Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Kaiserschmarrn-de-lekkerste-pannenkoek-uit-Oostenrijk

Kaiserschmarrn. Heerlijke pannenkoek uit Oostenrijk.

Deze heerlijke Oostenrijkse Kaiserschmarrn brengt leuke herinneringen met zich mee. Oostenrijk is een land waar ik vroeger al als kind met onze ouders naartoe op vakantie ging, en nu kom ik er nog steeds om te wintersporten. Als kind kreeg ik deze Kaiserschmarrn bij het kindermenu en was er meteen dol op. Maar deze luchtige en tegelijk krokante pannenkoekenstukjes zijn echt niet alleen voor kinderen hoor. Zeker met de in rum gewelde rozijnen kunnen volwassenen er ook niet van af blijven.
5 from 1 vote
Cuisine Oostenrijk
Servings 2 personen

Ingrediënten
  

  • Rozijnen
  • Bruine rum
  • 3 eieren
  • Roomboter
  • Kristalsuiker
  • Vanille-extract
  • Zout
  • Volle melk
  • Bloem
  • Poedersuiker

Instructies
 

  • Week een handje rozijnen in een scheut bruine rum
    Scheid van 3 eieren de eidooier en het eiwit. Laat het eiwit in een vetvrije kom* lopen en doe de dooiers in een andere kom. Klop vervolgens met een mixer of keukenmachine het eiwit stijf. Je ziet wanneer het eiwit stijf genoeg is dat er pieken ontstaan als je je garde naar boven trekt.
    Smelt 3 eetlepels roomboter en voeg de gesmolten bij de eidooiers. Doe daar 2 eetlepels kristalsuiker, 1 theelepel vanille-extract en een mespunt zout bij. Klop dit met een mixer door elkaar. Voeg 1 kop volle melk en 1 kop bloem toe en mix dit er ook doorheen.
    Voeg dan het geklopte eiwit toe en spatel dit er voorzichtig doorheen tot er een egale luchtige mousse ontstaat. (Zet niet de mixer erop, want dan mix je al de lucht eruit)
    Verhit ene eetlepel roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Laat de boter gelijkmatig warm worden zodat de boter niet verbrand.
    Voeg het beslag toe aan de koekenpan en laat het met de deksel op de pan op een lage hittebron 3 minuten garen. Haal de rozijnen uit de rum. Strooi de rozijnen + 1 eetlepel suiker over de nog niet gare pannenkoek en laat nog eens 3 minuten garen.
    Verdeel de pannenkoek in 4 stukken en draai de stukken om. Laat de stukken nog eens 2 minuten bakken en scheur daarna de pannenkoek met twee lepels in grove stukken.
    Leg er 2 eetlepels roomboter tussen en bestrooi met 1 eetlepel suiker en bak de pannenkoekstukken op hoog vuur krokant. Blijf roeren om aan bakken te voorkomen.
    Leg de Kaisersschmarrn op een bord en bestrooi royaal met poedersuiker. Serveer er een kommetje appelmoes en pruimen- of cranberryjam bij.
    * Je kunt een kom vetvrij maken door met een halve citroen langs de wanden van de kom te gaan.

Video

TIP

Wil je het wintersportgevoel vasthouden? Maak ook eens Tiroler Grostl.
Tiroler-Grostl-met-aardappel-spek-ui-en-ei
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

KAISERSCHMARNN PANNENKOEK UIT OOSTENRIJK
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp