Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Kaiserschmarrn-de-lekkerste-pannenkoek-uit-Oostenrijk

Kaiserschmarrn. Heerlijke pannenkoek uit Oostenrijk.

Deze heerlijke Oostenrijkse Kaiserschmarrn brengt leuke herinneringen met zich mee. Oostenrijk is een land waar ik vroeger al als kind met onze ouders naartoe op vakantie ging, en nu kom ik er nog steeds om te wintersporten. Als kind kreeg ik deze Kaiserschmarrn bij het kindermenu en was er meteen dol op. Maar deze luchtige en tegelijk krokante pannenkoekenstukjes zijn echt niet alleen voor kinderen hoor. Zeker met de in rum gewelde rozijnen kunnen volwassenen er ook niet van af blijven.
5 from 1 vote
Cuisine Oostenrijk
Servings 2 personen

Ingrediënten
  

  • Rozijnen
  • Bruine rum
  • 3 eieren
  • Roomboter
  • Kristalsuiker
  • Vanille-extract
  • Zout
  • Volle melk
  • Bloem
  • Poedersuiker

Instructies
 

  • Week een handje rozijnen in een scheut bruine rum
    Scheid van 3 eieren de eidooier en het eiwit. Laat het eiwit in een vetvrije kom* lopen en doe de dooiers in een andere kom. Klop vervolgens met een mixer of keukenmachine het eiwit stijf. Je ziet wanneer het eiwit stijf genoeg is dat er pieken ontstaan als je je garde naar boven trekt.
    Smelt 3 eetlepels roomboter en voeg de gesmolten bij de eidooiers. Doe daar 2 eetlepels kristalsuiker, 1 theelepel vanille-extract en een mespunt zout bij. Klop dit met een mixer door elkaar. Voeg 1 kop volle melk en 1 kop bloem toe en mix dit er ook doorheen.
    Voeg dan het geklopte eiwit toe en spatel dit er voorzichtig doorheen tot er een egale luchtige mousse ontstaat. (Zet niet de mixer erop, want dan mix je al de lucht eruit)
    Verhit ene eetlepel roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Laat de boter gelijkmatig warm worden zodat de boter niet verbrand.
    Voeg het beslag toe aan de koekenpan en laat het met de deksel op de pan op een lage hittebron 3 minuten garen. Haal de rozijnen uit de rum. Strooi de rozijnen + 1 eetlepel suiker over de nog niet gare pannenkoek en laat nog eens 3 minuten garen.
    Verdeel de pannenkoek in 4 stukken en draai de stukken om. Laat de stukken nog eens 2 minuten bakken en scheur daarna de pannenkoek met twee lepels in grove stukken.
    Leg er 2 eetlepels roomboter tussen en bestrooi met 1 eetlepel suiker en bak de pannenkoekstukken op hoog vuur krokant. Blijf roeren om aan bakken te voorkomen.
    Leg de Kaisersschmarrn op een bord en bestrooi royaal met poedersuiker. Serveer er een kommetje appelmoes en pruimen- of cranberryjam bij.
    * Je kunt een kom vetvrij maken door met een halve citroen langs de wanden van de kom te gaan.

Video

TIP

Wil je het wintersportgevoel vasthouden? Maak ook eens Tiroler Grostl.
Tiroler-Grostl-met-aardappel-spek-ui-en-ei
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

KAISERSCHMARNN PANNENKOEK UIT OOSTENRIJK
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp