Met Spaghettipompoen koken

Het is oktober – de maand waarin de pompoenen in alle soorten en maten uit de moestuin komen. Een van mijn favorieten is de spaghettipompoen, een bijzondere soort met vruchtvlees dat, eenmaal gegaard, vanzelf uit elkaar valt in lange draden die doen denken aan spaghetti. In dit recept combineer ik die natuurlijke “pompoenspaghetti” met een klassieke bolognesesaus. Het resultaat? Een gerecht dat ergens tussen een lasagne, pasta en ovenschotel in zit – en dat bomvol smaak zit.

De spaghettipompoen zelf is heerlijk zacht en lichtzoet. Eerst halveer ik hem, verwijder de zaden en smeer de helften in met olijfolie, peper, zout en oregano. Na een half uurtje roosteren in de oven wordt het vruchtvlees perfect mals. Met een vork trek je er vervolgens die karakteristieke draden uit – een soort gezonde pasta, maar dan zonder tarwe of gluten.

Deze gevulde spaghettipompoen alla bolognese is het ultieme gerecht voor een koude herfstdag – warm, romig en bomvol Italiaanse smaken

Bolognesesaus maken

Daarna vul ik de pompoen met een bolognesesaus die ik opbouw met gehakt, ui, knoflook, tomatenblokjes en Italiaanse kruiden. De rijke tomatensaus vult de pompoen perfect aan, en met een royale laag Grana Padano en gesmolten mozzarella krijg je die heerlijke, draderige kaaslaag die je van een pizza kent. Even onder de grill en de bovenkant wordt goudbruin en bubbelend – pure comfortfood!

Vegetarische variant

💡 Tip: Wil je dit gerecht vegetarisch maken? Vervang het gehakt dan simpelweg door plantaardig rulgehakt. Alle smaken blijven behouden, maar je maakt er een lichtere, duurzame variant van. Het is een van die gerechten die bewijst dat vega eten absoluut niet saai hoeft te zijn.

Wat ik zelf zo leuk vind aan dit gerecht, is dat het simpel te maken is, maar er toch spectaculair uitziet. Je serveert de pompoenhelften gewoon in hun schil – ideaal voor een etentje of een gezellig herfstweekend. En voor wie geen spaghettipompoen kan vinden: je kunt het ook maken met flespompoen of courgette, al krijg je dan niet die typische “spaghetti-structuur”.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Gevulde spaghettipompoen alla bolognese uit de oven met gesmolten mozzarella

Gevulde Spaghettipompoen alla Bolognese

Het is weer pompoentijd! Met dit recept maak ik gevulde spaghettipompoen alla bolognese – een heerlijk en voedzaam herfstgerecht. De spaghettipompoen wordt eerst geroosterd met olijfolie, oregano, peper en zout, waarna het vruchtvlees met een vork tot dunne “spaghetti” wordt getrokken. Daarna vul ik hem met een rijke bolognesesaus van gehakt, tomaat en Italiaanse kruiden, en werk het af met Grana Padano en mozzarella. Even onder de grill – en je krijgt die heerlijke, draderige gesmolten kaas waar je instant blij van wordt.
👉 Liever vega? Maak dit gerecht met plantaardig rulgehakt – net zo lekker en perfect voor een vegetarische maaltijd!
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 2 grote eters

Ingrediënten
  

  • 300 gram diepvriesspinazie
  • een spaghettipompoen
  • olijfolie
  • zout en peper
  • oregano
  • 300 gram gehakt of plantaardige rulstukjes
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • een blik gepelde tomaten
  • een stukje grana padano
  • 2 bollen mozzarella
  • verse basilicum

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat 300 gram diepvriesspinazie ontdooien.
  • Snij een spaghettipompoen met een scherp mes doormidden. Haal met een lepel de pitten en draden uit de binnenkant. Smeer de binnenkant in met olijfolie en bestrooi met zout en peper en 1 tl oregano. Snij met een mesje de binnenkant een paar keer in en leg de pompoenhelften met de binnenkant naar boven in een ovenschaal. Zet de ovenschaal een half uur in de voorverwarmde oven.
  • TIP: Als je geen spaghettipompoen kunt vinden in de winkel, kun je ook een andere soort pompoen gebruiken. De structuur is anders, maar het gaat tenslotte om de smaak.
  • In de tussentijd kun je de vulling maken. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak daar 300 gram gehakt of plantaardige rulstukjes in. Snipper 1 grote ui en laat meebakken. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Laat de ui en knoflook een paar minuten fruiten en voeg dan 1 tl oregano en 1 tl gerookt paprikapoeder toe. Gooi de inhoud van een blik gepelde tomaten in de pan en knijp de tomaten met je handen fijn. Je kunt ook een blik tomatenblokjes gebruiken, dan is dat fijnknijpen niet nodig. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Na een half uur kun je de pompoenhelften uit de oven halen. Schraap de binnenkanten, over de lengte, met een vork tot sliertjes. Bij werd het meer een vermicelli structuur dan spaghetti, maar dat maakt niet uit. Als je maar sliertjes krijgt.
  • Knijp het water van de ontdooide spinazie met je handen uit en verdeel de spinazie over de binnenkant, op de pompoensliertjes. Schep de tomaten-gehakt-vulling daarop. Schaaf plakjes van een stukje grana padano en verdeel erover. Scheur 2 bollen mozzarella met je vingers in stukjes en verdeel erover. Per helft een bol mozzarella.
  • Zet de grill van de oven aan en zet de ovenschaal met pompoen onder de grill. Laat het grillen tot de mozzarella helemaal gesmolten is en het bruine plekjes begint te vertonen.
    Alas je het langer laat grillen, dan wordt de mozzarella in z'n totaliteit bruin en krokant. Ook wel lekker maar je kunt dan niet meer van die lange draden trekken.
  • Haal de ovenschaal na het grillen uit de oven en garneer de pompoen met blaadjes verse basilicum.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Baked spaghetti squash alla bolognese topped with melted mozzarella
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp