjes na 20 minuten uit de oven en prak de helft van de pompoenblokjes met een vork tot moes. Schep de pompoenmoes bij de risotto en roer erdoor. Zet de bakplaat terug in de oven om de pompoenblokjes warm te houden.
  • Rasp 100 gram grana padano en roer de kaas door de risotto.
  • Roer de gebakken champignons erdoor, maar hou wat achter voor garnering.
  • Roer tot een klontje roomboter door de risotto.

Serveren

  • Schep 2 opscheplepels van de risotto in een diep bord. Plaats een handje pompoenblokjes er bovenop. Garneer met de geroosterde walnoten, de gebakken champignons en blaadjes verse basilicum.

Video

TIP

Probeer ook dit fantastische Italiaanse gerecht eens! Spaghetti aglio e olio met tomaat en peperoncino
Authentieke-Spaghetti-aglio-e-olio-met-tomaat-en-peperoncino
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Risotto di Bologna met pompoen en walnoten
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp