Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Refried Beans, een Mexicaans gekruide bonenpuree

Refried Beans zijn een populair gerecht in de Mexicaanse keuken en worden meestal gemaakt van pintobonen die zijn gekookt en gepureerd. Ondanks de naam worden refried beans meestal maar één keer gebakken, hoewel ze vaak in olie of reuzel worden gekookt om ze een rijke, hartige smaak te geven.

Om Refried Beans te maken, worden gedroogde pintobonen eerst een nacht geweekt om ze zachter te maken. De volgende dag worden de bonen in water of bouillon gekookt tot ze gaar zijn en daarna fijngestampt met een vork of een aardappelstamper. Sommige recepten vragen om extra smaakmakers zoals knoflook, chilipoeder, komijn en zout om aan de bonenpuree toe te voegen voor extra smaak.

Refried Beans bevatten veel eiwitten en vezels

Refried Beans kunnen worden geserveerd als bijgerecht, dipsaus of als vulling voor burrito’s, taco’s en andere Mexicaans geïnspireerde gerechten. Ze zijn een goede bron van eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen, waardoor ze een gezonde aanvulling zijn op elke maaltijd. Ze zijn ook een geweldige optie voor vegetariërs en veganisten die op zoek zijn naar een eiwitrijke vleesvervanger.

Naast pintobonen kunnen ook andere soorten bonen worden gebruikt om bonen te maken, waaronder zwarte bonen, bruine bonen en witte bonen. Hoewel traditioneel gemaakt met reuzel, zijn er nu veel vegetarische en veganistische versies die in plaats daarvan plantaardige olie gebruiken. Dus of je nu een vleeseter of een vegetariër bent, er is een versie van refried beans waar iedereen van kan genieten!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Refried-beans-frigoles-refritos-Mexicaans gekruide bonenpuree

Refried Beans. Mexicaanse bonenpuree.

Deze bonenpasta, beter bekend als refried beans of frigoles refritos, is een echte Mexicaanse klassieker. Dit traditionele gerecht uit de Mexicaanse keuken is erg voedzaam, zit bomvol vezels en geeft een goedgevuld gevoel. Samen met de pikante smaak van ui, chilipoeder en komijn maken refried beans elk gerecht tot een echt Mexicaanse fiësta. In restaurants in Mexico is het een standaard bijgerecht wat echt overal geserveerd wordt. Het zit over nachos, het is verwerkt in taco's of het ligt als bijgerecht op je bord bij een lekker stukje gegrild vlees. ¡Salud!
No ratings yet
Cuisine Mexicaans, Yucatan
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 staafmixer

Ingrediënten
  

  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • Zout en peper uit de molen
  • 2 blikken kidneybonen
  • 1 limoen
  • 1 klein bosje koriander

Instructies
 

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Snipper 1 ui. Fruit de ui 5 minuten in de olijfolie. Snipper 2 teentjes knoflook en voeg toe. Roer er 1 tl chilipoeder en 1 tl komijnpoeder door. Breng op smaak met Zout en peper uit de molen. Giet 2 blikken kidneybonen (met het vocht) in de pan en roer erdoor. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna 5 minuten op een lage hittebron pruttelen.
  • Pureer de kidneybonen met een staafmixer, maar hou een lepel kidneybonen over voor garnering. Als je de puree een beetje grof wilt houden, pureer dan niet te lang. Knijp het sap van een halve 1 limoen in de bonenpuree. Hak een klein bosje koriander fijn en roer erdoor. Als je niet zo van de specifieke smaak van koriander houdt, laat de bonenpuree dan nog even pruttelen. De smaak wordt dan verzacht.
  • Giet de refried beans over een schaal en garneer met de achtergehouden kidneybonen en blaadjes 1 klein bosje koriander. Lekker bij een Mexicaanse maaltijd.
  • Tip. De refried beans zijn ook heel lekker bij 'gewoon' een stukje kipfilet en gebakken aardappeltjes.

TIP

Probeer ook eens deze super pittige Chili Con Carne
Duivels-hete-Mexicaanse-chili
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Refried Beans. Mexicaans gekruide bonenpuree.
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp