Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Kippensoep-Joodse-penicilline.-Helpt-deze-immuunversterkende-soep-bij-griep-en-corona

Kippensoep: Joodse penicilline. Helpt deze immuunversterkende soep bij griep en corona?

Er wordt altijd wat lacherig over gedaan, maar intussen doen hele volksstammen het wel: kippensoep eten bij verkoudheid of griep. Het verkwikt, het eet makkelijk weg en die warme vloeistof maakt in ieder geval de slijmvliezen lekker los. Het wordt niet voor niets 'Joodse penicilline' genoemd.
Minder mensen zijn ervan op de hoogte dat deze oude volkswijsheid ook wetenschappelijk bewezen is. In kippensoep zit een stofje, carnosine, dat ons immuunsysteem helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen.
Bovendien bevat Joodse penicilline een heel arsenaal aan geneeskrachtige specerijen en veel kippenvlees. Kip is een grote bron van eiwitten en om herstel te bevorderen en spiermassa op te bouwen is een eiwitrijke voeding belangrijk.
De soep heeft dus een helende werking tegen griep en verkoudheid. Maar werkt het ook bij corona? Ik heb de proef op de som genomen tijdens mijn week in quarantine wegens COVID-19. Zie voor jezelf hoe ik deze beroerde week ben doorgekomen en of de Joodse penecilline enigzins heeft bijgedragen …
No ratings yet
Cuisine Joods
Servings 8 personeen

Ingrediënten
  

  • 4 kippenbouten
  • 1 sjalot of kleine ui
  • 8 kruidnagels
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stuk gember ± 5 cm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 salie blaadjes
  • 1 tl foelie of nootmuskaat
  • 1 zak boeren soepgroente
  • 1 rode peper
  • 5 kippenbouillontabletten
  • 2 maggi blokjes
  • 200 gram vermicelli

Instructies
 

  • Haal het vel van 4 kippenbouten en leg het vel apart. Doe de kippenbouten in de grootste pan die je hebt, zet de kip onder water en breng het aan kook.
    Steek 8 kruidnagels in een sjalot of een kleine ui en voeg toe, samen met 2 geplette teentjes knoflook, 1 stuk gember in stukken gesneden, 1 takje rozemarijn, 2 laurierblaadjes, 6 salie blaadjes en 1 tl foelie of nootmuskaat.
    Zodra de inhoud kookt zet je de hittebron laag en laat je de soep 2 à 3 uur zachtjes pruttelen.
    Bestrooi in de tussentijd de kippenvellen met zout, Verhit een koekenpan en braad het kippenvel aan beide kanten op hoog vuur aan. Zet daarna de hittebron lager en laat het vel rustig krokant bakken. Haal daarna het krokante vel uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Als het goed is, is het nu een soort uitgebakken spek geworden.
    Haal na 2 à 3 uur alle inhoud uit de soeppan met een schuimspaan. Je kunt de soep ook door een vergiet gooien en op die manier zeven.
    Hoi de soep aan de kook en voeg een zak boeren soepgroente toe. Haal de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper, hak 'm in kleine stukjes en voeg toe. Pluk met je handen stukjes kip van de kippenbouten en doe deze bij de soep. Vul de pan bij met gekookt water tot je zo'n 5 liter inhoud hebt. Voeg vervolgens 5 kippenbouillontabletten, 2 maggi blokjes en 200 gram vermicelli toe, roer door en laat de soep nog een half uur rustig pruttelen.
    Proef daarna of de soep zout genoeg is. Als dat niet het geval is kun je extra bouillontabletten toevoegen, maar hou er rekening mee dat de aanbevolen hoeveelheid zout voor volwassenen 6 gram is.
    Snij vlak voor het serveren het kippenvel in reepjes. Schep de soep in een kom en garneer met de krokante reepjes.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Spaanse Boerenkoolsoep
SPAANSE-BOERENKOOLSOEP-MET-PAELLARIJST-EN-CHORIZO
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Kippensoep: Joodse penicilline. Immuunversterkende soep die helpt bij griep en corona.
Shared Xmas Diner
Shared Xmas Diner
Shared Xmas diner met deelbare gerechten: krieltjes, asperges, paddenstoelen, tomaatjes, ravioli, salade en ribeye. Alles vooraf te bereiden.
Lees meer
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp