Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Iconisch gerecht uit Maleisië

Kari Ayam Kapitan is een heerlijk Maleisisch gerecht dat bekend staat om zijn rijke smaken en aromatische kruiden. Het wordt beschouwd als een van de iconische gerechten van de Maleisische keuken en is geliefd bij zowel locals als toeristen.

Kari, wat ‘curry’ betekent, verwijst naar de pittige saus die dit gerecht kenmerkt. Ayam betekent ‘kip’ in het Maleisisch, dus Kari Ayam Kapitan is in feite een currygerecht met kip als hoofdingrediënt. Kapitan verwijst naar de kapiteins van de Indiase gemeenschap die dit gerecht naar Maleisië brachten.

Verscheidenheid aan kruiden en specerijen

De basis van Kari Ayam Kapitan is een dikke, romige currysaus op basis van kokosmelk. Deze saus wordt op smaak gebracht met een verscheidenheid aan kruiden en specerijen, waaronder citroengras, kaffir limoenblaadjes, kurkuma, koriander, komijn, knoflook en gember. Deze kruiden geven het gerecht zijn karakteristieke smaakprofiel en zorgen voor een uitgebalanceerde combinatie van pittigheid, zoetheid en aroma.

Naast de currysaus bevat Kari Ayam Kapitan ook stukjes malse kip, aardappelen en soms groenten zoals wortelen of sperziebonen. De kip wordt meestal eerst gebakken om een mooie bruine kleur te krijgen voordat hij wordt gestoofd in de currysaus. Dit zorgt voor een diepere smaak en textuur.

Het gerecht wordt vaak geserveerd met gestoomde witte rijst of geurige rijst, bekend als nasi lemak. Het is gebruikelijk om bijgerechten zoals komkommerrelish, gepekelde groenten of papadums te serveren om de maaltijd compleet te maken.

Kari Ayam Kapitan is een feestelijk gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens speciale gelegenheden en festiviteiten. Het staat bekend om zijn complexe smaken en de zorgvuldige combinatie van kruiden en specerijen. Het vertegenwoordigt de culturele diversiteit van Maleisië en de invloeden van de Indiase keuken op de lokale culinaire tradities.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Maleisische-Kari-Ayam-Kapitan-Maleise-hete-kipcurry

Maleisische Kari Ayam Kapitan

Ayam kapitan, oftewel captain's curry: een behoorlijk pittig maar toch verfijnd Maleis gerecht, een toonbeeld van de complexe Maleise keuken! De Maleise keuken is een multi-culturele keuken. Dat betekent dat er allerlei invloeden in naar voren komen. Je ziet Indonesische, Thaise, Chinese én zelfs Europese elementen terug in deze keuken, waaronder Portugese en Nederlandse. De reden dat deze keuken zo fusion is komt door het koloniale verleden. Maleisië werd in de vijftiende eeuw een handelspost en een doorgangshaven voor handel tussen verschillende mogendheden. Zo ontstond een rijke eetcultuur die het beste pakte van alle werelden waarmee ze in aanraking kwamen.
Kari Ayam Kapitan uit dit recept is in ieder geval een traditioneel Maleis gerecht, dat de verfijndheid van de Maleise keuken goed weergeeft. De combinatie van zure tamarinde, romige kokos en het gebruik van zeer pittige rawit pepers geeft een rijke curry met een intense diepe smaak.
No ratings yet
Cuisine Aziatisch, Maleisisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Marineren

  • 8 kipdrumsticks
  • 1 eetlepel kurkuma
  • zout
  • 1 scheut olijfolie

Spice-mix

  • 6 gedroogde chilipepers
  • 1 handje cashewnoten
  • 1 ui
  • 2 stengels citroengras
  • 1 stukje gember ± 2 cm
  • 3 rawit pepers of 3 Spaanse pepers
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl laos

Kari Ayam Kapitan

  • 400 gram witte rijst
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 stukje trassie
  • 2 el tamarinde
  • 2 el rietsuiker of gula djawa
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 5 kaffir limoenblaadjes
  • 500 gram aardappels
  • 2 tomaten
  • 1 komkommer
  • gebakken uitjes

Instructies
 

Kip marineren

  • Bestrooi de 8 kipdrumsticks met zout en kurkuma. Schenk er een scheut olijfolie over. Masseer de drumsticks in met deze ingrediënten. Dek de kip af met een stukje vershoudfolie en laat het minstens 1 uur marineren.

Spice-mix maken

  • Week 6 gedroogde chilipepers in warm water
  • Doe een handje ongebrande cashewnoten in de keukenmachine
    Snij een ui in grove stukken en voeg toe
    5 teentjes knoflook
    Snij de onderkant (het witte gedeelte) van 2 stengels citroengras, snij dat in stukjes en voeg toe
    Een stukje gember van ± 2 cm
    Snij 3 rawit pepers in stukjes en voeg toe
    2 tl kurkuma
    1 tl laos
    De geweekte chilipepers
    Maal de ingrediënten in de keukenmachine tot een pasta. Voeg terwijl de keukenmachine draait het weekwater van de chilipepers toe.
  • TIP De spice-mix kun je ook maken met een vijzel i.p.v. de keukenmachine. Dat is authentieker.

Kari Ayam Kapitan maken

  • Zet de waterkoker aan met een halve liter water
  • Kook witte wijst voor het benodigde aantal personen
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een stoofpan. Voeg de spice-mix toe en fruit deze in de olie.
  • Voeg een stukje trassie toe, 2 eetlepels tamarinde, 2 eetlepels rietsuiker, 200 ml kokosmelk en 1 kippenbouillonblokje toe. Roer door elaar en breng zachtjes aan de kook. Leg de gemarineerde druksticks in de saus. Giet er gekookt water bij tot de kip net onder staat. Voeg 5 limoenblaadjes toe en de bovenkanten van het citroengras (wat je over had na het snijden).
  • Laat de curry een half uur op een lage hittebron zachtjes pruttelen.
  • Schil in de tussentijd 500 gram aardappels en snij deze in blokjes.
  • Voeg na 30 minuten de aardappelblokjes toe en laat de curry dan nog 20 minuten pruttelen.

Serveren

  • Leg 2 drumsticks op een bord en schep er saus met aardappelblokjes over. Serveer met witte rijst, schijfjes komkommer, partjes tomaat en verse koriander. Strooi er knapperige gebakken uitjes over.

Video

TIP

Probeer ook dit pittige kipgerecht eens: Indonesische Ayam Blado
Pittige-Indonesische-Ayam-Blado.-Pittige-kip-uit-Sumatra
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Maleisische Kari Ayam Kapitan Pittige kip curry
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp