Refried Beans, een Mexicaans gekruide bonenpuree

Refried Beans zijn een populair gerecht in de Mexicaanse keuken en worden meestal gemaakt van pintobonen die zijn gekookt en gepureerd. Ondanks de naam worden refried beans meestal maar één keer gebakken, hoewel ze vaak in olie of reuzel worden gekookt om ze een rijke, hartige smaak te geven.

Om Refried Beans te maken, worden gedroogde pintobonen eerst een nacht geweekt om ze zachter te maken. De volgende dag worden de bonen in water of bouillon gekookt tot ze gaar zijn en daarna fijngestampt met een vork of een aardappelstamper. Sommige recepten vragen om extra smaakmakers zoals knoflook, chilipoeder, komijn en zout om aan de bonenpuree toe te voegen voor extra smaak.

Refried Beans bevatten veel eiwitten en vezels

Refried Beans kunnen worden geserveerd als bijgerecht, dipsaus of als vulling voor burrito’s, taco’s en andere Mexicaans geïnspireerde gerechten. Ze zijn een goede bron van eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen, waardoor ze een gezonde aanvulling zijn op elke maaltijd. Ze zijn ook een geweldige optie voor vegetariërs en veganisten die op zoek zijn naar een eiwitrijke vleesvervanger.

Naast pintobonen kunnen ook andere soorten bonen worden gebruikt om bonen te maken, waaronder zwarte bonen, bruine bonen en witte bonen. Hoewel traditioneel gemaakt met reuzel, zijn er nu veel vegetarische en veganistische versies die in plaats daarvan plantaardige olie gebruiken. Dus of je nu een vleeseter of een vegetariër bent, er is een versie van refried beans waar iedereen van kan genieten!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Refried-beans-frigoles-refritos-Mexicaans gekruide bonenpuree

Refried Beans. Mexicaanse bonenpuree.

Deze bonenpasta, beter bekend als refried beans of frigoles refritos, is een echte Mexicaanse klassieker. Dit traditionele gerecht uit de Mexicaanse keuken is erg voedzaam, zit bomvol vezels en geeft een goedgevuld gevoel. Samen met de pikante smaak van ui, chilipoeder en komijn maken refried beans elk gerecht tot een echt Mexicaanse fiësta. In restaurants in Mexico is het een standaard bijgerecht wat echt overal geserveerd wordt. Het zit over nachos, het is verwerkt in taco's of het ligt als bijgerecht op je bord bij een lekker stukje gegrild vlees. ¡Salud!
No ratings yet
Cuisine Mexicaans, Yucatan
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 staafmixer

Ingrediënten
  

  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • Zout en peper uit de molen
  • 2 blikken kidneybonen
  • 1 limoen
  • 1 klein bosje koriander

Instructies
 

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Snipper 1 ui. Fruit de ui 5 minuten in de olijfolie. Snipper 2 teentjes knoflook en voeg toe. Roer er 1 tl chilipoeder en 1 tl komijnpoeder door. Breng op smaak met Zout en peper uit de molen. Giet 2 blikken kidneybonen (met het vocht) in de pan en roer erdoor. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna 5 minuten op een lage hittebron pruttelen.
  • Pureer de kidneybonen met een staafmixer, maar hou een lepel kidneybonen over voor garnering. Als je de puree een beetje grof wilt houden, pureer dan niet te lang. Knijp het sap van een halve 1 limoen in de bonenpuree. Hak een klein bosje koriander fijn en roer erdoor. Als je niet zo van de specifieke smaak van koriander houdt, laat de bonenpuree dan nog even pruttelen. De smaak wordt dan verzacht.
  • Giet de refried beans over een schaal en garneer met de achtergehouden kidneybonen en blaadjes 1 klein bosje koriander. Lekker bij een Mexicaanse maaltijd.
  • Tip. De refried beans zijn ook heel lekker bij 'gewoon' een stukje kipfilet en gebakken aardappeltjes.

TIP

Probeer ook eens deze super pittige Chili Con Carne
Duivels-hete-Mexicaanse-chili
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More
Refried Beans. Mexicaans gekruide bonenpuree.
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp