Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bijgerecht of hoofdgerecht

Sambal goreng boontjes is een heerlijk gerecht uit de Indonesische keuken dat bestaat uit gebakken sperziebonen met een pittige sambalsaus. Het gerecht is geliefd vanwege de combinatie van knapperige groenten en de intense smaak van de sambal.

Sambal goreng boontjes kunnen zowel als bijgerecht of als hoofdgerecht worden geserveerd, vaak vergezeld van gestoomde witte rijst. De pittige smaak van de sambalsaus past perfect bij de knapperige textuur van de bonen en zorgt voor een smaakexplosie in je mond.

Variëren

Dit gerecht is geliefd vanwege de veelzijdigheid en de mogelijkheid om het aan te passen aan persoonlijke smaakvoorkeuren. Je kunt bijvoorbeeld extra groenten toevoegen, zoals wortels of paprika, om het gerecht nog kleurrijker en voedzamer te maken. Daarnaast kan de hoeveelheid sambal worden aangepast aan de gewenste mate van pittigheid.

Sambal goreng boontjes is een heerlijke en eenvoudige manier om van de Indonesische keuken te genieten. Het is een gerecht dat zowel liefhebbers van pittig eten als vegetariërs zal aanspreken. De combinatie van de knapperige bonen en de pittige sambalsaus zorgt voor een smaakvolle en bevredigende maaltijd. Probeer het eens uit en ontdek zelf de verrukkelijke smaak van sambal goreng boontjes!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Sambal-goreng-boontjes-sperziebonen-in-een-pittige-Indonesische-kokosmelksaus

Sambal Goreng Boontjes

Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het sambal goreng buncis. Sperziebonen worden geroerbakt in een boemboe van knoflook, ui, laos en suiker. Daarna beetgaar gestoofd in een kokosbouillon. Deze sambalboontjes zijn een lekker bijgerecht bij een vleesgerecht als beef rendang of een kip curry. Een bolletje witte rijst erbij en je hebt een complete Oosterse maaltijd. Natuurlijk zijn sperziebonen Indonesische stijl ook een leuk gerecht om als onderdeel van een rijsttafel te serveren.
No ratings yet
Cuisine Aziatisch, Indonesisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram witte rijst b.v. basmati rijst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tl trassie
  • 1 el laos
  • 2 tomaten
  • 1 bouillonblokje
  • 1 el bruine suiker of gula djawa
  • 1 el sambal naar keuze
  • 2 daun salamblaadjes
  • 500 gram sperziebonen
  • 1 blik kokosmelk 400 ml

Instructies
 

Sambal Goreng Boontjes

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan. Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en fruit dit een aantal minuten in de olie. Snij 1 rode peper in ringetjes en voeg toe. Voeg 2 tl trassie, 1 el laos, 1 verkruimeld bouillonblokje, 1 el sambal en 1 el bruine suiker toe. Snij 1 tomaat in stukjes en voeg toe. Doe er 2 daun salamblaadjes bij. Roer alles door elkaar en laat 5 minuten stoven
  • Kook een liter water in de waterkoker.
  • Haal van 500 gram sperziebonen de steeltjes af en snij ze doormidden. Blancheer de bonen 3 minuten in kokend water.
  • Haal de sperziebonen met een schuimspaan uit het kokende water en gooi ze in de stoofpan met de ui en knoflook e.d. Giet er 1 blik kokosmelk bij. Breng het aan de kook en zodra het kookt zet dan de hittebron laag. Laat de boontjes 15 to 20 minuten zachtjes pruttelen.

Serveren

  • Hak een handje pinda's grof. Snij een tomaat in plakjes. Maak een bolletje rijst in het midden van een (diep) bord. Schep een portie boontjes erbij. Garneer met gehakte pinda's en plakjes tomaat.
    Dit gerecht is lekker met bijvoorbeeld beef rendang of een kipcurry. De recepten hiervoor vind je beneden.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

SAMBAL GORENG BOONTJES Indonesisch vegetarisch bijgerecht
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp