Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Traditioneel gerecht

Salbutes zijn heerlijke en traditionele gerechten afkomstig uit de Yucatan-regio van Mexico. Ze worden beschouwd als een van de meest geliefde en populaire streetfood-snacks in het land.

Salbutes zijn een soort gefrituurde taco’s. Ze worden gemaakt met een dunne maïstortilla die wordt gebakken tot hij licht en luchtig is. De tortilla puffs up tijdens het frituren, waardoor er een knapperige buitenkant ontstaat terwijl de binnenkant zacht blijft. Dit geeft salbutes hun kenmerkende textuur en smaak.

Het mooie van salbutes is dat ze veelzijdig zijn en aan verschillende smaakvoorkeuren kunnen worden aangepast. Je kunt experimenteren met verschillende vullingen en toppings, afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeuren. Ze kunnen worden geserveerd als snack, lunch of zelfs als licht diner.

Salbutes zijn niet alleen geliefd vanwege hun heerlijke smaak, maar ook vanwege de rijke culinaire tradities die ze vertegenwoordigen. Ze zijn een voorbeeld van de rijke Maya-cultuur en zijn door de generaties heen doorgegeven.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Salbutes-uit-Yucatan-krokante-mais-tortillas-met-pulled-chicken

Salbutes uit Yucatan. Krokante maistortilla’s met pulled chicken.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is. In deze versie wordt de salbute geserveerd met frisse ijsbergsla, pulled chicken, gemarineerde rode ui, tomaat en avocado. Een eenvoudig te maken hapje waar je veel succes mee kan scoren, want het is gewoon hartstikke lekker.
No ratings yet
Cuisine Mexicaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Salbutes maken

  • 1 pak gordita's Of gebruik het recept voor mais tortilla's hieronder.
  • zonnebloemolie
  • 1 tomaat
  • 1 avocado
  • optioneel: habanero saus en witte kaas

Mais tortilla's

  • 1 kop fijn maismeel b.v. P.A.N.
  • 1/2 kop tarwebloem
  • 1 tl zout
  • handwarm water

Mexican Pulled Chicken

  • 1 kilo kipdijfilet
  • 1 el olijfolie
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl chilivlokken of chilipoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 limoen

Mexicaanse zoutzure rode uien

  • 250 ml natuurazijn
  • 250 ml water
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 el pimentkorrels allspice
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 lege en schone jampot

Instructies
 

Mais tortilla's maken

  • Om de salbutes te maken kun ook een pak gordita's (kleine tortilla's) in de winkel kopen. Dan kun je het recept voor zelfgemaakte tortilla's overslaan. De zelfgemaakte tortilla's zijn echter wel veel lekkerder dan die uit de winkel.
  • Meng 1 kop fijn maismeel met een 1/2 kop bloem en 1 tl zout. Schenk er een scheut handwarm water bij, roer het met je vingers eerst door elkaar en kneed het daarna tot een soepel deeg. Het deeg mag niet te droog zijn (zodat het uit elkaar valt) maar zeker niet te nat (zodat het plakkerig aanvoelt). Wanneer het deeg te droog is, voeg je een beetje extra water toe. Wanneer het deeg te nat is, voeg je een beetje extra maismeel toe.
  • Verhit een (gietijzeren) koekenpan zonder olie of boter.
  • Rol tussen je handen een balletje deeg ter grootte van een pingpongballetje. Bedek de tortilla pers met een ziplockzakje of een stukje folie. Leg het balletje deeg erop en druk hem iets aan. Leg er een ziplockzakje of stukje folie overheen. Pers het deegballetje tot een kleine tortilla.
  • Beleg de gebakken tortilla's met ijsbergslag, pulled chicken, zoetzure rode uien, tomaat en avocado. Serveer er aan tafel habanero saus en

Mexican Pulled Chicken

  • Voor de marinade doe je 2 el olijfolie in een kommetje. Voeg 1 el gerookt paprikapoeder, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl chilivlokken, 1 tl zwarte peper en 1 tl zout toe. Snij 1 limoen doormidden en rasp de zest van een helft van de limoen af. Voeg toe. Knijp vervolgens de halve limoen erboven uit. Roer alles door elkaar.
  • Giet de marinade over 1 kilo kippendijen en wrijf het goed in met schone handen. Dek de kip af met een stuk vershoudfolie en laat het in de koelkast minstens 20 minuten marineren. (Maar hoe langer hoe beter).
  • Verhit een koekenpan zonder olie of boter. (Er zit al olijfolie door de marinade). Braad de kippendijen aan beide kanten goudbruin aan. Ongeveer 3 minuten aan elke kant. Draai daarna de hittebron lager en laat de kip met de deksel op de pan in ± 10 minuten gaar worden. Haal de kip uit de pan en leg apart op een bord of in een ovenschaaltje. Giet het braadvocht over de kip heen. Laat de kip een beetje afkoelen.
  • Pluk de kippendijen met de je vingers uit elkaar en trek er draderige stukjes vanaf. Ga zo door tot je uiteindelijk een schaal vol hebt met pulled chicken.

Mexicaanse zoutzure rode uien

  • Verhit een pan en giet er 250 ml natuurazijn. Giet er 250 ml water bij. Voeg 2 el kristalsuiker, 1 el pimentkorrels en 1 el zwarte peperkorrels toe. Breng het aan de kook. Laat het mengsel zachtjes koken tot de suiker is opgelost.
  • Snij 2 grote of 4 kleinere rode uien in dunne ringen en stop de ringen in een grote (schone) jampot. Giet de suikeroplossing over de uien en giet de pot vol tot aan de rand. Schroef het deksel erop en zet de pot 1 minuut op z'n kop.
  • De zoetzure uien zijn de volgende dag klaar om te eten, maar je kunt de uien minstens een half jaar afgesloten bewaren.

Tortilla's frituren

  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een grote brede pan. Bak de gordita's of zelfgemaakte mais tortilla's aan beide kanten goudbruin.

Serveren

  • Top de gefrituurde tortilla's achtereenvolgens met ijsbergsla, pulled chicken, zoetzure rode ui, plakjes tomaat en stukjes avocado.
  • Lekker om er witte kaas over te brokkelen en pittiger te maken met habanero saus.

Video

TIP

Probeer ook eens dit Mexicaanse ontbijt Huevos Ranchero
Huevos-Rancheros.-Het-Nationale-Mexicaanse-ontbijt
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Salbutes uit Yucatan. Krokante maistortilla's met pulled chicken.
Moksi Meti – Surinaams-Chinese vleesmix met buikspek, kip en paksoi
Moksi Meti – Surinaams-Chinese vleesmix met buikspek, kip en paksoi
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp