Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

De boemboe is essentieel

Wat deze nasi goreng authentiek maakt, zijn de traditionele smaakmakers en ingrediënten die worden gebruikt. Het begint allemaal met gekookte rijst die vaak een beetje is afgekoeld of zelfs een dag oud is. Hierdoor wordt de rijst steviger en beter geschikt om te bakken.

Een essentieel onderdeel van nasi goreng is de kruidenpasta, ook wel bekend als boemboe. Deze pasta wordt gemaakt van fijngehakte ingrediënten zoals knoflook, sjalotjes, rode pepers, gember en trassi (garnalenpasta). Deze kruidenpasta wordt vervolgens gebakken in olie om de smaken vrij te laten komen.

Naast de kruidenpasta worden er vaak andere smaakmakers toegevoegd, zoals ketjap, rode peper, en limoenblaadjes. Deze ingrediënten geven de nasi goreng zijn kenmerkende smaak.

Talloze variaties in toevoegingen

Wat betreft de toevoegingen en bijgerechten, kunnen er talloze variaties zijn. Vaak worden er groenten zoals wortels, erwten, kool en lente-uitjes aan toegevoegd voor wat kleur en textuur. Daarnaast kan nasi goreng worden geserveerd met gebakken ei, plakjes komkommer, kroepoek en wat gebakken uitjes voor extra smaak.

Het leuke aan nasi goreng is dat je er ook restjes vlees, kip of garnalen aan kunt toevoegen. Dit maakt het een perfect gerecht om restjes op te maken en er toch iets heerlijks van te maken.

Authentieke Indonesische nasi goreng wordt meestal geserveerd met wat scherpe sambal of ketjap manis om de smaken nog meer te versterken. Het is een vullend en smaakvol gerecht dat geschikt is voor zowel lunch als diner.

Of je nu een liefhebber bent van de Indonesische keuken of gewoon op zoek bent naar een heerlijk en gemakkelijk te maken gerecht, authentieke Indonesische nasi goreng is zeker het proberen waard. Met zijn rijke smaken, diverse ingrediënten en veelzijdigheid is het een gerecht dat je keer op keer kunt genieten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken

Authentieke Nasi Goreng

De naam Nasi Goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied: "nasi", dat gekookte rijst betekent, en "goreng", dat gebakken betekent. Letterlijk dus: gebakken rijst. Er bestaan vele vormen van gebakken rijst maar het meest voorkomende is waar men de etensrestjes van de vorige dag opbakt met koud geworden gekookte rijst. Bij gebrek aan vlees of als aanvulling erop, wordt vaak ei toegevoegd. Het wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg. Lekker op smaak gebracht met kencur, trassie en limoenblad. En gegarneerd met een spiegelei, pinda's en gebakken uitjes. Simpel, snel en lekker.
No ratings yet
Cuisine Aziatisch, Indonesisch
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Wok

Ingrediënten
  

Boemboe

  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tl trassie
  • 1 rode peper
  • 1 el kencur

Nasi Goreng

  • 1 hoeveelheid gekookte en afgekoelde rijst
  • 6 eieren (2 om te klutsen en 4 voor de spiegeleieren)
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 blok tofu naturel ± 375 gram
  • zout en witte peper
  • 1 scheut ketjap asin
  • 4 à 6 ansjovis filets
  • 1 zak roerbakgroenten naar keuze
  • 2 kaffir limoenblaadjes
  • 1 scheut vissaus

Garnering

  • 1 klein zakje taugé voor garnering
  • 1 rode peper in ringetjes gesneden
  • vliespinda's
  • krokant gebakken uien bawang goreng

Instructies
 

Boemboe

  • Snij 2 sjalotten in stukjes en doe in je vijzel (of keukenmachine). Voeg 4 teentjes knoflook, een in stukjes gesneden rode peper, 1 tl trassie, 1 el kencur. Maak de ingrediënten fijn in de vijzel (of gebruik de keukenmachine).

Nasi Goreng

  • Klop 2 eieren los met een vork.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok en fruit hier de boemboe in voor ± 3 minuten. Schuif de boemboe aan de kant in je wok en bak het geklutste ei in de olie. Zodra het ei aan de randen begint te stollen kun je gaan roeren, zodat je stukjes scrambled egg krijgt. Veeg ook het ei aan de kant in je wok.
  • Knijp het vocht uit een blok tofu, brokkel de tofu in rulle stukjes en bak het in de olie. Breng de tofu op smaak met zout en witte peper. Roer er een scheut ketjap asin (zoute ketjap) door.
  • Roer alles door elkaar en maak een beetje ruimte in het midden van de wok. Voeg 4 à 6 ansjovis filets toe en laat ze een beetje smelten. De ansjovis zal je later niet meer terug vinden in je gerecht, maar heeft puur als functie een zoute smaak af te geven. Voeg 1 zak roerbakgroenten toe en roer alles door elkaar.
  • Snij de nerf uit 2 limoenblaadjes. Rol ze op en snij ze in hele dunne reepjes. Voeg de limoenbadreepjes toe + een scheut vissaus.
    Tip: Koop een zak kaffir limoenblaadjes uit de vriezer bij de toko of Aziatische supermarkt. Je kunt ze heel lang bewaren in je eigen vriezer. Dan heb je altijd wat op voorraad.
  • Voeg de gekookte afgekoelde rijst toe, roer alles goed door elkaar en bak de rijst lekker mee.
    Tip: In Indonesië gebruikt men de rijst die de vorige dag is gekookt. Dus als je een keer een maaltijd eet met witte rijst, kook dan wat meer zodat je de volgende dag nasi goreng kunt maken.
  • Bak per persoon een spiegelei in een klein pannetje.

Serveren

  • Schep de nasi goreng in een kom of diep bord. Leg een spiegelei erop. Garneer met verse taugé, ringetjes rode peper, vliespinda's en krokant gebakken uien (bawang goreng).

Video

TIP

Lekker om bij de Nasi Goreng zelfgemaakte Atjar Tjampoer te serveren. Kijk hier voor het recept.
Atjar-Tjampoer-maken lekkerder en gezonder
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Authentieke Indonesische nasi goreng van Bali
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Gado Gado Wrap
Gado Gado Wrap
Maak deze Gado Gado Wrap op de camping: ei, pindasaus, groente en sambal in een warme wrap. Snel, lekker en alles is houdbaar zonder koelkast!
Lees meer
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp