Een combinatie van eenvoud en elegantie

Japan staat bekend om zijn verfijnde desserts – klein van formaat, maar groots in smaak. Deze Japanse matcha mini cheesecakes passen daar perfect in. Waar wij in Europa vaak kiezen voor machtige taarten, draait het in Japan om balans en subtiliteit. Romig, zoet en met de aardse diepte van matcha: dit dessert is een combinatie van eenvoud en elegantie.

De bodem maak je van gemalen Oreo’s, die zorgen voor een licht zoutige crunch die prachtig contrasteert met de zachte vulling. De romige laag bestaat uit Griekse yoghurt met rietsuiker, matcha poeder en een beetje agar agar – een plantaardig alternatief voor gelatine dat veel gebruikt wordt in Aziatische desserts. Het resultaat? Een zijdezachte structuur die smelt op je tong.

Een lust voor het oog

Bovenop komt een dun laagje geschaafde witte chocolade, die het geheel net dat extra vleugje luxe geeft. Deze mini cheesecakes zijn niet alleen heerlijk, maar ook een lust voor het oog: subtiel groen van de matcha, met een witte topping die doet denken aan de eerste sneeuw in Kyoto.

No Bake cheesecake

Het mooie van dit recept is dat het zonder oven gemaakt wordt en dat je het gemakkelijk kunt aanpassen. Voor een vegetarische of lichtere versie kun je plantaardige yoghurt gebruiken of een natuurlijke zoetstof in plaats van rietsuiker. En als je matcha niet kunt vinden, werkt cacaopoeder verrassend goed als alternatief.

Of je nu indruk wilt maken tijdens een diner of gewoon een rustig moment wilt vieren met een kop groene thee – deze matcha mini cheesecakes brengen een stukje Japan bij je thuis.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
No bake Romige matcha desserttaartjes met Oreo bodem

Japanse Matcha Mini Cheesecakes

Kleine romige taartjes met Oreo-bodem, yoghurt en matcha – zoet, fris en aards tegelijk. Makkelijk te maken en onweerstaanbaar lekker!
No ratings yet
Course Dessert
Cuisine Japanese, Japans
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 4 Kookringen

Ingrediënten
  

  • 150 gram Oreo koekjes Of Neo van de LIDL
  • een stukje roomboter van ± 25 gram
  • 3 afgestreken theelepels agar agar
  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 5 eetlepels rietsuiker
  • 1 a 2 eetlepels matcha poeder
  • 1 theelepel pandan essence
  • een stukje witte chocolade

Voor methode met gelatine

  • 6 blaadjes gelatine

Instructies
 

  • Maak 150 gram Oreo koekjes fijn in de Foodprocessor. Smelt een stukje roomboter van ± 25 gram in de magnetron of een steelpan en meng met het Oreo kruim.
  • Zet 4 kookringen klaar in een klein ovenschaaltje of een bord en vul de kookringen met het Oreo kruim. Druk het kruim stevig aan (ik gebruikte een caparinha stamper) en zet de ringen in de koelkast.

Methode met Agar Agar

  • Verhit een klein scheutje water van ± 100 ml. Voeg daar 3 afgestreken theelepels agar agar aan toe. Het is belangrijk dat je niet teveel toevoegt want agar agar heeft een hoge bindkracht en anders worden de desserts te stijf. Zet de hittebron laag en laat het 1 minuut zachtjes koken. Roer er dan 500 gram Griekse yoghurt door en zorg dat het goed gemengd is met. de agar agar. Roer er 5 eetlepels rietsuiker door (je kunt desgewenst ook honing of een zoetstof zoals stevia gebruiken) en 1 a 2 eetlepels matcha poeder
    Optioneel: Voor een heldere groene kleur kun je er 1 theelepel pandan essence doorheen mengen. Pandan essence is gemaakt van pandanbladeren en is een natuurlijke groene kleurstof.

Methode met gelatine

  • Je kunt ook gelatine gebruiken als je geen agar agar kunt vinden.
    Laat 5 minuten 6 blaadjes gelatine in water weken. Verwarm 500 gram Griekse yoghurt, voeg 5 eetlepels rietsuiker toe (je kunt desgewenst ook honing of een zoetstof zoals stevia gebruiken) en 1 a 2 eetlepels matcha poeder
    Roer 1 voor 1 de geweekte gelatine erdoor en meng het goed met een garde.
    Optioneel: Voor een heldere groene kleur kun je er 1 theelepel pandan essence doorheen mengen. Pandan essence is gemaakt van pandanbladeren en is een natuurlijke groene kleurstof.
  • Schenk matcha-vulling in de kookringen op de oreo-bodem en verdeel gelijk. Zet daarna de desserts 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Schaaf voor het serveren, met een scherp mes, kleine krullen van een stukje witte chocolade. Zet de desserts op een mooi bordje en garneer de bovenkant met de witte chocoladekrullen.

TIP

Ook lekker, Probeer eens deze New York Cheesecake
New-York-cheesecake-United-States
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Japanese matcha mini cheesecakes with white chocolate topping
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp