Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Rhode Island Clam Cakes. Mosselen of schelpen in een krokant jasje.

Rhode Island Clam Cakes

Clam cakes, ook wel bekend als clam fritters zijn een populaire snack aan de Noord-Oost kust van Amerika. Rhode Island, Massachusetts en Maine. Je vind ze vaak bij zogenaamde 'roadside stands' en het is eigenlijk hét streetfood van deze streek. Een clam cake is een gefrituurd bolletje van bierbeslag gevuld met mosselen (of schelpenvlees). Deze worden in olie gebakken tot ze goudbruin en knapperig van buiten zijn. In combinatie met een heerlijk fris en pittige remouladesaus serveer je hiermee eens een heel andere snack dan de voor ons bekende kibbeling.
5 from 1 vote
Cuisine Amerikaans
Servings 6 personen

Ingrediënten
  

Remouladesaus

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 theelepels mierikswortel
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel jalapeño peper plakjes
  • 1 scheutje tabasco

Clam cakes

  • 300 gram mosselen
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 1 kop karnemelk
  • 1/2 kop visbouillon
  • 3 eieren
  • 3 koppen zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1 flesje bier b.v. budweiser

Instructies
 

Remouladesaus maken

  • Meng 3 el mayonaise met 1 el mosterd, 1 tl mierikswortel, 1 el zoet paprikapoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 el jalapeño peper plakjes met vocht en een scheutje tabasco. Meng door elkaar met een garde tot een gladde saus.

Clam cakes

  • Maak 300 gram mosselen klein in de keukenmachine, maar maal het niet pulp. Het moeten stukjes blijven. Je kunt het ook fijnhakken met een mes.
    Verhit een hittebestendige pan een flinke laag zonnebloemolie.
    Mix in de keukenmachine (of met een handmixer) een kop karnemelk, een halve kop visbouillon en 3 eieren.
    Voeg 3 koppen zelfrijzend bakmeel en 1 tl zout toe en meng er doorheen. Voeg terwijl de machine draait een flinke scheut bier toe.
    Controleer of het beslag niet te vloeibaar is. Als dit het geval is voeg je extra bakmeel toe en meng dit er doorheen.
    Meng tot slot de gehakte mosselen er doorheen.
    Controleer of de olie heet genoeg is door er een stukje brood in te dopen. Als dit gaat bruisen is de olie heet gneoeg. Zet de hittebron nu ietsje lager zodat het olie niet heter gaat worden. Je hebt anders de kans dat de buitenkant van de clam cakes al bruin en knapperig is, maar de binnenkant nog niet gaar.
    Maak met 2 eetlepels een klein bolletje van het beslag en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden. Bak ± 6 bolletjes tegelijk. Laat de bolletjes 5 tot 6 minuten bakken.
    Haal de clam cakes met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    Herhaal deze stappen tot het beslag op is.
    Serveer de clam cakes op een groot rond bord met de remouladesaus in een schaaltje in het midden.

Video

TIP

Ook lekker uit de USA: Jambalaya met chorizo en gamba’s
Jambalaya zoals in Louisiana USA Cajun food
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rhode Island Clam Cakes. Mosselen in een krokant jasje.
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp