Het is oktober – de maand waarin de pompoenen in alle soorten en maten uit de moestuin komen. Een van mijn favorieten is de spaghettipompoen, een bijzondere soort met vruchtvlees dat, eenmaal gegaard, vanzelf uit elkaar valt in lange draden die doen denken aan spaghetti. In dit recept combineer ik die natuurlijke “pompoenspaghetti” met een klassieke bolognesesaus. Het resultaat? Een gerecht dat ergens tussen een lasagne, pasta en ovenschotel in zit – en dat bomvol smaak zit.
De spaghettipompoen zelf is heerlijk zacht en lichtzoet. Eerst halveer ik hem, verwijder de zaden en smeer de helften in met olijfolie, peper, zout en oregano. Na een half uurtje roosteren in de oven wordt het vruchtvlees perfect mals. Met een vork trek je er vervolgens die karakteristieke draden uit – een soort gezonde pasta, maar dan zonder tarwe of gluten.
Daarna vul ik de pompoen met een bolognesesaus die ik opbouw met gehakt, ui, knoflook, tomatenblokjes en Italiaanse kruiden. De rijke tomatensaus vult de pompoen perfect aan, en met een royale laag Grana Padano en gesmolten mozzarella krijg je die heerlijke, draderige kaaslaag die je van een pizza kent. Even onder de grill en de bovenkant wordt goudbruin en bubbelend – pure comfortfood!
💡 Tip: Wil je dit gerecht vegetarisch maken? Vervang het gehakt dan simpelweg door plantaardig rulgehakt. Alle smaken blijven behouden, maar je maakt er een lichtere, duurzame variant van. Het is een van die gerechten die bewijst dat vega eten absoluut niet saai hoeft te zijn.
Wat ik zelf zo leuk vind aan dit gerecht, is dat het simpel te maken is, maar er toch spectaculair uitziet. Je serveert de pompoenhelften gewoon in hun schil – ideaal voor een etentje of een gezellig herfstweekend. En voor wie geen spaghettipompoen kan vinden: je kunt het ook maken met flespompoen of courgette, al krijg je dan niet die typische “spaghetti-structuur”.


Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.