Wat zijn Dan Dan Noodles?

Dan Dan Noodles (of Dandanmian) is een streetfoodklassieker uit de Chinese provincie Sichuan – pittig, aromatisch en ronduit verslavend. Het gerecht bestaat uit noedels in een kruidige saus met chili-olie, knoflook, sesampasta en gebakken gehakt. De typische kick komt van Sichuan-peper, die zorgt voor een tintelend mondgevoel dat je nergens anders tegenkomt.

Alternatieven voor moeilijk verkrijgbare ingrediënten

Tijdens mijn reis door de Chinese keuken heb ik een toegankelijke versie gemaakt, met slimme alternatieven voor lastig te vinden ingrediënten. Zo kun je deze Dan Dan Noodles ook thuis maken – mét karakter, maar zonder dat je eerst een speciaalzaak hoeft te zoeken.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Dan Dan Noodles in een kom met gehakt, bosui en pittige chili-olie

Dan Dan Noodles

Dan Dan Noodles is een van de bekendste streetfoodgerechten uit de Chinese Sichuan-keuken – beroemd om zijn pittige saus, krachtige aroma’s en tintelende hitte. Ik maak een toegankelijke versie van dit klassieke gerecht, met slimme alternatieven voor ingrediënten die lastig te vinden zijn. Zo kun je thuis gewoon aan de slag, zonder dat je naar een Aziatische supermarkt hoeft.
De Sichuan-keuken, afkomstig uit het zuidwesten van China, staat bekend om haar uitgesproken smaken: chili, knoflook, gember, zwarte azijn, en natuurlijk Sichuan-peper, die zorgt voor dat typische prikkelende gevoel op je tong (má là). Het is een keuken die draait om contrasten – pittig en zacht, zout en zuur, warm en fris – allemaal in één gerecht.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Lunch
Cuisine Aziatisch, Chinees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Saus

  • 2 volle eetlepels Sichuan peperkorrels
  • 12 eetlepels sojasaus
  • 4 theelepels Chiankian vinegar (zwarte rijstazijn) eventueel vervangen door: balsamico
  • 4 volle eetlepels rietsuiker
  • 2 theelepels Asi-No-Moto of MSG of Ve-Tsin
  • 4 eetlepels sesampasta of Tahini
  • 8 eetlepels (crispy) chiliolie

Topping

  • 800 gram speklappen
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 eetlepel maizena
  • Shaohsing Cooking Wine eventueel vervangen door: sherry
  • 1 eetlepel sesamolie
  • sojasaus
  • zonnebloemolie
  • een klein handje gedroogde chilipepers
  • 1 pakje pickled mustard greens eventueel vervangen door: augurken of zoetzure groenten
  • 4 bosuien
  • (crispy) chiliolie

Noodles

  • 4 nestjes Chinese noodles

Instructies
 

Saus maken

  • Verhit een koekenpan of wok zonder olie of boter en rooster hier 2 volle eetlepels Sichuan peperkorrels een paar minuten in. Haal de peperkorrels uit de pan en maak ze fijn in een vijzel (gebruik eventueel een foodprocessor of koffiemolentje hiervoor).
  • Verhit in dezelfde pan 12 eetlepels sojasaus, 4 theelepels Chiankian vinegar (zwarte rijstazijn) 4 volle eetlepels rietsuiker, 2 theelepels Asi-No-Moto, 4 eetlepels sesampasta, de gevijzelde Sichuan peper en 8 eetlepels (crispy) chiliolie. Roer door elkaar, laat de suiker oplossen en giet de saus in een kommetje.

Topping maken

  • Snij of hak 800 gram speklappen heel fijn. Iets grover dan gehakt.
  • Meng het het vlees met 1 theelepel zout, 1 eetlepel rietsuiker, 1 eetlepel maizena, 1 eetlepel maizena, 1 eetlepel Shaohsing Cooking Wine, 1 eetlepel sesamolie en 1 eetlepel sojasaus. Laat het 10 minuten intrekken.
  • Verhit intussen een scheut zonnebloemolie en bak hier een klein handje gedroogde chilipepers in. Dit is om de olie smaak te geven. Haal daarna de chili's met een schuimspaan uit de pan en bewaar in een kommetje. Je kunt deze chili's gebruiken om later over je kom noodles te strooien en het pittiger te maken.
  • Bak in dezelfde olie het gehakte vlees gaar en krokant. Je zult zien dat er veel vet uitloopt tijdens het bakken. Je kunt eventueel een aantal opscheplepels uit de pan scheppen om het minder vet te maken. Laat echter wel wat vet in de pan, dat vet heeft ook smaak.
  • Snij een 1 pakje pickled mustard greens fijn en laat dat meebakken met het vlees. Roer er 2 eetlepels sojasaus door en 2 eetlepels Shaohsing Cooking Wine.
  • Snij 4 bosuien in ringetjes en zet apart.

Noodles koken

  • Kook 4 nestjes Chinese noodles in 4 minuten gaar. Haal na 2 minuten de noodles met twee vorken uit elkaar. Giet af in een vergiet en spoel af met water, om plakken te voorkomen.

Serveren

  • Smeer 1 à 2 eetlepels van de saus over de bodem van een kommetje of bowl. Leg een handje gekookte noodles erop. Schep daar een paar lepels van het vlees op. Sprenkel een beetje (crispy) chiliolie aan de zijkanten van de bowl en garneer met flink wat bosuitjes. Eventueel kun je nog wat gehakte pinda's erover strooien.
  • Hoe mooi je bowl er ook uitziet, het is de bedoeling dat je alles door roert zodat alle smaken kunnen vermengen met elkaar. Eet bij voorkeur met eetstokjes.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Chinese Bjang Bjang Noodles
Zelfgemaakte Bjang Bjang noodles in een bowl met groenten, vlees en chili-olie
Keyword Aziatisch, Noedels, Noodles, Pittig, Roerbakken, Spicy
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Sichuan noedels met sesampasta, knoflook en prikkelende pepers
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp