Iconisch gerecht uit Maleisië

Kari Ayam Kapitan is een heerlijk Maleisisch gerecht dat bekend staat om zijn rijke smaken en aromatische kruiden. Het wordt beschouwd als een van de iconische gerechten van de Maleisische keuken en is geliefd bij zowel locals als toeristen.

Kari, wat ‘curry’ betekent, verwijst naar de pittige saus die dit gerecht kenmerkt. Ayam betekent ‘kip’ in het Maleisisch, dus Kari Ayam Kapitan is in feite een currygerecht met kip als hoofdingrediënt. Kapitan verwijst naar de kapiteins van de Indiase gemeenschap die dit gerecht naar Maleisië brachten.

Verscheidenheid aan kruiden en specerijen

De basis van Kari Ayam Kapitan is een dikke, romige currysaus op basis van kokosmelk. Deze saus wordt op smaak gebracht met een verscheidenheid aan kruiden en specerijen, waaronder citroengras, kaffir limoenblaadjes, kurkuma, koriander, komijn, knoflook en gember. Deze kruiden geven het gerecht zijn karakteristieke smaakprofiel en zorgen voor een uitgebalanceerde combinatie van pittigheid, zoetheid en aroma.

Naast de currysaus bevat Kari Ayam Kapitan ook stukjes malse kip, aardappelen en soms groenten zoals wortelen of sperziebonen. De kip wordt meestal eerst gebakken om een mooie bruine kleur te krijgen voordat hij wordt gestoofd in de currysaus. Dit zorgt voor een diepere smaak en textuur.

Het gerecht wordt vaak geserveerd met gestoomde witte rijst of geurige rijst, bekend als nasi lemak. Het is gebruikelijk om bijgerechten zoals komkommerrelish, gepekelde groenten of papadums te serveren om de maaltijd compleet te maken.

Kari Ayam Kapitan is een feestelijk gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens speciale gelegenheden en festiviteiten. Het staat bekend om zijn complexe smaken en de zorgvuldige combinatie van kruiden en specerijen. Het vertegenwoordigt de culturele diversiteit van Maleisië en de invloeden van de Indiase keuken op de lokale culinaire tradities.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Maleisische-Kari-Ayam-Kapitan-Maleise-hete-kipcurry

Maleisische Kari Ayam Kapitan

Ayam kapitan, oftewel captain's curry: een behoorlijk pittig maar toch verfijnd Maleis gerecht, een toonbeeld van de complexe Maleise keuken! De Maleise keuken is een multi-culturele keuken. Dat betekent dat er allerlei invloeden in naar voren komen. Je ziet Indonesische, Thaise, Chinese én zelfs Europese elementen terug in deze keuken, waaronder Portugese en Nederlandse. De reden dat deze keuken zo fusion is komt door het koloniale verleden. Maleisië werd in de vijftiende eeuw een handelspost en een doorgangshaven voor handel tussen verschillende mogendheden. Zo ontstond een rijke eetcultuur die het beste pakte van alle werelden waarmee ze in aanraking kwamen.
Kari Ayam Kapitan uit dit recept is in ieder geval een traditioneel Maleis gerecht, dat de verfijndheid van de Maleise keuken goed weergeeft. De combinatie van zure tamarinde, romige kokos en het gebruik van zeer pittige rawit pepers geeft een rijke curry met een intense diepe smaak.
No ratings yet
Cuisine Aziatisch, Maleisisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Marineren

  • 8 kipdrumsticks
  • 1 eetlepel kurkuma
  • zout
  • 1 scheut olijfolie

Spice-mix

  • 6 gedroogde chilipepers
  • 1 handje cashewnoten
  • 1 ui
  • 2 stengels citroengras
  • 1 stukje gember ± 2 cm
  • 3 rawit pepers of 3 Spaanse pepers
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl laos

Kari Ayam Kapitan

  • 400 gram witte rijst
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 stukje trassie
  • 2 el tamarinde
  • 2 el rietsuiker of gula djawa
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 5 kaffir limoenblaadjes
  • 500 gram aardappels
  • 2 tomaten
  • 1 komkommer
  • gebakken uitjes

Instructies
 

Kip marineren

  • Bestrooi de 8 kipdrumsticks met zout en kurkuma. Schenk er een scheut olijfolie over. Masseer de drumsticks in met deze ingrediënten. Dek de kip af met een stukje vershoudfolie en laat het minstens 1 uur marineren.

Spice-mix maken

  • Week 6 gedroogde chilipepers in warm water
  • Doe een handje ongebrande cashewnoten in de keukenmachine
    Snij een ui in grove stukken en voeg toe
    5 teentjes knoflook
    Snij de onderkant (het witte gedeelte) van 2 stengels citroengras, snij dat in stukjes en voeg toe
    Een stukje gember van ± 2 cm
    Snij 3 rawit pepers in stukjes en voeg toe
    2 tl kurkuma
    1 tl laos
    De geweekte chilipepers
    Maal de ingrediënten in de keukenmachine tot een pasta. Voeg terwijl de keukenmachine draait het weekwater van de chilipepers toe.
  • TIP De spice-mix kun je ook maken met een vijzel i.p.v. de keukenmachine. Dat is authentieker.

Kari Ayam Kapitan maken

  • Zet de waterkoker aan met een halve liter water
  • Kook witte wijst voor het benodigde aantal personen
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een stoofpan. Voeg de spice-mix toe en fruit deze in de olie.
  • Voeg een stukje trassie toe, 2 eetlepels tamarinde, 2 eetlepels rietsuiker, 200 ml kokosmelk en 1 kippenbouillonblokje toe. Roer door elaar en breng zachtjes aan de kook. Leg de gemarineerde druksticks in de saus. Giet er gekookt water bij tot de kip net onder staat. Voeg 5 limoenblaadjes toe en de bovenkanten van het citroengras (wat je over had na het snijden).
  • Laat de curry een half uur op een lage hittebron zachtjes pruttelen.
  • Schil in de tussentijd 500 gram aardappels en snij deze in blokjes.
  • Voeg na 30 minuten de aardappelblokjes toe en laat de curry dan nog 20 minuten pruttelen.

Serveren

  • Leg 2 drumsticks op een bord en schep er saus met aardappelblokjes over. Serveer met witte rijst, schijfjes komkommer, partjes tomaat en verse koriander. Strooi er knapperige gebakken uitjes over.

Video

TIP

Probeer ook dit pittige kipgerecht eens: Indonesische Ayam Blado
Pittige-Indonesische-Ayam-Blado.-Pittige-kip-uit-Sumatra
Keyword Curry
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More
Maleisische Kari Ayam Kapitan Pittige kip curry
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp