Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Rhode Island Clam Cakes. Mosselen of schelpen in een krokant jasje.

Rhode Island Clam Cakes

Clam cakes, ook wel bekend als clam fritters zijn een populaire snack aan de Noord-Oost kust van Amerika. Rhode Island, Massachusetts en Maine. Je vind ze vaak bij zogenaamde 'roadside stands' en het is eigenlijk hét streetfood van deze streek. Een clam cake is een gefrituurd bolletje van bierbeslag gevuld met mosselen (of schelpenvlees). Deze worden in olie gebakken tot ze goudbruin en knapperig van buiten zijn. In combinatie met een heerlijk fris en pittige remouladesaus serveer je hiermee eens een heel andere snack dan de voor ons bekende kibbeling.
5 from 1 vote
Cuisine Amerikaans
Servings 6 personen

Ingrediënten
  

Remouladesaus

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 theelepels mierikswortel
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel jalapeño peper plakjes
  • 1 scheutje tabasco

Clam cakes

  • 300 gram mosselen
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 1 kop karnemelk
  • 1/2 kop visbouillon
  • 3 eieren
  • 3 koppen zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1 flesje bier b.v. budweiser

Instructies
 

Remouladesaus maken

  • Meng 3 el mayonaise met 1 el mosterd, 1 tl mierikswortel, 1 el zoet paprikapoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 el jalapeño peper plakjes met vocht en een scheutje tabasco. Meng door elkaar met een garde tot een gladde saus.

Clam cakes

  • Maak 300 gram mosselen klein in de keukenmachine, maar maal het niet pulp. Het moeten stukjes blijven. Je kunt het ook fijnhakken met een mes.
    Verhit een hittebestendige pan een flinke laag zonnebloemolie.
    Mix in de keukenmachine (of met een handmixer) een kop karnemelk, een halve kop visbouillon en 3 eieren.
    Voeg 3 koppen zelfrijzend bakmeel en 1 tl zout toe en meng er doorheen. Voeg terwijl de machine draait een flinke scheut bier toe.
    Controleer of het beslag niet te vloeibaar is. Als dit het geval is voeg je extra bakmeel toe en meng dit er doorheen.
    Meng tot slot de gehakte mosselen er doorheen.
    Controleer of de olie heet genoeg is door er een stukje brood in te dopen. Als dit gaat bruisen is de olie heet gneoeg. Zet de hittebron nu ietsje lager zodat het olie niet heter gaat worden. Je hebt anders de kans dat de buitenkant van de clam cakes al bruin en knapperig is, maar de binnenkant nog niet gaar.
    Maak met 2 eetlepels een klein bolletje van het beslag en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden. Bak ± 6 bolletjes tegelijk. Laat de bolletjes 5 tot 6 minuten bakken.
    Haal de clam cakes met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    Herhaal deze stappen tot het beslag op is.
    Serveer de clam cakes op een groot rond bord met de remouladesaus in een schaaltje in het midden.

Video

TIP

Ook lekker uit de USA: Jambalaya met chorizo en gamba’s
Jambalaya zoals in Louisiana USA Cajun food
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rhode Island Clam Cakes. Mosselen in een krokant jasje.
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp