Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Snelle Nasi Goreng. Indonesisch ontbijt met left-overs.

Snelle Nasi Goreng

In het Indonesich betekent nasi gewoon witte rijst wat ’s avonds bij het hoofdgerecht wordt geserveerd. De volgende ochtend wordt deze rijst over het algemeen opgebakken met wat groenten en gegeten als ontbijt. Dan heet het Nasi Goreng. Nasi = rijst en Goreng = gebakken. Het is een makkelijk, snel te bereiden gerecht en bovendien de perfecte manier om voedselverspilling tegen te gaan omdat er wordt gekookt met restjes van de vorige dag.
Probeer het maar eens uit. In Nederland zijn wij misschien niet zo gewend om te ontbijten met een gekruid rijstgerecht, maar zoals men vroeger zei: ‘verandering van spijs doet eten’. En wil je het toch eten als avondeten, er niemand die je tegen houdt hoor.
4 from 1 vote
Cuisine Indonesisch
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Wok

Ingrediënten
  

  • gekookte rijst voor 4 personen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar gemalen koriander
  • 1 tl laos
  • 1 tl djinten komijnpoeder
  • 1 el kippenbouillonpoeder
  • 1 handje diepvriesdoperwten
  • 1 blikje gebroken sperziebonen 200 gram
  • 125 gram tauge
  • 1 el sambal
  • 1 flinke scheut ketjap manis zoete ketjap
  • 1 flinke scheut ketjap asin zoute ketjap
  • bawang goreng gebakken uitjes

Instructies
 

  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Snij een rode paprika in blokjes. Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok en fruit de ui hier 2 minuten in. Voeg daarna de knoflook toe en bak even mee. Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl laos, 1 tl djinten en 1 el kippenbouillonpoeder toe en bak mee tot het gaat geuren.
  • Doe de gesneden paprika erbij en bak even mee. Voeg een een handje diepvriesdoperwten toe en 1 blikje gebroken sperziebonen van 200 gram toe, of wat je verder aan groenten hebt liggen (b.v. prei, wortel, paksoi). Laat de groenten even bakken en voeg een handje taugé toe. Bewaar wat tauge voor garnering. Voeg ongeveer 4 koppen gekookte rijst in gedeeltes toe en laat onder voortdurend omscheppen goed doorbakken.
  • Roer er een eetlepel sambal door en een flinke scheut ketjap manis en ketjap asin. Proef het gerecht en als het nog een beetje te flauw van smaak is, voeg je nog wat extra ketjap toe.
  • Bak in een koekenpan 4 spiegeleieren, of zoals de Engelsen zeggen: an egg sunny side up. 
  • Schep de nasi goreng in een kom (of op een bord). Garneer met een beetje rauwe taugé en bawang goreng (gebakken uitjes). Leg het spiegelei erop. Selamat makan!

Video

4 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Nasi Goreng. Indonesisch Aziatisch ontbijt of lunch met left-overs
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp