Een kruidenmengsel met een kenmerkende Mexicaanse smaak

Mexicaanse pulled chicken is een heerlijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in de culinaire tradities van Mexico. Het is een smaakvolle bereiding van langzaam gegaarde kip, op smaak gebracht met een mix van authentieke Mexicaanse kruiden en specerijen.

Het proces van het maken van Mexicaanse pulled chicken begint meestal met het marineren van de kip in een mengsel van kruiden en specerijen, zoals komijn, paprika, knoflookpoeder, uienpoeder, chilipoeder en oregano. Deze kruiden voegen een kenmerkende Mexicaanse smaak toe aan het vlees.

Kip langzaam garen

Vervolgens wordt de gemarineerde kip langzaam gegaard, in een slowcooker, oven of een barbecue, totdat het vlees zó gaar is dat het makkelijk uit elkaar getrokken kan worden. Het langzame kookproces zorgt ervoor dat de smaken goed worden opgenomen en dat de kip heerlijk sappig wordt.

Zodra de kip gaar is, wordt deze uit elkaar getrokken met behulp van twee vorken of met de handen, vandaar de naam “pulled chicken”. Dit resulteert in sappige, malse stukjes kip die volledig doordrenkt zijn met de smaakvolle kruiden en specerijen.

Mexicaanse pulled chicken kan op verschillende manieren worden geserveerd. Het is een veelzijdig gerecht dat perfect is voor taco’s, burrito’s, nacho’s of quesadilla’s. Je kunt het ook combineren met rijst, bonen, guacamole, zure room en andere toppings naar keuze om een smakelijke Mexicaanse maaltijd te creëren.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken

Mexican Pulled Chicken

Als je de eetgewoontes van een ander land wilt ontdekken kun je het beste naar een lokale markt gaan. Op een 'mercado' in Mexico zag ik nieuwe fruitsoorten, kruiden die uit grote bakken werden opgeschept, pittige habanero salsa's en heel veel streetfoodkraampjes. Al dat streetfood is voor mij als foodie een waar paradijs. En een favoriet hapje van mij is een zachte taco gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado. Lekker allemaal, en met dit recept kun jij het nu makkelijk zelf maken.
No ratings yet
Cuisine Mexicaans, Tex-Mex
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Mexican Pulled Chicken

  • 1 kilo kipdijfilet
  • 2 el olijfolie
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl chilivlokken of chilipoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 limoen

Lekker om erbij te eten

  • 1 pak gordita's
  • ijsbergsla
  • tomaat
  • puntpaprika
  • rode ui
  • mais
  • refried beans
  • avocado
  • habanero saus of een andere pittige saus

Instructies
 

Mexican Pulled Chicken

  • Voor de marinade doe je 2 el olijfolie in een kommetje. Voeg 1 el gerookt paprikapoeder, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl chilivlokken, 1 tl zwarte peper en 1 tl zout toe. Snij 1 limoen doormidden en rasp de zest van een helft van de limoen af. Voeg toe. Knijp vervolgens de halve limoen erboven uit. Roer alles door elkaar.
  • Giet de marinade over 1 kilo kippendijen en wrijf het goed in met schone handen. Dek de kip af met een stuk vershoudfolie en laat het in de koelkast minstens 20 minuten marineren. (Maar hoe langer hoe beter).
  • Verhit een koekenpan zonder olie of boter. (Er zit al olijfolie door de marinade). Braad de kippendijen aan beide kanten goudbruin aan. Ongeveer 3 minuten aan elke kant. Draai daarna de hittebron lager en laat de kip met de deksel op de pan in ± 10 minuten gaar worden. Haal de kip uit de pan en leg apart op een bord of in een ovenschaaltje. Giet het braadvocht over de kip heen. Laat de kip een beetje afkoelen.
  • Pluk de kippendijen met de je vingers uit elkaar en trek er draderige stukjes vanaf. Ga zo door tot je uiteindelijk een schaal vol hebt met pulled chicken.

Serveren

  • Lekker om deze pulled chicken in een gordita te eten met sla, tomaat, rode ui en avocado. Of ringen puntpaprika, refried beans en mais. Je kunt zoveel variëren als je wilt. Druppel er tot slot een beetje habanero saus of een andere pittige saus over .

Video

TIP

Zelf-mais-tortillas-tacos-maken
Kijk hier voor het recept om zelf gordita’s (kleine tortilla’s) te maken: https://travelandfoodblog.nl/maistortillas/
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Mexicaans gekruide pulled chicken met zachte taco
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp