Wat is Bibimbap?

Bibimbap is een van de bekendste gerechten uit de Koreaanse keuken – en toch bestaat er geen vast recept voor. Het woord ‘bibimbap’ betekent letterlijk “gemixte rijst”, en dat zegt eigenlijk alles: je begint met warme rijst en vult die aan met een bonte verzameling aan groenten, ei, saus en eventueel vlees of tofu.

Wat Bibimbap zo bijzonder maakt, is dat het zich aanpast aan wie het maakt. In Korea is het een gerecht dat je tegenkomt in restaurants, maar ook gewoon thuis – vaak als restjesgerecht, waarbij je alles wat je nog hebt op smaakvolle wijze combineert.

Wat wél altijd terugkomt in Bibimbap:

• Een kleurrijke presentatie
• Veel verse of kort gebakken groenten
• Een ei bovenop (rauw of gebakken)
• Pittige saus op basis van gochujang
• Alles door elkaar geroerd nét voor je gaat eten

In de Koreaanse eetcultuur draait veel om balans: zoet, zout, zuur, pittig en umami. Bibimbap belichaamt dat volledig – én je kunt er eindeloos mee variëren.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bibimbap uit Zuid Korea

Koreaanse Bibimbap

Bibimbap is misschien wel het bekendste gerecht uit de Koreaanse keuken – en tegelijkertijd bestaat er niet één vaste manier om het te maken.Het woord betekent letterlijk “gemixte rijst”, en dat is precies wat het is: een kom warme rijst met allerlei groenten, ei, pittige saus (gochujang) en vaak nog vlees of tofu. Alles wordt vlak voor het eten door elkaar geroerd – smaken, texturen en kleuren komen dan pas écht samen.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Aziatisch, Zuid Korea
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram witte rijst
  • 1 bol knoflook
  • 4 tabletten runderboullion
  • 125 gram taugé of meer
  • zout
  • sesamolie
  • 4 handjes spinazie
  • geroosterde sesamzaadjes
  • 2 wortels
  • 1 babyrettich
  • zonnebloemolie
  • een courgette
  • een bosui
  • 500 gram gehakt
  • sojasaus bv Kikkoman
  • 1 eetlepel honing
  • 4 eieren
  • kimchi
  • go-chu-jang

Instructies
 

  • Kook 400 gram witte rijst voor 4 personen. Of stoom het in een rijststomer.
  • Plet de teentjes van 1 bol knoflook onder je mes en haal de schilletjes eraf. Pers de teentjes uit en doe de uitgeperste knoflook in een schaaltje.
  • Maak 2 liter bouillon met 4 tabletten runderboullion.
  • Blancheer 125 gram taugé (of meer) in de boullion voor 1 a 2 minuten. Schep de taugé eruit met een schuimspaan in een schaaltje. Meng 1 tl van de uitgeperste knoflook door de taugé, een beetje zout en een klein scheutje sesamolie. Hou het schaaltje warm in een oven op 80 graden of een warmhoudlade.
  • Blancheer 4 handjes spinazie in de boullion voor 1 a 2 minuten. Schep de spinazie eruit met een schuimspaan en leg het op een snijplank. Snij de spinazie grof met je mes. Doe in een schaaltje en meng 1 tl van de uitgeperste knoflook door de taugé, een beetje zout, een klein scheutje sesamolie en 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes. Hou het schaaltje warm in een oven op 80 graden of een warmhoudlade.
  • Schil of schrap 2 wortels. Snij de wortels in schuine plakjes en snij de plakjes juliënne (in lucifers). Snij de halve 1 babyrettich in plakjes en snij de plakjes juliënne. Verhit een scheutje zonnebloemolie en roerbak de wortel en rettich. Voeg een theelepel uitgeperste knoflook toe en een beetje zout. Doe in een schaaltje en hou het schaaltje warm in een oven op 80 graden of een warmhoudlade.
  • Snij een halve een courgette in plakjes en snij de plakjes juliënne. Snij een bosui in rigetjes. Verhit opnieuw een scheutje zonnebloemolie en roerbak de courgette en bosui. Voeg een theelepel uitgeperste knoflook toe en een beetje zout. Doe in een schaaltje en hou het schaaltje warm in een oven op 80 graden of een warmhoudlade.
  • Verhit in dezelfde pan een scheutje zonnebloemolie en bak 500 gram gehakt rul. Voeg 2 tl uitgeperste knoflook toe, een scheut sojasaus, een beetje sesamolie, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes toe. Roer alles goed door elkaar, zet de hittebron laag en laat zachtjes bakken tot gebruik.
  • Bak 4 spiegeleitjes van 4 eieren. Gebruik bij voorkeur een spiegelei-pannetje waar je er 4 tegelijk in kan bakken.

Serveren

  • Schep 2 opscheplepels gekookte rijst in het midden van een diep bord. Rankschik rondom de rijst een schep taugé, de wortel en rettich, de spinazie, de courgette en bosui en het gehakt. Schep er een lepel kimchi bij en een lepel go-chu-jang (Koreaanse pittige saus). Leg een spiegelei in het midden en besprenkel het geheel met sesamolie, sojasaus en geroosterde sesamzaadjes.
  • Eenmaal geserveerd kan iedereen zijn bord helemaal door elkaar mengen en dan lekker eten.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Japanse Ramen
Een kom met Japanse ramen noodles, spicy kip en romige knoflooksaus, gegarneerd met bosui en taugé
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

RECIPE FOR KOREAN BIBIMBAP
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp