Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Spaanse Paella-met-chorizo,-kip-en-garnalen

Paella met chorizo, kip en gamba’s

Paella staat bij op nummer 1 als het gaat om rijstgerechten. Op de juiste manier klaargemaakt is de rijst zo lekker smeuïg en kruidig van de diverse specerijen. En met de vulling kun je eindeloos variëren. In dit recept maak ik paella met chorizo, kip en gamba's, maar in Spanje wordt er ook vaak konijn gebruikt, of inktvisringen en mosselen. Of je maakt de paella alleen met groenten. Essentieel is de kruidenmix. In Spanje kun je deze overal kopen, maar in Nederland is dat wat lastiger te vinden. In dit recept laat ik je tevens zien hoe je de perfecte paella spice mix samenstelt.
5 from 1 vote
Cuisine Spaans
Servings 4 personeen

Keukenspullen

  • Paella pan of brede hapjespan

Ingrediënten
  

Paella spice mix

  • 2 el gerookt paprikapoeder pimienton de la vera
  • 2 el uienpoeder
  • 2 el knoflookpoeder
  • 1 el kurkuma
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl oregano
  • 2 plukjes Saffraan

Paella

  • Olijfolie
  • 1 chorizo worst
  • 1 ui
  • 1 bol knoflook
  • 1 schaal kipkluifjes
  • 1 rode paprika
  • 4 trostomaten
  • 2 koppen paella rijst of risotto rijst
  • 2 liter kippenbouillon
  • 12 gamba's
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 pot geroosterde paprika optioneel

Instructies
 

Paella spice mix

  • Meng 2 el gerookt paprikapoeder, 2 el uienpoeder, 2 el knoflookpoeder, 1 tl chilivlokken, 1 tl komijnpoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl oregano en 2 plukjes (tussen duim en wijsvinger) saffraan. Meng de kruiden en specerijen goed door elkaar. Doe de mix in een afsluitbaar potje, zodat je het lang kan bewaren.

Paella

  • Snij een chorizo worst in halve plakjes. Verhit in de paella pan (of een brede hapjespan) een klein scheutje olijfolie en bak op een niet te hoge hittebron de stukjes chorizo krokant. Je zult zien dat er veel vet uitloopt. Haal de stukjes chorizo met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
    Snipper 1 ui en 3 teentjes knoflook. Bestrooi een schaal met kipkluifjes met een beetje zout en bak ze in het overgebleven chorizovet bruin aan alle kanten. Snij intussen 1 rode paprika in blokjes en hak 4 tomaten heel fijn.
    Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en laat een paar minuten meefruiten. Voeg daarna de paprika toe.
    Voeg 2 volle eetlepels van de paella spice mix toe. (Je kunt ook kant en klare mix gebruiken). Roer erdoor en doe daarna de tomatenpulp in de pan.
    Roer er 2 koppen paella rijst door. Voeg 1,5 liter kippenbouillon toe, roer alles nog een keer door elkaar, breng de pan aan de kook en laat de paella daarna met rust. Niet meer roeren. Leg een stuk aluminiumfolie op de pan en laat de paella voor 15 minuten op een lage hittebron pruttelen.
    Verhit in de tussentijd een flinke laag olijfolie in een klein pannetje. Bestrooi 12 gamba's met zout en chilivlokken. Bak de gamba's op een lage hittebron in de olijfolie. Pers 1 grote teen knoflook uit Hak een paar takjes bladpeterselie fijn. Verdeel over de gamba's. Laat de gamba's rustig gaar worden. Je ziet het als ze gaar worden als de gamba's verkleuren naar roze/oranje.
    Haal na een kwartier het aluminiumfolie van de paella pan en kijk of de rijst een beetje droog begint te koken. Als dit het geval is giet je er nog wat bouillon bij, zodat alles weer onder staat. Leg het aluminiumfolie terug en laat het geheel nog een kwartier rustig pruttelen.
    Als het goed is, is de rijst na dit laatste kwartier lekker zacht en fluffy. Als dat niet geval is, geef het gerecht dan nog iets langer de tijd om gaar te worden.
    Voeg de uitgebakken chorizo en 1 kopje diepvriesdoperwten toe. Roer erdoor en laat het nog even meewarmen.
    Haal voor het serveren de kipkluifjes naar boven zodat ze zichtbaar zijn. Leg de gamba's op de paella en garneer met in reepjes gesneden geroosterde paprika. Als je nog wat peterselie over hebt kun je hier ook nog wat van over de paella strooien.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Spaanse ovenschotel met vis: Spaanse zeebaars met groenten uit de oven
Spaanse-vis-ovenschotel-met-zeebaars
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Spaanse Paella-met-chorizo,-kip-en-garnalen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp