Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Vegetarisch eten in India

India is een land dat bekend staat om zijn rijke culinaire tradities en diversiteit aan gerechten. Vegetarisch eten heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in de Indiase keuken vanwege religieuze en culturele overtuigingen, zoals het hindoeïsme en jaïnisme, waarin het respecteren van het leven van dieren centraal staat. Vegetarisch eten is dan ook wijdverspreid en gemakkelijk verkrijgbaar in India.

Een populair vegetarisch gerecht in India is Chana Saag Masala. Chana verwijst naar kikkererwten, terwijl “saag” groene bladgroenten betekent. Masala staat voor een mengsel van kruiden en specerijen. Chana Saag Masala is een heerlijk gerecht dat een perfecte balans biedt tussen eiwitten uit kikkererwten en voedingsstoffen uit groene bladgroenten.

Het recept voor Chana Saag Masala kan variëren afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeuren, maar over het algemeen bevat het gerecht gekookte kikkererwten, gemengd met een pittige saus op basis van tomaten, uien en een verscheidenheid aan specerijen. De groene bladgroenten, zoals spinazie, mosterdblad of boerenkool, worden toegevoegd aan de saus om het gerecht een heerlijke smaak en voedingswaarde te geven.

Chana Saag Masala wordt vaak geserveerd met rijst of platbrood, zoals roti of naan. Het is een voedzaam gerecht dat rijk is aan plantaardige eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. De combinatie van kikkererwten en groene bladgroenten zorgt voor een gezonde maaltijd die een goede bron van energie is.

Traditionele Indiase specerijen

Naast de voedingswaarde is Chana Saag Masala ook geliefd vanwege de rijke smaken die afkomstig zijn van de kruiden en specerijen. Traditionele Indiase specerijen zoals komijn, koriander, kurkuma, garam masala en chili worden vaak gebruikt om het gerecht op smaak te brengen en een uniek aroma te geven. Deze combinatie van smaken maakt Chana Saag Masala tot een heerlijke en bevredigende maaltijd voor vegetariërs en niet-vegetariërs.

Als je India bezoekt, zul je merken dat vegetarisch eten gemakkelijk verkrijgbaar is en dat er een breed scala aan heerlijke gerechten is om van te genieten. Chana Saag Masala is slechts een voorbeeld van de vele smakelijke vegetarische opties die je in India kunt proeven. Het is een gerecht dat de rijke culinaire tradities van het land weerspiegelt en tegelijkertijd een gezonde en smakelijke keuze biedt voor vegetarische liefhebbers.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken

Chana Saag Masala. Vegetarische Kikkererwten Spinazie Curry.

In mijn zoektocht naar lekkere vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist ontdekte ik dit lekkere Indiase gerecht. Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.
No ratings yet
Cuisine Indiaas
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 scheutje kokosolie
  • 1 ui
  • 1 el madras curry
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • ½ limoen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 4 aardappels
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 scheutje sojasaus
  • 1 blik kikkererwten
  • 200 gram spinazie
  • feta of witte kaas
  • Hindoestaanse mango chutney
  • verse koriander

Instructies
 

  • Snij 1 ui in kwarten en snij daarna de kwarten in reepjes. Verhit een scheutje kokosolie en fruit de ui hier een paar minuten in.
  • Snij een stukje gember van 1 cm in 4 stukjes en pers de stukjes uit met een knoflookpers. Voeg de gember toe.
  • Pers 2 teentjes knoflook uit en voeg toe.
  • Voeg 1 el madras curry, 1 tl kurkuma, 1 tl komijnpoeder en 1 tl chilivlokken toe. Meng erdoor. Knijp het sap van een halve limoen erbij uit.
  • Voeg 1 blik tomatenblokjes toe en verkruimel 1 groentebouillonblokje erboven.
  • Schil 4 aardappels. Snij ze in dobbelsteentjes en meng door de curry.
  • Voeg 250 ml kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook.
  • Zodra het kookt zet de hittebron laag en laat je de curry met de deksel op de pan een half uur rustig pruttelen.
  • Voeg na een half uur een scheutje sojasaus toe en een blik kikkererwten.
  • Snij 200 gram spinazie in kleinere stukjes, voeg toe en laat het met de deksel op de pan een beetje slinken.
  • Roer alles nog even goed door en schep de curry dan in een diep bord of een kom. Verkruimel om te garneren een beetje feta of witte kaas erboven. Doe er een lepel Hindoestaanse mango chutney bij en garneer met een paar takjes koriander.

Video

TIP

Probeer ook eens deze vegetarische curry: Dal Bhat Curry
Dal-Bhat-curry-uit-India-en-Nepal
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

How to make Chana Saag Masala from India
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp