Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Oud Hollandse Erwtensoep - makkelijk & traditioneel recept

Hollandse erwtensoep

Oud Hollandse erwtensoep (snert) maken is een vrij eenvoudig recept dat heerlijk smaakt. Mijn oma maakte het vroeger in de winter en het is echt zo'n Hollands recept waar je niks meer aan hoeft te doen. Snert maken doe je meestal een dag van tevoren omdat het moet indikken en weer opgewarmd moet worden om tot die volle prachtige smaak te komen. Snert wordt als een soep gezien, maar het is een volwaardige maaltijd waar alles van een oud Hollandse maaltijd in zit. Aardappels, groenten en vlees.
5 from 1 vote
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Ingrediënten
  

  • Runderbouillonblokjes
  • Laurierbladeren
  • Selderij
  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram krabbetjes (of karbonade)
  • 1 stukje zuurkoolspek
  • 1 knolselderij
  • 1 prei
  • 2 winterwortels
  • 1 ui
  • 1 grote aardappel
  • 1 ambachtelijke rookworst

Instructies
 

Bereiden

  • Breng in een grote pan 2 liter water aan de kook. Voeg 2 runderbouillonblokjes, 2 laurierbladeren, 500 gram spliterwten en 500 gram krabbetjes (of karbonade) en het stukje zuurkoolspek toe. Schep zodra het water kookt het schuim wat ontstaat er met een schuimspaan af. Zet de pan op een lagere hittebron en laat de soep een uur langzaam koken.
    Snij de schil van een knolselderij en snij deze in blokjes. Snij 1 prei in de lengte doormidden, maar laat de onderkant zitten. Was de prei goed tussen de bladeren en snij deze in ringen. Snij 2 winterwortels in blokjes en snipper 1 ui. Schil een grote aardappel en snij deze in blokjes. Hak een paar takjes selderij en snij de rookworst in plakjes.
    Haal na een uur de krabbetjes (of karbonades) en het zuurkoolspek uit de pan en leg deze op een bord. Voeg alle gesneden groenten toe aan de soep. Breng de pan op opnieuw aan de kook en laat de soep nog een half uur zachtjes koken.
    Voeg na een half uur de rookworstplakjes toe. Haal het vlees van de botten van de krabbetjes. Snij het stukje zuurkoolspek in stukjes. Voeg toe en meng alles door elkaar.
    De erwtensoep is klaar om gegeten te worden, maar voor het beste resultaat en om de soep te laten indikken, kun je het beste de pan met soep een nacht op een koele plaats bewaren. Garneer met gehakte

Serveren

  • Verwarm de volgende dag de pan met erwtensoep. Schep in een diep bord of in een kom en garneer et blaadjes selderij.

Video

5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Hollandse Erwtensoep makkelijk & traditioneel recept
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp