Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Captains-Dinner.-Ouderwets-comfort-food

Captains Dinner

Captains Dinner is een gerecht wat ver terug gaat. Het is ontstaan in de tijd dat VOC schepen naar Oost-Indië en Kaap de Goede Hoop vaarden. Aan boord was er voor de bemanning alleen geconserveerd voedsel voorradig, maar niet voor de kapitein. Die kreeg wel goed te eten, met verse groenten en vlees. Zo is dus Captains DInner ontstaan. Letterlijk, het diner voor de kapitein.
Vandaag de dag is deze maaltijd met kapucijners, prei, spek en worstvlees nog steeds heerlijk. Geweldlg ouderwets Comfort Food noem ik het. En heel snel klaar, dus een ideaal gerecht als je 's avonds laat thuis komt uit je werk.
No ratings yet
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram krieltjes
  • 1 klontje ghee of boter
  • 1 stukje ontbijtspek gerookt ± 240 g
  • 2 varkensbraadworsten
  • 1 ui
  • 1 tl karwijzaad kummel
  • 1 blik kapucijners 800 gram
  • 1 prei
  • 300 gram diepvriesdoperwten
  • Zout en peper
  • Amsterdamse uitjes of zilveruitjes
  • Piccalilly

Instructies
 

Captains Dinner

  • Was 500 gram krieltjes en snij ze doormidden. Kook de krieltjes in gezouten water in ± 15 minuten gaar.
  • Snij 1 stukje gerookt ontbijtspek van ± 240 gram in reepjes. Verhit een klontje ghee (of boter) en bak hier de ontbijtspek in.
    Haal van 2 varkensbraadworsten het vel af, breek de worsten in stukjes en bak mee met het spek.
    Snij intussen 1 ui in halve ringen en voeg toe samen met 1 tl karwijzaad (kummel).
    Snij 1 prei in de lengte doormidden en was de prei onder stromend water. Snij de prei in ringen en voeg toe. Laat de prei nog 5 minuten bovenop liggen, zodat de spek en worst wat meer uit kan bakken. Roer het daarna door elkaar.
  • Laat 1 blik kapucijners van 800 gram uitlekken en voeg toe. Voeg tevens 300 gram diepvriesdoperwten, roer alles door elkaar en laat het warm worden.
    Breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper.

Serveren

  • Schep een opscheplepel krieltjes in een diep bord. Schep er een paar lepels kapucijners met spek bovenop. Garneer met Amsterdamse uitjes en piccalilly.

Video

TIP

Maak ook eens een lekkere boerenkoolstoof met witte bonen
Boerenkoolstoof-met-witte-bonen en gepocheerd ei
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Captains-Dinner.-Ouderwets-comfort-food met kapucijners en spek
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp