Wat zijn Thaise Chicken Cashewnuts?

Deze Thaise Chicken Cashewnuts is een heerlijk archetype van wat je kent als ‘kaprao gai’, maar dan met cashewnoten en zonder basilicum – een heerlijk nootachtige twist. In Thailand is dit gerecht populair in straatkraampjes en huiskeukens vanwege zijn eenvoud, smaakintensiteit en hoge snelheid van bereiding.

De combinatie van malse kip, knapperige cashewnoten, paprika, knoflook en chili zorgt voor een perfecte balans: pittig, zoet, zout én nootachtig. Het resultaat? Een kleurrijke, verwarmende schotel die zich uitstekend leent voor een doordeweekse maaltijd.

Wat Chicken Cashewnuts extra aantrekkelijk maakt, is de toegankelijkheid: je hebt geen dure ingrediënten nodig, alles is te vinden bij de Aziatische supermarkt of zelf samen te stellen. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Zuid-Thailand en is gebaseerd op de traditie om kip te wokken met knapperige elementen — denk ook aan crunchy groenten, cashewnoten of zelfs lotuswortel.

“Wat ik zo fijn vind aan thaise chicken cashewnuts, is dat het gerecht altijd lukt: sappige kip, knapperige noten en een saus met pit en diepte.”

Stap voor stap gerecht maken

In deze blog laat ik je zien hoe je deze thaise chicken cashewnuts stap voor stap maakt, inclusief tips voor het bereiden van de saus, het wokken van de kip en het optimaal behouden van de crunch van de cashewnoten. Je kunt variëren met groenten (zoals paprika, ui, taugé) of zelfs sambal toevoegen voor extra pit.

Maak in 20 minuten een kleurrijke, smaakvolle maaltijd die zowel je tafel sier als je smaakpapillen náát! Scroll door voor het volledige recept en kijk vooral ook even hoe ik het op de video doe.

👉 Tip: Wil je meer Thaise inspiratie? Probeer dan ook eens mijn Thaise groene curry.

Scroll hieronder voor het volledige recept en vergeet niet om ook even de video te bekijken, waarin ik laat zien hoe je de wok heet en de kip sappig houdt.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
thaise chicken cashewnuts met kip, paprika en cashewnoten en Nam Phrik saus

Thai Chicken Cashewnuts

Hoewel er in Thailand tientallen varianten bestaan van deze kip met cashewnotenschotel, vind ik zelf dit recept helemaal top. Ik heb het gerecht leren maken van een chef in Zuid Thailand en zoals je zult merken zorgen de gecombineerde ingrediënten voor een echte smaakexplosie.
5 from 1 vote
Cuisine Aziatisch, Thais
Servings 4

Ingrediënten
  

Chicken cashenuts

  • Pandan rijst
  • 600 gram kipfilet
  • Koh Thai Red curry paste
  • Oestersaus
  • Vissaus (Nam Pla)
  • Gezuiverde tamarinde
  • Chilivlokken
  • Rietsuiker
  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 3 bosuien
  • Cashewnoten
  • Maizena
  • Zonnebloemolie
  • Verse koriander

Nam phrik saus

  • Vissaus
  • Gembersiroop
  • 1 limoen
  • 2 rawit pepers

Instructies
 

Chicken cashewnuts

  • Kook de pandan rijst.
    Snij 2 flinke kipfilets in blokjes. Bestrooi met zout en peper en maizena en hussel het een beetje door elkaar.
    Verhit op hoog vuur in een wok een flinke laag zonnebloemolie en bak de kip in porties goudbruin en krokant. Leg de gebakken kip op een bord en houd even apart.
    Zet het vuur lager. Fruit in de overgebleven olie in de wok een eetlepel Thaise rode currypasta voor 1 minuut. Doe er een flinke scheut oestersaus bij en roer door. Voeg er vervolgens een klein kopje water, een flinke scheut zoete chilisaus, een eetlepel chilivlokken, 1 eetlepel tamarinde, een kopje rietsuiker en 2 eetlepels vissaus toe. Laat even pruttelen voeg vervolgens aan de saus toe: een flinke hand gesneden cherry tomaatjes, 3 bosuien in stukjes en vierkante stukjes rode paprika. Laat de groente beetgaar worden. Kijk of de saus niet te dun is en bind anders met een beetje maizena. Klop dan een eetlepel maizena met een scheutje water in een kopje en doe dat bij de curry. Voeg de kip weer toe, samen met en een flinke hand cashewnoten. Roer alles door elkaar.

Nam Phrik saus

  • Het volgende recept is een eigen versimpelde versie van de Nam Phrik saus uit Thailand. Een echte Thai zal dit niet goedkeuren, maar de saus smaakt erg goed en authentiek.
    Snij 2 rawit pepers in dunne ringetjes en doe het in een klein kommetje. (Als je geen rawit kunt krijgen kun je als alternatief ook wel 1 rode peper gebruiken). Schenk er een flinke scheut vissaus (Nam Pla), een flinke scheut gembersiroop en het sap van een halve limoen bij. Roer door en laat even staan om de smaken te laten intrekken.

Serveren

  • Serveer de kip met cashewnoten met de gekookte rijst en nam phrik saus,. Bestrooi met verse koriander of met stukjes groen van de bosuien.

Video

5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

THAISE CHICKEN CASHEWNUTS
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp