Rijke smaken en hartige combinaties

Risotto di Bologna is een heerlijk Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de stad Bologna. Deze risotto staat bekend om zijn rijke smaken en hartige combinaties. Een van de populaire varianten van Risotto di Bologna is die met pompoen, kastanjechampignons en walnoten.

De basis van deze risotto begint met Arborio-rijst, een korte, dikke korrelrijst die bekend staat om zijn vermogen om veel vocht op te nemen en een romige textuur te geven. De risotto wordt langzaam gekookt in een bouillon, waarbij regelmatig roeren de zetmeelrijke korrels helpt om een fluweelzachte consistentie te bereiken.

Pompoen, champignons en walnoten

Voor de pompoenvariant van Risotto di Bologna wordt verse pompoen gebruikt. De pompoen wordt geschild, ontpit en in kleine blokjes gesneden. Deze blokjes worden vervolgens licht geroosterd om hun zoete smaak te versterken voordat ze aan de risotto worden toegevoegd. De pompoen voegt een zachte textuur en een aardse zoetheid toe aan het gerecht, waardoor het een perfecte combinatie vormt met de romige rijst.

Kastanjechampignons worden vaak gekozen vanwege hun nootachtige smaak en stevige textuur. Ze worden in plakjes gesneden en kort gebakken om hun natuurlijke aroma’s naar voren te brengen. Deze champignons voegen een hartige en aardse smaak toe aan de risotto, waardoor het een heerlijke umami-dimensie krijgt.

Om de smaakcombinaties te verrijken, worden gehakte walnoten toegevoegd aan de Risotto di Bologna met pompoen en kastanjechampignons. De walnoten geven een knapperige textuur en een lichte bitterheid, waardoor ze een perfecte aanvulling vormen op de romige risotto en de andere ingrediënten.

Risotto di Bologna is een geweldige keuze voor liefhebbers van de Italiaanse keuken die op zoek zijn naar een hartig, bevredigend en smaakvol gerecht. De combinatie van de romige risotto, de zoete pompoen, de aardse kastanjechampignons en de knapperige walnoten zorgt voor een perfecte balans van smaken en texturen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Risotto di Bologna met pompoen, walnoten en kastanjechampignons

Risotto di Bologna met pompoen en walnoten

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Bij mij was risotto nog nooit goed gelukt. Tot het moment dat mijn zoon Hugo in Italië op kamers ging en met dit geweldige recept naar huis kwam. Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z'n smaak!
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings personen

Ingrediënten
  

  • 1 flespompoen
  • 1 takje rozemarijn
  • 5 blaadjes salie
  • olijfolie
  • zout en peper uit de molen
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 ui
  • 300 gram arborio risottorijst
  • 1 scheut droge witte wijn
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 100 gram grana padano of Parmezaanse kaas of pecorino
  • 2 handjes walnoten
  • 1 klontje roomboter
  • verse basilicum

Instructies
 

Risotto maken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij een flespompoen doormidden en snij de schil eraf. Snij vervolgens het vruchtvlees van de pompoen in blokjes van ± 2 cm. Leg de pompoenblokjes op een met bakplaat bekleed met een stuk bakpapier.
  • Rits de naaldjes van 1 takje rozemarijn en hak 5 blaadjes salie fijn. Strooi over de pompoenblokjes. Besprenkel de blokjes met olijfolie en meng er door. Bestrooi met zout en peper uit de molen.
  • Zet de bakplaat 20 minuten in de oven op 200 graden. Daarna zet je de oven uit, maar laat de bakplaat in de oven staan om warm te blijven.
  • Maak 1,5 liter groentebouillon klaar van tabletten.
  • Snipper 1 ui grof. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan en fruit de ui een paar minuten hierin. Voeg 300 gram arborio risottorijst toe, meng door de ui en olie en laat 3 mimuten meebakken zodat de rijstkorrels glazig gaan zien. Giet er een scheut droge witte wijn wij om het af te blussen.
  • Doe een opscheplepel bouillon bij de rijst, roer door en laat de rijst de bouillon opnemen. Blijf roeren en voeg telkens een opscheplepel bouillon toe als je ziet dat het droog begint te koken. Herhaal dit tot alle bouillon op is.
  • Maak intussen 250 gram (1 bakje) kastanjechampignons schoon met een keukenpapiertje. Niet in water wassen want de champignons nemen water op. Snij de kastanjechampignons in kwarten.
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak de kastanjechampignons hier in.
  • Verhit een (liefst) gietijzeren pannetje en rooster hier een paar handjes walnoten in.
  • Haal de bakplaat met pompoenblokjes na 20 minuten uit de oven en prak de helft van de pompoenblokjes met een vork tot moes. Schep de pompoenmoes bij de risotto en roer erdoor. Zet de bakplaat terug in de oven om de pompoenblokjes warm te houden.
  • Rasp 100 gram grana padano en roer de kaas door de risotto.
  • Roer de gebakken champignons erdoor, maar hou wat achter voor garnering.
  • Roer tot een klontje roomboter door de risotto.

Serveren

  • Schep 2 opscheplepels van de risotto in een diep bord. Plaats een handje pompoenblokjes er bovenop. Garneer met de geroosterde walnoten, de gebakken champignons en blaadjes verse basilicum.

Video

TIP

Probeer ook dit fantastische Italiaanse gerecht eens! Spaghetti aglio e olio met tomaat en peperoncino
Authentieke-Spaghetti-aglio-e-olio-met-tomaat-en-peperoncino
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Risotto di Bologna met pompoen en walnoten
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp