Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Speculaas-bakken-en-koek-en-speculaaskruiden-maken

Bak zelf speculaas

Natuurlijk kun je in de decembermaand voldoende speculaas kopen. De winkels liggen afgeladen. Toch is het een stuk leuker en lekkerder om zelf speculaas te maken. Het is helemaal niet moeilijk. En helemaal als je zelf de koek- en speculaaskruiden samenstelt, krijg je echt iets anders dan wat je in de winkel koopt. Veel voller en kruidiger van smaak. Probeer het maar eens. Je wilt echt niets anders meer.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 10 speculaaspopjes

Ingrediënten
  

Speculaasdeeg

  • 350 gram patent tarwebloem
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram koek- en speculaaskruiden Voor zelf samenstelllen. Zie recept hieronder.
  • 175 gram roomboter
  • 1 tl bakpoeder
  • Griesmeel
  • 1 ei optioneel
  • Amandelschaafsel optioneel

Koek- en speculaaskruiden

  • 8 tl kaneel
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kardemompoeder

Instructies
 

Speculaasdeeg maken

  • Doe in een kom: 350 gram patent tarwebloem, 200 gram bruine basterdsuiker, 10 gram koek- en speculaaskruiden, 175 gram roomboter op kamertemperatuur en in in stukjes gesneden en 1 tl bakpoeder.
    Kneed alle ingredënten met schone handen door elkaar en vorm er een ronde deegbal van. Leg de deegbal voor 1 uur in de koelkast.

Methode 1. Met behulp van een speculaasplank

  • Verwarm de oven op 170 graden.
    Strooi een klein beetje griesmeel (of bloem) in de speculaasvorm. Verdeel er stukjes deeg over. Druk de stukjes deeg goed aan en rol er met een deegroller overheen. Laat de vorm voorzichtig uit de plank komen en leg het op de bakplaat. Herhaal dit proces tot al het deeg op is.
    Smeer de speculaasfiguren optioneel in met geklutst ei en leg er amandelschaafsel op.
    Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven op 170 graden.
    Haal de na 20 minuten de bakplaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen en uitharden.

Methode 2. Het deeg uitrollen met een deegroller.

  • Verwarm de oven op 170 graden.
    Als je geen speculaasplank in huis hebt kun je het deeg dun uitrollen met een deegroller. Je kunt het deeg direct op een met bloem bestoven bakplaat leggen en uitrollen met de deegroller. Maak snedes met de achterkant van een vork om de maat van de speculaasjes aan te te geven. Je kunt met de voorkant van de vork eventueel figuurtjes maken op de speculaas.
    Smeer de speculaas optioneel in met geklutst ei en leg er amandelschaafsel op.
    Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven op 170 graden.
    Haal de na 20 minuten de bakplaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen en uitharden.

Koek- en speculaaskruiden samenstellen

  • Meng 8 tl kaneel, 1 tl gemalen kruidnagel, 1 tl gemalen nootmuskaat, 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemalen anijszaad, 1 tl gemberpoeder en 1 tl kardemompoeder.
    Meng alles goed door elkaar en je koek- en speculaaskruiden zijn klaar.

Video

TIP

Probeer ook eens de appeltaart van Dudok te maken
Maak zelf appelkruimeltaart zoals bij Dodok
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bak zelf speculaaspoppen
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp