Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Mayonaise maken en andere sauzen

Mayonaise maken in 4 seconden

Met deze Foodhack laat ik zien hoe je zelf in 4 seconden mayonaise kan maken en je alle overbodige zaken zoals houdbaarheidsmiddelen en suiker, die in mayonaise zitten uit de winkel, achterwege kunt laten. Het is zó makkelijk en een stuk gezonder dat je nooit meer mayonaise in de supermarkt zult kopen.
Aan de hand van de gemaakte mayonaise kun je dan weer allerlei sauzen maken zoals slasaus, knoflooksaus, whiskey-cocktailsaus en kerriesaus. 
5 from 1 vote
Cuisine Nederlands
Servings 20 personen

Keukenspullen

  • 1 staafmixer

Ingrediënten
  

Mayonaise

  • 1 el mosterd
  • ½ citroen
  • 1 tl zout
  • 1 tl witte peper
  • 1 ei
  • zonnebloemolie

Slasaus

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 kop halfvolle yoghurt
  • 1 mespuntje zout
  • 1 handje fijngesneden bieslook

Knoflooksaus

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 teentje knoflook
  • 1 handje fijngesneden bieslook
  • 1 tl witte peper

Whiskey Cocktailsaus

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 kop ketchup
  • 1 dopje whiskey

Kerriesaus

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chilivlokken

Ravigottesaus (voor bij kibbeling)

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 kop halfvolle yoghurt
  • 2 el kappertjes fijngehakt
  • 3 el augurk fijngehakt
  • 1 el citroensap
  • 1 handje fijngesneden bieslook

Wasabi mayonaise

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 volle tl wasabi uit een tube
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl lichte sojasaus

Pittige Sriracha mayonaise

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 el Sriracha
  • 1 el citroensap

American burger saus

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 2 tl mosterd
  • 2 tl witte wijnazijn
  • 2 kleine augurken
  • 1 sjalotje
  • 1 mespunt cayennepeper

Instructies
 

Mayonaise

  • Doe 1 eetlepel mosterd en een hoge mengbeker. Knijp een halve citroen erboven uit. Voeg 1 tl zout, 1 tl witte peper en 1 ei toe. Zet de staafmixer over het ei heen in de mengbeker. Vul de mengbeker voor de helft met zonnebloemolie. Zet de staafmixer aan en mix alles 4 seconden. terwijl je dit doet trek je langzaam de staafmixer omhoog. Als alles goed is gegaan is nu de mayonaise klaar.

Slasaus

  • Schep de helft van de gemaakte mayonaise uit de mengbeker in bewaar dat in een tupperware bakje in de koelkast. Giet diezelfde hoeveelheid aan halfvolle yoghurt erbij in de mengbeker. Doe er een mespuntje zout bij en een handje fijngesneden bieslook. Mix het met de staafmixer door elkaar. En klaar.
  • De slasaus kun je direct vanuit de mengbeker op je salade gieten.

Knoflooksaus

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met een uitgeperst teentje knoflook, een handje fijngesneden bieslook en 1 tl witte peper. Roer door elkaar. Klaar.

Whiskey Cocktailsaus

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met een gelijk deel ketchup. Doe er een dopje whiskey bij. Roer door elkaar. Klaar.

Kerriesaus

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met 1 tl kerrie, 1 tl kurkuma en een mespuntje chilivlokken. Roer door elkaar. Klaar.

Ravigottesaus (voor bij kibbeling)

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met 1 kop halfvolle yoghurt, 1 el fijngehakte kappertjes, 3 el fijngehakte augurk, 1 el citroensap en een handje fijngesneden bieslook. Breng op smaak met zout en peper.

Wasabi mayonaise

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met 1 volle tl wasabi uit een tube, 1 tl sesamolie en 1 tl lichte sojasaus.

Pittige Sriracha mayonaise

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met 1 el Sriracha en 1 el citroensap.

American burger saus

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met 2 el ketchup, 2 tl mosterd, 2 tl witte wijnazijn, 2 fijngesneden kleine augurken, 1 fijngesneden sjalotje en een mespunt cayennepeper.
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Mayonaise maken en andere sauzen
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp