Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Char-siu.-Chinees-geroosterd-varkensvlees

Char siu. Chinees geroosterd varkensvlees.

Char siu (ook wel geschreven als cha siu of tja siew) komt uit de Kantonese keuken: één van de bekendste Chinese keukens, uit het zuiden van China. Bij bijna ieder (goed) Chinees restaurant zie je het op de menukaart staan. Ook in Surinaamse eethuisjes kun je dit varkensvlees op een broodje krijgen. Char siu is varkensvlees dat uren gemarineerd is en daarna geroosterd. De marinade waarmee het varkensvlees is gemarineerd is zout en zoet. Een goede cha sieuw heeft een juiste balans van deze twee smaken. Niet te zout en niet te zoet. En doordat het vlees uren is gemarineerd en de marinade er zelfs in is gemasseerd is is de heerlijke smaak van de marinade ook in het vlees getrokken.
5 from 1 vote
Cuisine Chinees, Surinaams
Servings personen

Ingrediënten
  

  • 1 à 1,5 kilo varkensprocureur
  • Pandan rijst
  • 2 bosuien

Marinade

  • 1/2 kopje hoisinsaus
  • 1/2 kopje honing
  • 1/2 kopje lichte sojasaus (bv Pearl river brand)
  • 1/2 kopje Shaosing rijstwijn (of eventueel sherry)
  • 1/2 kopje lichte basterdsuiker
  • 4 eetlepels oestersaus
  • 2 theelepels 5-spices powder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels maizena
  • 2 theelepels rode voedingskleurstof

Aziatische salade

  • Wortel julliënne
  • WItte kool
  • Taugé
  • 1 rode paprika
  • 1 bosui
  • Basterdsuiker
  • Chinese rijstazijn

Instructies
 

1 dag van te voren. Het vlees marineren.

  • Snij het stuk procureur in plakken van 1 à 2 centimeter. Leg de plakken in een schaal.
    Meng in een kom 1/2 kopje hoisinsaus, 1/2 kopje honing, 1/2 kopje lichte sojasaus, 1/2 kopje Shaosing rijstwijn, 1/2 kopje lichte basterdsuiker, 4 el oestersaus, 2 tl 5-spices powder, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl maizena en tl rode voedingskleurstof.
    Meng alles door elkaar en giet het over het vlees.
    Masseer de marinade met je handen in het vlees. Tip: trek plastic wegwerphandschoenen aan om te voorkomen dat je handen rood gaan kleuren.
    Laat de schaal met vlees minstens 24 uur marineren in de koelkast.

Het vlees bereiden

  • Verwarm de oven voor op grillstand 200 graden. Pak een bakplaat uit de oven en leg hier een grillrooster op. Verdeel de stukken vlees over het rooster. Als je meer vlees hebt dan wat er op het rooster past, zet je dat apart en grill je dat gedeelte later.
    Laat het vlees aan 1 kant 25 minuten in de oven grillen. Draai daarna de vleeslapjes om en laat de andere kant ook 25 minuten grillen.
    Doe intussen de overgebleven marinade in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de marinade in 10 minuten op een lage hittebron indikken.
    Haal het vlees uit de oven en kwast het aan beide kanten in met de marinade. Als je nog wat over houdt kun je dat gebruiken als saus of om het andere vlees mee in te kwasten.
    Zet het vlees zo hoog mogelijk in de oven en laat het aan beide kanten nog 5 minuten grillen.

Aziatische salade en rijst

  • Kook voor het benodigde aantal personen pandan rijst.
    Kook 1 liter water in de waterkoker.
    Doe in een kom een flinke hand met wortel julliënne (je kunt dit kant en klaar in de winkel kopen of zelf even raspen), een flinke hand dungesneden witte kool, een handje taugé, een in reepjes gesneden paprika en een in ringen gesneden bosui. (En verder kun je naar eigen inzicht jouw favoriete groenten toevoegen).
    Giet het gekookte water over de groenten, dek het af en laat het 3 minuten staan. (Of korter als je je groenten rauwer wilt eten).
    Giet de groenten af en doe er 2 eetlepels witte basterdsuiker bij en een scheut Chinese rijstazijn. Meng door elkaar.

Serveren

  • Snij het vlees in plakken. Leg op een bord en strooi er in ringen gesneden bosui over. Serveer met een bolletje pandan rijst en de Aziatische salade.

Video

TIP

Maak ook eens deze Asian Chicken Stoof
Asian-Chicken-Stoof-Lekker-voor-op-de-patat-frites
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Char siu. Chinees geroosterd varkensvlees. Tja Sieuw
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp