Waarom een antipasti plank perfect is voor kerst

Kerst draait voor mij om gezelligheid, samen eten en vooral: géén stress. En de laatste jaren zie je het steeds vaker in restaurants – het shared diner. Grote schalen op tafel, meerdere kleine gerechtjes en iedereen die pakt waar hij zin in heeft. Die ontspannen, warme sfeer wilde ik dit jaar graag naar mijn eigen kerstdiner brengen. Daarom trappen we mijn driedelige kerstserie af met deze feestelijke antipasti plank kerst, die ik in de video ook mijn Shared Xmas Starter noem.

Deze antipasti plank kerst is ideaal als shared xmas starter en volledig vooraf te bereiden

Wat ik zo fijn vind aan een shared voorgerecht, is dat het de toon zet voor de hele avond. Zodra je deze rijk gevulde plank op tafel zet, zie je mensen automatisch naar elkaar toeschuiven. Handen reiken naar dezelfde bruschetta, iemand schuift een olijfje door, iemand anders snijdt nog een stukje kaas af. Het breekt het ijs, zorgt voor interactie en geeft direct een huiselijke warmte. En… alles is vooraf te maken, waardoor jij als gastheer of gastvrouw gewoon kunt meegenieten.

Wat zit er op deze shared xmas starter?

Een goede antipasti plank draait om variatie, kleur en balans. Op mijn kerstplank combineer ik klassieke Italiaanse smaken zoals vitello tonnato, bocconcini caprese, prosciutto, salami en grana padano met feestelijke elementen zoals vijgen, walnoten, aromatische knoflookolijven, zongedroogde tomaat, kruidige feta en knapperig stokbrood. Alles bij elkaar vormt het een prachtige plank die eruitziet alsof je zo in een trattoria bent binnengestapt, maar dan met een vleugje kerst.

Prosciutto mooi vouwen: zo maak je feestelijke hamroosjes

In de video laat ik precies zien hoe je de plank samenstelt en hoe je ervoor zorgt dat het geheel niet rommelig maar juist uitnodigend oogt. Je leert bijvoorbeeld hoe je een mooie, romige tonijnmayonaise maakt voor de vitello tonnato – met dat perfecte evenwicht tussen fris, zout en umami. Ook laat ik je zien hoe je prosciutto kunt vouwen tot kleine bloemetjes, waardoor je plank direct feestelijk en verzorgd oogt zonder dat het extra werk kost.

Een kerstdiner zonder stress

Het fijne aan deze antipasti plank is dat hij volledig vooraf voorbereid kan worden. Ideaal voor kerst, wanneer je liever met een glas wijn aan tafel zit dan nog in de keuken staat. Leg de plank vlak voor het serveren op tafel en je hebt een voorgerecht waar iedereen blij van wordt. En wil je het nog feestelijker maken? Serveer er dan kleine lepeltjes carpaccio bij, gegarneerd met rucola en Parmezaan.

Of je nu een volledige 3-gangen shared diner serveert (zoals in mijn kerstserie) of gewoon een losstaand voorgerecht zoekt: deze antipasti plank kerst past altijd. Hij is kleurrijk, smaakvol, makkelijk én gezellig – precies wat deze tijd van het jaar zo magisch maakt.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Antipasti plank kerst met vitello tonnato, caprese, vleeswaren en kaas.

Shared Xmas Starter

Deze antipasti-plank is ideaal als voorgerecht: luchtig, feestelijk en volledig vooraf klaar te maken. Denk aan Italiaanse vleeswaren, gemarineerde groenten, kazen, pesto, olijven, brood, bruschetta en kleine hapjes waarmee je direct een heerlijke kerstsfeer neerzet.
No ratings yet
Course Voorgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • een grote borrelplank of meerdere met meer gasten
  • staafmixer

Ingrediënten
  

Vitello Tonnatto

  • 6 eetlepels mayonaise
  • een blikje tonijn mét olijolie
  • 3 ansjovisfilets
  • 2 eetlepels kappertjes
  • peper en zout
  • een pakje fricandeau
  • kervel of peterselie

Caprese a bocconcini

  • cherry tomaatjes
  • mini mozzarella
  • balsamico crema
  • verse basilicum

Prosciutto & Carpaccio vouwen

  • een pakje prosciutto (bv prosciutto di Parma of Serrano)
  • een pakje carpaccio (met saus, kaas en pijnboompitjes)

Diversen

  • een bakje knoflook olijven met zongedroogde tomaat
  • een bakje gekruide feta in olijfolie
  • salami (harde worst)
  • vers of afbakstokbrood/ciabatta
  • verse of gedroogde vijgen
  • druiven
  • walnoten
  • een stuk grana padano
  • rucola

Instructies
 

Vitello Tonnatto

  • Doe 6 eetlepels mayonaise in een maatbeker. Voeg een blikje tonijn mét olijolietoe + 3 ansjovisfilets, 2 eetlepels kappertjes en peper en zout. Zet de staafmixer erop en pureer het tot een gladde saus. Kijk of het vloeibaar genoeg is om te schenken en roer er anders extra olijfolie door.
  • Maak rolletjes van een pakje fricandeau en leg ze op de borrelplank. Giet de tonijnmayonaise erover en bestrooi met extra kappertjes en gehakte kervel of peterselie.

Caprese a bocconcini

  • Zet een schaaltje in het midden van de borrelplank. Snij cherry tomaatjes door de helft en leg ze met de opengesneden kant naar boven in het schaaltje. Leg er bolletje mini mozzarella op. Maak strepen van balsamico crema eroverheen. Garneer met blaadjes verse basilicum.

Prosciutto & Carpaccio vouwen

  • Haal de plakjes van een pakje prosciutto (bv prosciutto di Parma of Serrano) los. Vouw een plakje eerst in de breedte voor ⅓ naar binnen toe.
  • Zigzag daarna de lange kanten naar binnen toe en vorm met je vingers een soort bloemetje. Leg de gevouwen prociutto op de borrelplank.
  • Leg de gevouwen prociutto op de borrelplank.
  • Neem een pakje carpaccio (met saus, kaas en pijnboompitjes) en vouw de plakjes carpaccio op dezelfde manier als de prociutto. Strooi de saus, Parmezaanse kaas en pijnboompitjes over de carpaccio.

Diversen

  • Zet er een bakje met een bakje knoflook olijven met zongedroogde tomaat en een bakje gekruide feta in olijfolie bij.
  • Snij een salami (harde worst) in dunne plakjes en leg er dakpansgewijs bij.
  • Bak een vers of afbakstokbrood/ciabatta knapperig in de oven, snij in plakken en leg de plakken er dakpansgwijs bij.
  • Als je verse vijgen hebt kunnen kopen, snij je deze één keer door en leg je ze erbij. Als je gedroogde vijgen hebt, leg je er gewoon een handje bij.
  • Leg er een trosje druiven bij.
  • Strooi een paar handjes walnoten.
  • Snij plakjes van een stuk grana padano en leg er dakpansgwijs bij.
  • Garneer de borrelplank met blaadjes rucola

Video

TIP

Een heerlijk kerst hoofdgerecht: Sous-Vide gegaarde kalkoen
Sous Vide kerstkalkoen met cranberrysaus recept
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Christmas antipasti platter with vitello tonnato, caprese, meats and cheeses.
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp