Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Flammkuchen-heerlijke-Duits-Franse-pizza-met-krokante-bodem

Flammkuchen

Flammkuchen is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Deze hartige taart wordt overal in Duitsland verkocht – van restaurants en cafés tot in biergartens. "Flammkuchen mit Speck" wordt als maaltijd geserveerd op een houten bord of als een "on the go" snack. Hoewel Flammkuchen een beetje op een dunne pizza lijkt is het toch wel heel iets anders. Zelf Flammkuchen maken is heel makkelijk. In deze video gebruik ik kant-en-klaar deeg en kun je direct aan de slag om de Flammkuchen met je favoriete ingrediënten te beleggen. Ik maak 2 varianten. Eén met rauwe ham en jalapeño pepers en één met zalm, feta en rucola. Maar natuurlijk kun je zelf eindeloos variëren.
5 from 1 vote
Cuisine Duits
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Flammkuchendeeg (als je kant-en-klaar deeg gebruikt kun je deze stap overslaan)

  • 500 gr bloem
  • 300 ml lauwwarm water
  • 1 el olijfolie
  • snufje zout
  • 1 zakje gist à 7 gram

Flammkuchen variant 1

  • Flammkuchendeeg kant-en-klaar b.v. Tante Fanny
  • Creme fraiche
  • Rauwe ham Schwarzwälder Schinken, Parma ham of serrano ham
  • Jalapeño plakjes
  • Geraspte emmertaler kaas of een andere smeltkaas

Flammkuchen variant 2

  • Flammkuchendeeg kant-en-klaar b.v. Tante Fanny
  • 1/2 rode ui
  • Feta kaas

Instructies
 

Flammkuchendeeg basisrecept (als je kant-en-klaar deeg gebruikt kun je deze stap overslaan)

  • Doe de bloem in een kom. Voeg een snufje zout toe en de gist en meng door elkaar. Giet dan het water er langzaam bij en voeg de olijfolie toe. Roer alles goed doorelkaar. Kneed het deeg dan met een mixer met deeghaken of met je hand goed door, zo’n 5 minuten.
    Dek de kom af met folie en laat 45 minuten rijzen op een warme plek, bij de verwarming bijvoorbeeld of in de oven op 35 graden. Kneed daarna het deeg nogmaals goed door en verdeel in 4 porties. Neem 1 portie en dek de rest weer af.
    Rol het bolletje flammkuchendeeg heel dun uit met een roller, dit moet dunner zijn als met een pizza. Leg het deeg op een bakplaat en voeg toppings naar keuze toe.

Flammkuchen variant 1

  • Verhit de barbeque of de oven zo warm mogelijk.
    Maak 2 bolletjes van het kant-en-klare flammkuchendeeg (of gebruik het basisrecept). Rol een bolletje deeg uit met een deegroller. Dit moet een stuk dunner zijn als met een pizza.
    Vet een BBQ grillpan in met een beetje olie (of verhit een pizzasteen) (of bekleed een bakplaat van de oven met bakpapier). Leg 1 uitgerold flammkuchendeeg in de grillpan en besmeer het met creme fraiche. Leg er wat reepjes rauwe ham op. Verdeel er jalapeño plakjes over. Strooi er geraspte emmertaler over. Zet de grillpan met de flammkuchen op de barbeque met de klep dicht, en bak deze in 4 tot 5 minuten gaar.
    Snij de flammkuchen met een groot mes in 6 stukken.

Flammkuchen variant 2

  • Vet een BBQ grillpan in met een beetje olie (of verhit een pizzasteen) (of bekleed een bakplaat van de oven met bakpapier). Leg 1 uitgerold flammkuchendeeg in de grillpan en besmeer het met creme fraiche. Leg er een in halve ringen gesneden 1/2 rode ui op. Snij een plakje gerookte zalm in reepjes en verdeel over de flammkuchen. Brokkel er een stukje feta kaas over. Zet de grillpan met de flammkuchen op de barbeque met de klep dicht, en bak deze in 4 tot 5 minuten gaar.
    Snij de flammkuchen met een groot mes in 6 stukken. Verdeel er een handje rucola over.
    Tip. Je kunt de gerookte zalm ook na bereiding toevoegen. Dan wordt het niet verhit en blijft het meer gerookte zalm.

Video

TIP

Maak ook dit Duitse recept eens: Jäger Teller
Duitse-Jager-Teller-met-varkenslende-rosti-en-asperges
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Flammkuchen-heerlijke-Duits-Franse-pizza-met-krokante-bodem
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp