Iconisch gerecht uit Maleisië

Kari Ayam Kapitan is een heerlijk Maleisisch gerecht dat bekend staat om zijn rijke smaken en aromatische kruiden. Het wordt beschouwd als een van de iconische gerechten van de Maleisische keuken en is geliefd bij zowel locals als toeristen.

Kari, wat ‘curry’ betekent, verwijst naar de pittige saus die dit gerecht kenmerkt. Ayam betekent ‘kip’ in het Maleisisch, dus Kari Ayam Kapitan is in feite een currygerecht met kip als hoofdingrediënt. Kapitan verwijst naar de kapiteins van de Indiase gemeenschap die dit gerecht naar Maleisië brachten.

Verscheidenheid aan kruiden en specerijen

De basis van Kari Ayam Kapitan is een dikke, romige currysaus op basis van kokosmelk. Deze saus wordt op smaak gebracht met een verscheidenheid aan kruiden en specerijen, waaronder citroengras, kaffir limoenblaadjes, kurkuma, koriander, komijn, knoflook en gember. Deze kruiden geven het gerecht zijn karakteristieke smaakprofiel en zorgen voor een uitgebalanceerde combinatie van pittigheid, zoetheid en aroma.

Naast de currysaus bevat Kari Ayam Kapitan ook stukjes malse kip, aardappelen en soms groenten zoals wortelen of sperziebonen. De kip wordt meestal eerst gebakken om een mooie bruine kleur te krijgen voordat hij wordt gestoofd in de currysaus. Dit zorgt voor een diepere smaak en textuur.

Het gerecht wordt vaak geserveerd met gestoomde witte rijst of geurige rijst, bekend als nasi lemak. Het is gebruikelijk om bijgerechten zoals komkommerrelish, gepekelde groenten of papadums te serveren om de maaltijd compleet te maken.

Kari Ayam Kapitan is een feestelijk gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens speciale gelegenheden en festiviteiten. Het staat bekend om zijn complexe smaken en de zorgvuldige combinatie van kruiden en specerijen. Het vertegenwoordigt de culturele diversiteit van Maleisië en de invloeden van de Indiase keuken op de lokale culinaire tradities.

Sale juli 2024Sale juli 2024
KokenKoken
Maleisische-Kari-Ayam-Kapitan-Maleise-hete-kipcurry

Maleisische Kari Ayam Kapitan

Ayam kapitan, oftewel captain's curry: een behoorlijk pittig maar toch verfijnd Maleis gerecht, een toonbeeld van de complexe Maleise keuken! De Maleise keuken is een multi-culturele keuken. Dat betekent dat er allerlei invloeden in naar voren komen. Je ziet Indonesische, Thaise, Chinese én zelfs Europese elementen terug in deze keuken, waaronder Portugese en Nederlandse. De reden dat deze keuken zo fusion is komt door het koloniale verleden. Maleisië werd in de vijftiende eeuw een handelspost en een doorgangshaven voor handel tussen verschillende mogendheden. Zo ontstond een rijke eetcultuur die het beste pakte van alle werelden waarmee ze in aanraking kwamen.
Kari Ayam Kapitan uit dit recept is in ieder geval een traditioneel Maleis gerecht, dat de verfijndheid van de Maleise keuken goed weergeeft. De combinatie van zure tamarinde, romige kokos en het gebruik van zeer pittige rawit pepers geeft een rijke curry met een intense diepe smaak.
No ratings yet
Cuisine Aziatisch, Maleisisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Marineren

  • 8 kipdrumsticks
  • 1 eetlepel kurkuma
  • zout
  • 1 scheut olijfolie

Spice-mix

  • 6 gedroogde chilipepers
  • 1 handje cashewnoten
  • 1 ui
  • 2 stengels citroengras
  • 1 stukje gember ± 2 cm
  • 3 rawit pepers of 3 Spaanse pepers
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl laos

Kari Ayam Kapitan

  • 400 gram witte rijst
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 stukje trassie
  • 2 el tamarinde
  • 2 el rietsuiker of gula djawa
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 5 kaffir limoenblaadjes
  • 500 gram aardappels
  • 2 tomaten
  • 1 komkommer
  • gebakken uitjes

Instructies
 

Kip marineren

  • Bestrooi de 8 kipdrumsticks met zout en kurkuma. Schenk er een scheut olijfolie over. Masseer de drumsticks in met deze ingrediënten. Dek de kip af met een stukje vershoudfolie en laat het minstens 1 uur marineren.

Spice-mix maken

  • Week 6 gedroogde chilipepers in warm water
  • Doe een handje ongebrande cashewnoten in de keukenmachine
    Snij een ui in grove stukken en voeg toe
    5 teentjes knoflook
    Snij de onderkant (het witte gedeelte) van 2 stengels citroengras, snij dat in stukjes en voeg toe
    Een stukje gember van ± 2 cm
    Snij 3 rawit pepers in stukjes en voeg toe
    2 tl kurkuma
    1 tl laos
    De geweekte chilipepers
    Maal de ingrediënten in de keukenmachine tot een pasta. Voeg terwijl de keukenmachine draait het weekwater van de chilipepers toe.
  • TIP De spice-mix kun je ook maken met een vijzel i.p.v. de keukenmachine. Dat is authentieker.

Kari Ayam Kapitan maken

  • Zet de waterkoker aan met een halve liter water
  • Kook witte wijst voor het benodigde aantal personen
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een stoofpan. Voeg de spice-mix toe en fruit deze in de olie.
  • Voeg een stukje trassie toe, 2 eetlepels tamarinde, 2 eetlepels rietsuiker, 200 ml kokosmelk en 1 kippenbouillonblokje toe. Roer door elaar en breng zachtjes aan de kook. Leg de gemarineerde druksticks in de saus. Giet er gekookt water bij tot de kip net onder staat. Voeg 5 limoenblaadjes toe en de bovenkanten van het citroengras (wat je over had na het snijden).
  • Laat de curry een half uur op een lage hittebron zachtjes pruttelen.
  • Schil in de tussentijd 500 gram aardappels en snij deze in blokjes.
  • Voeg na 30 minuten de aardappelblokjes toe en laat de curry dan nog 20 minuten pruttelen.

Serveren

  • Leg 2 drumsticks op een bord en schep er saus met aardappelblokjes over. Serveer met witte rijst, schijfjes komkommer, partjes tomaat en verse koriander. Strooi er knapperige gebakken uitjes over.

Video

TIP

Probeer ook dit pittige kipgerecht eens: Indonesische Ayam Blado
Pittige-Indonesische-Ayam-Blado.-Pittige-kip-uit-Sumatra
Keyword Curry
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Maqluba uit Jordanië

Read More

Homemade Granola

Granola zelf maken is niet alleen leuk en gemakkelijk, maar ook heel gezond en aanpasbaar aan jouw smaak en voedingsbehoeften.
Read More

Sous-Vide gegaarde zalm

Sous vide gegaarde zalm een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke en gezonde bereidingswijze, met een...
Read More

Mansaf uit Jordanië

Mansaf is een traditioneel gerecht uit Jordanië dat diep geworteld is in de culturele en culinaire tradities van het land....
Read More

Pork of Chicken Adobo

Adobo wordt is het nationale gerecht van de Filipijnen en staat bekend om zijn rijke en hartige smaak en kan...
Read More

Zelf yoghurt maken

Het maken van yoghurt in de Instant Pot is een verrassend eenvoudige en bevredigende taak. Een van de grootste voordelen...
Read More

Feijoada à Transmontana

Feijoada is een traditioneel Portugees gerecht dat bekend staat om zijn rijke, hartige smaken en wordt gemaakt met bonen en...
Read More

Rawon. Indonesische rundvleessoep.

Rawon is een traditionele Indonesische soep afkomstig uit Oost-Java, die vooral bekendstaat om zijn rijke en donkere bouillon.
Read More

Sous-Vide gepocheerde eieren

Sous vide maakt het pocheren van eieren eenvoudig, en biedt je een consistente kwaliteit die moeilijk te evenaren is met...
Read More

Coca Cola Chicken

Coca Cola Chicken is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Chinese-Amerikaanse gemeenschap. Het combineert traditionele Chinese kooktechnieken met...
Read More

Indonesische Saté met pindasaus

Saté speelt een centrale rol in de Indonesische streetfoodcultuur omdat het niet alleen een smakelijke en voedzame snack is, maar...
Read More

Gedroogde banaan in de voedseldroger

Het drogen van bananen in een voedseldroger is niet alleen praktisch en duurzaam, maar ook een geweldige manier om te...
Read More

Caldo Verde. Portugese maaltijdsoep.

Caldo verde, wat letterlijk "groene soep" betekent, is een hartverwarmende maaltijdsoep die zijn oorsprong vindt in het noorden van Portugal,...
Read More

Bún bò Huế

Bun Bo Hue weerspiegelt de diepgaande aandacht voor smaakbalans en regionale diversiteit die kenmerkend is voor de Vietnamese keuken. Het...
Read More

Vegetarische Quesadillas met cheddar

Quesadillas zijn heerlijk en eenvoudig om te maken op de camping en perfect voor een snelle en voedzame maaltijd. Deze...
Read More

Lasagne uit de Airfryer

Het bereiden van lasagne in de Airfryer is dus niet alleen praktisch en snel, maar levert ook een heerlijk resultaat...
Read More

Spaanse kikkererwtensoep met chorizo

Spaanse kikkererwtensoep met chorizo is niet alleen lekker en voedzaam, maar ook een praktisch en eenvoudig recept voor kampeerders die...
Read More

Pasta Arrabiata met Burrata

Dit recept is perfect voor op de camping: eenvoudig, snel en vol van smaak, en het brengt een beetje Italiaanse...
Read More

Banaan Havermout Pannenkoekjes

Met een paar eenvoudige ingrediënten en een beetje improvisatie kun je op een camping genieten van heerlijke maaltijden zoals deze...
Read More

Sous-Vide gegaarde spareribs

Het sous-vide garen van spareribs voordat je ze gaat barbecuen, biedt veel voordelen die bijdragen aan een perfecte bereiding
Read More
Maleisische Kari Ayam Kapitan Pittige kip curry
Maqluba uit Jordanië
Maqluba uit Jordanië
Lees meer
Sous-Vide gegaarde zalm
Sous-Vide gegaarde zalm
Sous vide gegaarde zalm een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke en gezonde bereidingswijze, met een gegarandeerd perfect resultaat.
Lees meer
Mansaf uit Jordanië
Mansaf uit Jordanië
Mansaf is een traditioneel gerecht uit Jordanië dat diep geworteld is in de culturele en culinaire tradities van het land. Het wordt beschouwd als het nationale gerecht van Jordanië en staat bekend om...
Lees meer
Pork of Chicken Adobo
Pork of Chicken Adobo
Adobo wordt is het nationale gerecht van de Filipijnen en staat bekend om zijn rijke en hartige smaak en kan worden bereidt met kip of varkensvlees.
Lees meer
Zelf yoghurt maken
Zelf yoghurt maken
Het maken van yoghurt in de Instant Pot is een verrassend eenvoudige en bevredigende taak. Een van de grootste voordelen is dat je zelfgemaakte yoghurt kunt bereiden zonder ingewikkelde apparatuur of processen,...
Lees meer
Feijoada à Transmontana
Feijoada à Transmontana
Feijoada is een traditioneel Portugees gerecht dat bekend staat om zijn rijke, hartige smaken en wordt gemaakt met bonen en verschillende soorten vlees, meestal varkensvlees.
Lees meer
Rawon. Indonesische rundvleessoep.
Rawon. Indonesische rundvleessoep.
Rawon is een traditionele Indonesische soep afkomstig uit Oost-Java, die vooral bekendstaat om zijn rijke en donkere bouillon.
Lees meer
Sous-Vide gepocheerde eieren
Sous-Vide gepocheerde eieren
Sous vide maakt het pocheren van eieren eenvoudig, en biedt je een consistente kwaliteit die moeilijk te evenaren is met traditionele methoden.
Lees meer
Coca Cola Chicken
Coca Cola Chicken
Coca Cola Chicken is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Chinese-Amerikaanse gemeenschap. Het combineert traditionele Chinese kooktechnieken met een onverwacht ingrediënt: Coca Cola. Dit frisdrankbedrijf,...
Lees meer
Indonesische Saté met pindasaus
Indonesische Saté met pindasaus
Saté speelt een centrale rol in de Indonesische streetfoodcultuur omdat het niet alleen een smakelijke en voedzame snack is, maar ook symbool staat voor de diversiteit van de Indonesische keuken.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp