Een veelzijdige kookmethode

Een traybake, ook wel bekend als een bakplaatmaaltijd of bakplaatgerecht, is een eenvoudige en veelzijdige kookmethode waarbij alle ingrediënten op één bakplaat worden bereid. Het is een geweldige manier om een heerlijke maaltijd te bereiden met minimale inspanning en weinig afwas.

Het concept van een traybake is vrij eenvoudig. Je kiest een assortiment van je favoriete ingrediënten, zoals vlees, vis, groenten en aardappelen, en je legt ze op een bakplaat. Vervolgens kruid je ze naar smaak, voeg je wat olijfolie toe en meng je alles goed door elkaar. Daarna gaat de bakplaat de oven in en laat je de warmte zijn werk doen.

Eindeloos variëren

Wat zo geweldig is aan traybakes, is dat je eindeloos kunt variëren met ingrediënten en smaken. Je kunt kiezen voor klassieke combinaties zoals kip met aardappelen en groenten, of je kunt experimenteren met exotische smaken en kruiden. Het is ook een fantastische manier om restjes groenten en vlees op te maken, omdat je alles op één bakplaat kunt combineren.

Naast het gemak en de veelzijdigheid, heeft een traybake nog een voordeel: de smaken mengen zich tijdens het kookproces, waardoor je een heerlijk gerecht krijgt met een rijke en complexe smaak. De ingrediënten worden vaak knapperig aan de buitenkant en heerlijk sappig aan de binnenkant.

Al met al is een traybake een fantastische kookmethode die gemak, veelzijdigheid en heerlijke smaken combineert. Het is een geweldige manier om snel en eenvoudig een voedzame maaltijd op tafel te zetten zonder al te veel gedoe. Dus waarom zou je het niet eens proberen en je eigen creatieve traybake samenstellen? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Indiase vegetarische Traybake-met-tandoori-bloemkool

Indiase Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd. Traybakes zijn razend populair omdat ze lekker en heel makkelijk om te maken zijn. Je hebt maar weinig voorbereidingstijd nodig. Daarnaast doet je oven ook nog eens de rest van het werk! Door alle ingrediënten te mengen kunnen alle smaken in elkaar trekken, met een heerlijk resultaat.
In deze Indiaas geïnspireerde traybake gebruik ik aardappelblokjes, bloemkool, rode peper en kikkererwten. Vervolgens worden de ingrediënten heerlijk gekruid met Tandoori Masala. Als vleesvervanger en voor een extra crunch gebruik ik walnoten die tevens worden meegeroosterd. Echt weer zo'n recept waarbij je het vlees echt niet zult missen.
No ratings yet
Cuisine Aziatisch, Indiaas
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Oven

Ingrediënten
  

  • 6 à 7 aardappels
  • 1 bloemkool
  • 1 rode peper
  • 2 handen walnoten
  • 1 klein blikje kikkererwten
  • 1 flinke scheut olijfolie extra vierge
  • 1 volle eetlepel tandoori masala of Hindoestaanse masala

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200 graden
  • De aardappels hoeven niet geschild te worden maar boen ze met schil af onder stromend water.
    Was tevens de bloemkool onder stromend water.
    Snij de aardappels in blokjes en gooi ze op een bakplaat met bakpapier.
    Snij de bloemkool in z'n geheel in 4 dikke repen. Haal daarna met je handen de roosjes eraf en gooi ze bij de aardappels. Je kunt ook de stronk en de bladeren van de bloemkool gebruiken door ze in stukjes te snijden en op de bakplaat te gooien. Je hoeft dit niet weg te gooien.
    Snij een rode peper in ringetjes en voeg toe.
    Strooi er een paar handen met walnoten over.
    Voeg een klein blikje uitgelekte kikkererwten toe.
    Schenk in een kommetje een flinke scheut olijfolie extra vierge en roer hier een volle eetlepel tandoori masala door.
    Giet het tandoori mengsel over de bakplaat en meng het met je handen goed door. Verdeel alles gelijkmatig over de bakplaat.
    Strooi zout naar smaak over de traybake.
  • Zet de bakplaat 30 minuten in de oven (op 200 graden).
    Zet na 30 minuten de oven op grillstand en laat het dan nog 10 minuten grillen en een bruin korstje krijgen.
  • Haal de bakplaat uit de oven en besprenkel de traybake met knoflooksaus of chilisaus.

Video

TIP

Probeer ook eens dit heerlijke vega recept: Dal Bhat Curry
Dal-Bhat-curry-uit-India-en-Nepal
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More
Indiase vegetarische Traybake-met-tandoori-bloemkool
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp